Palatul Patriarhiei a fost sfintit

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a sfințit luni, 06 iunie 2016, Palatul Patriarhiei din Capitală. Alături de Preafericirea Sa au slujit și Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, Arhim. Paisie Teodorescu, Vicar patriarhal, și Arhim. Ciprian Grădinaru, slujitor la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.

Evenimentul a avut loc în Sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei, în prezența membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Preafericirea Sa a vorbit despre valoarea istorică a clădirii.

„Suntem bucuroși să dăm slavă lui Dumnezeu pentru că după doi ani și lucrări intense și cu multă speranță, dar și pricepere, s-au realizat cele propuse în proiect. Avem bucuria ca acest edificiu să fie redat funcționării zilnice pentru că această clădire construită pe un teren al Mitropoliei Țării Românești are o valoare istorică, dar și o funcționalitate practică. Aici, pe acest loc, a funcţionat Camera Deputaților care a votat în unanimitate în 24 ianuarie 1859 pe domnitorul Alexandru Cuza al Moldovei și ca domn al Munteniei. În prezent, în această clădire se desfășoară activități ale Patriarhiei Române. Timp de câțiva ani suntem obligați (n. red.: în urma procesului de restaurare prin fonduri europene) să oferim acest spațiu pentru vizitare, conferințe, întâlniri, simpozioane pentru a combina vizitarea Palatului cu unele activități misionare, culturale, social-filantropice ale Patriarhiei”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Persoanele care s-au implicat pentru ducerea la bun sfârșit a acestui proiect au primit distincții de vrednicie din partea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române. Managerul proiectului, Pr. Cons. patriarhal Liviu Nechita, a primit Crucea patriarhală.

La final, a fost vizionat un film documentar realizat de TRINITAS TV în care au fost prezentate lucrările de restaurare.

În clădirea reabilitată a Palatului Patriarhiei va funcționa un muzeu și se va amenaja un punct de informare turistică.

Lucrările de reabilitare și restaurare au început în martie 2013 și s-au încheiat recent. Proiectul a fost finanțat din Fonduri Structurale, în cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013.

Iulian Dumitrascu
Sursa: basilica.ro

06 Iunie 2016

Vizualizari: 147

Voteaza:

Palatul Patriarhiei a fost sfintit 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

Palatul Patriarhiei

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE