Opt ani de la moartea IPS Lucian Florea

Joi, 30 august, se implinesc opt ani de la trecerea la Domnul a Inaltpreasfintitul Lucian Florea, arhiepiscopul Tomisului. Evenimentul va fi marcat la Catedrala Arhiepiscopala “Sf. Ap. Petru si Pavel” din Constanta, incepand cu ora 7.30, unde IPS Teodosie va oficia Sfanta Liturghie urmata de slujba de pomenire a vrednicului ierarh.Inaltpreasfintitul Lucian Florea, s-a nascut la 3 aprilie 1923, in comuna Stremt, judetul Alba. A studiat la Seminarul Teologic al Manastirii Neamt, la Institutul Teologic din Bucuresti, la Academia Teologica din Zagorsk – Moscova, iar studiile de doctorat le-a urmat la Institutul Teologic din Bucuresti si la Ierusalim. A fost tuns in monahism la 19 martie 1950 la Manastirea Sihastru, judetul Vrancea, iar la 5 martie 1963 a fost numit superior al Asezamintelor romanesti din Ierusalim si Iordan.

In ziua de 13 decembrie 1974 a fost ales de Sfantul Sinod al B.O.R episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane, pentru Europa Centrala si Occidentala, cu sediul la Paris, unde a functionat pana in anul 1980, cand a fost ales episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.

La 24 noiembrie 1985 a fost instalat in Catedrala ”Sfintii Apostoli Petru si Pavel” din Constanta ca episcop-vicar al Arhiepiscopiei Tomisului si Dunarii de Jos, cu titlul de ”Tomitanul”.

In anul 1990 dupa ce stravhechea eparhie a Tomisului a fost reactivata, prin infiintarea Arhiepiscopiei Tomisului, vrednicul de pomenire Arhiereul Lucian Florea, a fost instalat in fruntea acestei eparhii, pe care a slujit-o pana in anul 2001. In timpul pastoririi arhiepiscopului Lucian s-au reinfiintat, in judetul Constanta, Manastirile ”Dervent”, ”Pesterea Sfantului Apostol Andrei” si ”Sfanta Elena de la Mare”; au fost infiintate Facultatea de Teologie din Constanta, in cadrul Universitatii „Ovidius”, revista eparhiala „Tomisul Ortodox”, dar si numeroase parohii si un numar de protoierii noi.

Inaltpreasfintitul Lucian Florea, Arhiepiscopul Tomisului, a trecut la Domnul in ziua de 30 august 2004 si a fost inmormantat in Catedrala Arhiepiscopala din Constanta.

Biroul de Comunicare


.

28 August 2012

Vizualizari: 414

Voteaza:

Opt ani de la moartea IPS Lucian Florea 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

IPS Lucian Florea

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE