O REPARATIE MORALA SI O NECESITATE PRACTICA

In legatura cu informatiile aparute in mass-media referitoare la intentia Guvernului Romaniei de a trece unele imobile din folosinta Bisericii Ortodoxe Romane in proprietatea acesteia, Patriarhia Romana precizeaza:

Aceasta actiune este de fapt aplicarea Legii nr. 239/2007 si reprezinta un act de dreptate si o reparatie morala pentru proprietatile si imobilele bisericesti confiscate in timpul regimului comunist din Romania, precum si pentru bisericile demolate sau cele care au avut de suferit in urma unor proiecte de sistematizare si de modernizare realizate in acea perioada de trista amintire din istoria poporului roman. La majoritatea acestor imobile, care vor trece din folosinta in proprietate, este nevoie de lucrari de consolidare si restaurare, iar intre conditiile pentru obtinerea de fonduri europene se numara si titlul de proprietate asupra acestora.

Cladirea in care a functionat Camera Deputatilor a fost data in folosinta Patriarhiei Romane in anul 1997 intr-o stare precara care necesita realizarea unor lucrari urgente de consolidare a structurii de rezistenta si a acoperisului. Imobilul, in prezent Palatul Patriarhiei, este un monument de arta construit in anul 1908 pe terenul Mitropoliei Tarii Romanesti in urma demolarii unor cladiri ale Mitropoliei.

In Palatul Patriarhiei functioneaza acum o parte din Administratia patriarhala si Centrul de presa BASILICA al Patriarhiei Romane si sunt organizate numeroase activitati bisericesti, culturale, educationale si misionare cu caracter national si international. Unele spatii din aceasta cladire au ca destinatie organizarea unor expozitii si colectii de arta cu obiecte religioase care apartin Bisericii Ortodoxe Romane. Responsabilitatea reparatiei si intretinerii cladirii, inclusiv plata utilitatilor, revine Patriarhiei Romane.

In prezent, Patriarhia Romana finalizeaza proiectul si documentatia tehnica pentru ample lucrari de consolidare si restaurare a edificiului care trebuie depuse pana la 1 noiembrie 2010 pentru accesarea de fonduri europene. In acest sens, statutul de proprietar al Patriarhiei Romane asupra cladirii este strict necesar si reprezinta o conditie pentru aprobarea fondurilor europene necesare lucrarilor care urmeaza sa fie executate.

In concluzie, aplicarea Legii nr. 239/2007 de catre Guvernul Romaniei este o expresie a coresponsabilitatii si cooperarii dintre Stat si Biserica in folosul societatii romanesti de astazi.

BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMANE

.

22 Octombrie 2010

Vizualizari: 309

Voteaza:

O REPARATIE MORALA SI O NECESITATE PRACTICA 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE