28 iulie 2013 va ramane in istorie ca ziua in care s-a infiintat prima manastire ortodoxa in Spania.
Ceva mai sus de El Pont de Suert, in drumul spre Vielha, se afla mica localitate din Muntii Pirinei, Vilaller. Aici functiona pana in urma cu sase ani un seminar de vara al Episcopiei Catolice de Lleida, pe care Episcopia Ortodoxa Romana a Spaniei si Portugaliei l-a primit cu drept de folosinta pentru o perioada de 25 de ani, cu posibilitatea de prelungire. Actul concesiunii a fost semnat in 23 martie 2012 intre Episcopul Catolic de Lleida, Mons. Joan Piris Frigola, si Preasfintitul Timotei, Episcopul Episcopiei Ortodoxe Romane a Spaniei si Portugaliei.
De atunci, s-au facut procedurile necesare lucrarilor de restaurare, s-au pregatit doua apartamente, unul pentru maici, iar altul pentru parintele duhovnic, punandu-se usi antifurt si geamuri termopan, iar apoi zugravindu-se apartamentele.
Lucrari s-au efectuat si in alte parti ale cladirii: s-au inlocuit unele geamuri cu geamuri termopan, s-a scos placa denivelata a comedorului si a bucatariei, s-a turnat o noua placa in sala de mese cu o suprafata de peste 200 m2, s-a cumparat o bucatarie industriala, s-au cumparat si montat doua pompe de apa, s-a verificat si reparat instalatia de apa, s-au facut reparatii la instalatia electrica, s-au inlocuit geamurile sparte. Cu toate acestea, mai sunt foarte multe lucrari de facut pana la obtinerea permisului de activitate, dar ceea ce este mai important s-a realizat prin infiintarea manastirii si inceperea vietii de obste.
Duminica, 28 iulie, inca de dimineata, curtea fostului seminar de vara s-a umplut de credinciosi ortodocsi si nu numai, veniti impreuna cu preotii lor, unii de la mari distante: parintele protopop Aurel Bunda din Barcelona, parintele Andrei Turea din Santander, parintele Ion Raducu din Pamplona, parintele Florin Raducu din Huesca, parintele Daniel Simon din Lleida si parintele diacon Claudiu Florin Stoenoiu din Oliva. De asemenea, au venit multi credinciosi din alte localitati: Valencia, Zaragoza, Manresa, Calatayud etc.
Dupa savarsirea slujbei de sfintire a apei s-a inceput Utrenia, iar la ora 10.00 s-a facut primirea Preasfintitului Timotei, care a savarsit Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie, in timpul careia l-a hirotonit intru ieromonah pe ierodiaconul Daniel, viitorul duhovnic al manastirii, sosit cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Gherasim al Arhiepiscopiei Ramnicului, de la manastirea Turnu. Parintele Daniel este de la varsta de 16 ani in manastire, a absolvit Seminarul de la Ramnicu Valcea si Facultatea de Teologie de la Sibiu, iar actualmente este masterand la sectiunea biblica.
La sfarsitul Sfintei Liturghii, Preasfintitul Timotei a rostit cuvantul de invatatura. A aratat importanta acestei zile istorice, zi in care se va inceta de a se vorbi de seminarul din Vilaller si se va vorbi de manastirea din Vilaller: "Azi s-a intemeiat prima manastire ortodoxa din Spania, neexistand alte manastiri ortodoxe” si a relatat dificultatea gasirii unui loc potrivit de manastire. Inceputurile cautarilor le-a facut Inaltpreasfintitul Iosif, care in anul 2007 a vizitat impreuna cu parintele catolic Juan Mora si cu pr. Daniel Simon din Lleida o ermita a fostului sat natal al parintelui Juan, Tragó de Noguera, sat ce acum se afla pe fundul unui lac. Dupa aceea, Preasfintitul Timotei a intensificat cautarile, cu ajutorul parintelui Juan, iar, printre altele, a fost vizitata si cladirea fostului seminar de vara de la Vilaller. Se pare ca varianta placuta lui Dumnezeu a fost aceasta, iar aici se vor face taberele cu copiii nostri, zona fiind foarte frumoasa si de o insemnatate istorico-culturala deosebita. Nu departe de manastire se afla vestita zona Vall de Boí, cu minunatele biserici romanice incluse in patrimoniul UNESCO si zidite in vremea cand inca eram o singura Biserica, inainte de Schisma din 1054. Vorbind despre necesitatea taberelor, Preasfintia Sa ne-a dat ca tema de meditatie o intrebare retorica: "Oare nu ne avortam propriii copii atunci cand, obositi de munca si coplesiti de atatea griji, nu ne ingrijim de cresterea lor duhovniceasca?”.
Privandu-i de o buna educatie religioasa vor fi mai lesne expusi pericolelor societatii in care traim, ale carei legi, nu de putine ori, sunt contrare Bisericii.
Preasfintia Sa a motivat apoi alegerea hramului manastirii, Sfanta Cuvioasa Parascheva, sfanta sarbatorita in fiecare an in data de 14 octombrie, zi de mare cinste si pelerinaj pentru credinciosii din tara si nu numai. Cu acest prilej, a oferit maicii starete Ecaterina perna pe care s-a odihnit capul sfintei Parascheva, adapostita in racla din Iasi, spre inchinare si cinstire, pentru pelerinii care ajung la Vilaller, iar parintelui Daniel i-a oferit o icoana a Sfintei Cuvioase Parascheva.
"Ne dorim ca manastirea de la Vilaller sa devina loc de pelerinaj pentru cat mai multi credinciosi, o oaza de liniste si pace pentru toti cei care-L cauta pe Dumnezeu”.
De asemenea, manastirea va gazdui intalniri cu familiile, conferinte, simpozioane, adunari preotesti, intruniri ale tinerilor NEPSIS, intalniri ale credinciosilor din diferite parohii etc.
La finalul Sfintei Liturghii, credinciosii din satul Vilaller, impreuna cu cei din El Pont de Suert, au oferit pelerinilor sarmale, prajituri, vin si sucuri, iar Preasfintia Sa s-a intalnit cu primarul din Vilaller, Domnul Joan Ramon Pique i Badia, cu parintele Joan Mora i Pedra, fost paroh in zona timp de 20 ani, actualmente paroh al parohiei Nuestra Señora del Carme din Lleida, si cu actualul paroh, parintele Casildo Rodríguez Bravo.
Multumim lui Dumnezeu pentru implinirea acestui gand, Preasfintitului Parinte Timotei pentru toata grija aratata, pentru cheltuielile mari aprobate din bugetul episcopiei (geamuri termopan, pompe de apa, plata instalatorului, plata proiectului, cumpararea bucatariei industriale si a tuturor materialelor de constructie), parintelui catolic Joan Mora pentru tot efortul depus, Coletariei Nelu Barsan pentru transporturile gratuite facute pentru mutarea obstii din tara, pentru transportarea tuturor obiectelor necesare, Domnului Alin Alexa, patronul firmei "Universal Barcaul S.L”, pentru transportarea geamurilor din tara, tuturor voluntarilor care au muncit cu mult drag si cu multa jertfa, precum si preotilor nostri implicati impreuna cu credinciosii lor prin voluntariat si donatiile in bani, alimente, mobilier si electro-casnice: prot. Aurel Bunda - Barcelona, pr. Florin Costinel Purcarea - Manresa, pr. Adrian Apostol - Arbucies, pr. Aurel Nae - Zaragoza, pr. Ion Raducu - Pamplona, pr. Florin Raducu - Huesca, pr. Vasile Magnet - Logroño, pr. Andrei Turea - Santander, prot. Marius Picu - Mostoles, pr. Vasile Eugen Barz - Parla, pr. Dorin Sas - Valdemoro, pr. Dan Cucul - Villarrobledo si pr. Daniel Simon - Lleida.
Nadajduim in mila si ajutorul lui Dumnezeu, precum si in dragostea credinciosilor nostri pentru sfanta manastire, ca pana la toamna sa terminam paraclisul interior, sa terminam bucataria, sala de mese, camerele de locuit si apartamentele maicilor care vor mai veni.
Domnul sa ne ajute in cele viitoare!
Pr.
Sursa: episcopiaspanieiportugaliei.es
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.