Paraclisul Patriarhal de la Curtea Veche il cinsteste pe Sfantul Antonie cel Mare

Biserica Domneasca - Paraclis Patriarhal - Sfantul Antonie cel Mare – Curtea Veche din Capitala isi sarbatoreste, in fiecare an la 17 ianuarie, ocrotitorul spiritual, pe Sfantul Antonie cel Mare, a carui icoana facatoare de minuni se afla in sfantul lacas. Acesta este cel de-al doilea hram primit dupa incendiul din 23 martie 1847 cand Biserica Sfantul Antonie din apropierea bisericii de la Curtea Veche a ars, aceasta nemaifiind refacuta; hramul ei a devenit al doilea hram al Bisericii Domnesti care a ramas pana astazi cu numele Biserica Sf.

Antonie- Curtea Veche. O icoana a Sfantului Antonie salvata din incendiu se afla in prezent in Biserica Domneasca de Curtea Veche – Paraclis Patriarhal. Primul hram al celei mai vechi biserici bucurestene - Buna Vestire -, a fost dat de catre ctitorii acesteia domnitorul Mircea Ciobanu si sotia sa, Doamna Chiajna (1559).
Programul liturgic cu prilejul hramului va fi urmatorul:

Luni 16 ianuarie incepand cu orele 16:00 va avea loc o procesiune cu icoana facatoare de minuni a Sfantului Antonie cel Mare pana la locul unde s-a aflat biserica ce a fost distrusa de incendiul de la 1847. Aici, se va oficia Acatistul Sfantului Antonie cel Mare, apoi se va merge in procesiune la Biserica Domneasca de la Curtea Veche, unde, in curtea bisericii va fi asezata spre inchinare icoana facatoare de minuni a Sfantului Antonie. Sarbatoarea hramului va continua cu oficierea Slujbei Vecerniei, incepand cu ora 17:30, apoi de la ora 19:00 se va savarsi Slujba Litiei.

Marti, 17 ianuarie, la biserica Domneasca de la Curtea Veche, incepand cu ora 07:30 se va oficia Slujba Acatistului Sfantului Antonie cel Mare, apoi va oficiata slujba Utreniei incepand cu ora 08:00, slujba care va fi urmata de Sfanta Liturghie, incepand cu ora 09:30.

Biserica se evidentiaza prin arhitectura ei si prin faptul ca a fost zidita in apropierea Palatului voievodal, ea fiind o biserica domneasca intru inceputuri. Biserica are si un muzeu parohial care detine o icoana cu Sfanta Treime la Stejarul Mamvri de la 1715, realizata in timpul domnitorului Stefan Cantacuzino, care face parte din catapeteasma veche a bisericii. De asemenea, mai exista in muzeul bisericii o anafornita daruita bisericii de Sfantul Constantin Brancoveanu, precum si alte obiecte de la sfarsitul secolului al XVIII-lea si din intreg secolul al XIX-lea.

Sursa: basilica.ro

.

11 Ianuarie 2012

Vizualizari: 503

Voteaza:

Paraclisul Patriarhal de la Curtea Veche il cinsteste pe Sfantul Antonie cel Mare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE