Necrolog


Cu profunda durere Academia Romana anunta ca, in ziua de 16 februarie, acad. Virgil Candea, dupa o grea suferinta, ne-a parasit, plecand spre cele vesnice.


Nascut in 1927, acad, Virgil Candea a facut cursuri universitare de drept, filosofie si teologie la Bucuresti, luandu-si doctoratul, in 1970, cu teza "Filosofia lui Dimitrie Cantemir". De-a lungul anilor a fost sef al Sectiei de documentare a Bibliotecii Academiei Romane, director al Secretariatului Asociatiei Internationale de Studii Sud-Est Europene, secretar al Asociatiei "Romania", profesor de istoria relatiilor internationale, istoria culturii, arta religioasa la Facultatile de Drept si Teologie, Institutul de Arte Plastice "N. Grigorescu"  si profesor invitat la mai multe universitati din Neapole, Geneva, Beirut, Roma s.

a.

Cu o reala vocatie de cercetator, cu o eruditie renascentista si o nobila modestie, acad. Virgil Candea  lasa mostenire o bogata opera, insumand peste doua sute de lucrari de istorie, istoria a spiritualitatii, a culturii, a diplomatiei. Ii datoram initierea editiei critice complete a scrierilor lui Dimitrie Cantemir, contributiile la definirea conceptului de umanism in cultura noastra medievala. Vrednic cautator prin documente din biblioteci din tara si, mai ales, din strainatate, Virgil Candea a elaborat lucrarea "Marturii romanesti peste hotare. Mica enciclopedie de izvoare privind istoria si cultura poporului roman" (prima lucrare de acest gen din literatura mondiala), "Mont Athos. Presences roumain",  a identificat versiunea araba a primei cronici muntene de redactie unitara si are o contributie decisiva la descoperirea picturii post-bizantine de expresie araba (arta melkita). Mai adaugam "Repertoriul general al bunurilor culturale externe ale poporului roman" (trei volume), "Scurta istorie a romanilor" (tradusa engleza, franceza, germana, greaca, spaniola si araba), "Pagini din trecutul diplomatiei romanesti", "Ratiunea dominanta. Contributii la istoria umanismului romanesc",  "Transylvania in History of Romania" (in colab.), "Les intellectuels du Sud-Est europeen au XVII-e siecle",  Este autorul celui dintai tratat romanesc privind "Introducere in documentarea stiintifica". Nu putem sa nu amintim  numeroasele studii si eseuri publicate in revistele de cultura, impreuna conturand imaginea unui intelept al cetatii. Meritele sale au fost recunoscute si prin alegerea ca membru a unor societati stiintifice din tara si peste hotare.

A fost ales membru corespondent al Academiei Romane in 1991, titular in 1993 si, intre 1998-2002, a fost vicepresedinte al acestui for al spiritualitatii romanesti. 

Plecarea sa dintre noi este o grea pierdere pentru comunitatea academica, opera sa ramanand ca un reper in stiinta si spiritualitatea noastra si amintirea Omului cu alese calitati intelectuale si morale o prezenta de nesters in memoria celor care l-au cunoscut.

Dumnezeu sa-l odihneasca!

 

Sursa: Biroul de Presa al Academiei Romane

 

 

 

.

20 Februarie 2007

Vizualizari: 8088

Voteaza:

Necrolog 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE