Parastas pentru Parintele Dumitru Staniloae, la Manastirea Cernica

Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Romaniei a oficiat astazi, 5 octombrie 2013, in Biserica „Sfantul Nicolae” a Manastirii Cernica din judetul Ilfov slujba Parastasului pentru Parintele Dumitru Staniloae, cu prilejul comemorarii a 20 de ani de la trecerea sa la Domnul. Alaturi de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel s-au aflat Preasfintitul Parinte Varlaam Ploiesteanul, Episcop-vicar patriarhal, Preasfintitul Parinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor si un sobor de preoti si diaconi.

La slujba au fost prezenti de asemenea si participantii la Congresul international de Teologie inchinat Parintelui Dumitru Staniloae, desfasurat, in aceste zile, la Palatul Patriarhiei.

In cuvantul rostit cu acest prilej, Patriarhul Romaniei a elogiat personalitatea si opera marelui teolog roman, ca si legaturile pe care acesta le-a avut cu asezamantul monahal de la Cernica, unde se afla, astazi, mormantul sau: „In cimitirul Manastirii Cernica se afla nu doar mormintele monahilor, ci si mormintele unor ierarhi, profesori de teologie, preoti si ale unor mireni, oameni de cultura, dar si ale unor oameni simpli. Toti acestia odihnesc aici in pacea si iubirea Preasfintei Treimi si intru nadejdea invierii de obste si a vietii vesnice despre care a scris mult si frumos Parintele Dumitru Staniloae ca teolog al Crucii si Invierii lui Hristos si al luminii Preasfintei Treimi. Cu cateva luni inainte de trecerea sa la Domnul Parintele Dumitru Staniloae a vorbit aici la Manastirea Cernica tocmai despre sensul vietii crestine ca existenta indreptata spre Inviere si spre Imparatia iubirii vesnice a Preasfintei Treimi. Rugator si slujitor al Sfantului Altar in timpul vietii sale pe pamant Parintele Dumitru Staniloae este acum rugator si in ceruri pentru mantuirea oamenilor, pentru Biserica si popor, iar lumina vietii sale si a teologiei sale ramane pentru noi toti o faclie de inviere pe calea mantuirii si a vietii vesnice in Imparatia Preasfintei Treimi. Pacea si bucuria Invierii sunt tainic cuprinse in toate scrierile sale teologice si duhovnicesti”.

In continuare, Parintele Prof. Dr. Viorel Ionita a prezentat lucrarea Parintele Dumitru Staniloae - marturii si evocari, aparuta, recent, la Editura „Cuvantul Vietii” a Mitropoliei Munteniei si Dobrogei.

La final, a fost savarsita slujba Trisaghionului la mormantul Parintelui Dumitru Staniloae din cimitirul Manastirii Cernica.

Evenimentul a incheiat Congresul international de Teologie „Receptarea operei parintelui Dumitru Staniloae astazi. Timp de doua zile, numerosi profesori si teologi din tara si strainatate au sustinut referate despre receptarea operei marelui teolog roman. Congresul a fost organizat de Sectorul teologic-educational al Patriarhiei Romane si Facultatea de Teologie Ortodoxa „Justinian Patriarhul” din Bucuresti, cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte.

Sursa: basilica.ro

Pe aceeaşi temă

05 Octombrie 2013

Vizualizari: 996

Voteaza:

Parastas pentru Parintele Dumitru Staniloae, la Manastirea Cernica 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE