Din data de 8 mai 2014, pr. prof. dr. Ioan Sauca, profesor si director al Institutului Ecumenic din Bossey, este noul secretar general asociat pentru educatie si formare ecumenica al Consiliului Mondial al Bisericilor (CMB), cu sediul la Geneva. „Cerintele si asteptarile sunt enorme si ma straduiesc sa fac tot ce-mi sta in putinta sa fiu la inaltime si sa-mi reprezint Biserica si neamul cu cinste si responsabilitate“, a declarat noul secretar general asociat.
Dupa 12 ani de formare teologica in Romania, inclusiv trei ani de curs postuniversitar in domeniul Teologiei Sistematice, parintele profesor Ioan Sauca a continuat studiile la Institutul Ecumenic din Bossey (Elvetia), la Selly Oak Colleages si la Universitatea din Birmingham (Anglia). A obtinut titlul de doctor in teologie de la Universitatea din Birmingham, unde a prezentat teza cu titlul: „Implicatiile misionare ale eclesiologiei ortodoxe“. Dupa intoarcerea acasa a predat pentru o perioada de timp disciplina misiune si ecumenism la Facultatea de Teologie din Sibiu, ca mai apoi sa devina consilier patriarhal, cu responsabilitati pentru Sectorul Relatii interbisericesti, comunicare si relatii publice si educatie religioasa. Din anul 1994 a lucrat la CMB in calitate de secretar executiv pentru Studii Ortodoxe si Relatii in Misiune, iar din februarie 1998 a fost numit profesor la Institutul Ecumenic de la Bossey. Incepand cu 1 septembrie 2001, este director al acestui institut, domeniul sau principal de predare fiind Teologie Sistematica, cu un interes special in probleme legate de misiune si spiritualitate in contextul timpului nostru, in intalniri si dialoguri interreligioase, in formarea ecumenica si in intalniri interconfesionale.
In toti acesti ani, pe plan administrativ, parintele profesor Sauca a avut marele merit de a acredita international toate programele de studiu ale institutului, care este atasat Facultatii de Teologie Protestanta din cadrul Universitatii din Geneva; apoi a reusit sa reabiliteze si sa modernizeze Castelul Bossey, caminul studentilor, sa aduca aici profesori de elita si sa ofere burse anuale tinerilor teologi ortodocsi si nu numai, din toate colturile lumii, dornici de a se imbogati cu experiente ecumenice, trairi spirituale, dar si cu studii teologice de inalta tinuta academica.
Inca din Romania, s-a remarcat in acest domeniu, fiind primul autor din perioada postcomunista care a realizat manuale de religie pentru clasele primare din invatamantul public. De-a lungul timpului, a scris si a editat in limbile engleza, franceza si romana numeroase carti, a sustinut prelegeri si conferinte, a publicat numeroase articole, a organizat seminarii si simpozioane internationale si a participat la numeroase astfel de intruniri. (Drd.
Sursa: ziarullumina.ro
.
-
Patriarhul Chiril al Moscovei si al intregii Rusii
Publicat in : Religie
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.