Parintele Gheorghe Petre Govora a trecut la Domnul

Parintele Gheorghe Petre Govora a trecut la Domnul la venerabila varsta de 102 ani. Model de urmat in viata parintele Gheorghe Petre Govora a slujit zeci de ani cultura romaneasca, fiind un remarcabil autor de lucrari de arheologie si teologie, ocupandu-se de reeditarea ”Pravilei de la Govora”, editata la Editura Petras.

Parintele Gheorghe Petre-Govora a fost inmormantat, duminica, 4 martie, dupa Sfanta Liturghie, in cimitirul bisericii „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil” a Parohiei Govora Sat, biserica la care a slujit ca preot si duhovnic timp de 60 de ani. Slujba a fost savarsita de Inaltpreasfintitul Parinte Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului, impreuna cu Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului, inconjurati de un sobor de preoti si diaconi.

Personalitate importanta a culturii valcene, preotul Gheorghe Petre Govora a avut o contributie hotaratoare la dezvoltarea cultural-stiintifica a judetului Valcea, la cunoasterea istoriei romanilor si la promovarea valorilor de patrimoniu national.

Gheorghe Petre Govora s-a nascut la 23 aprilie 1910, in comuna Orlesti. Este licentiat in teologie si istorie (studii de arheologie). Ca preot a fost distins de catre Patriarhul Iustinian Marina cu „Crucea Patriarhala”.

Ca arheolog a cercetat cu pasiune trecutul indepartat al Olteniei, scotand la suprafata, prin sapaturile efectuate, dovezi de mare valoare istorica, fiind singurul intemeietor al unei colectii particulare de arheologie din Romania.

Are peste o suta de comunicari stiintifice, aparute in publicatiile de specialitate din tara si strainatate. De asemenea, este autorul cartilor: „O istorie a nord-estului Olteniei”, Rm. Valcea, 1995; „Govora – de la primii oameni la contemporani”, Rm. Valcea, 2001; „Aureii imperiali in Dacia Romana”, Rm. Valcea, 2004; „Pravila Bisericeasca de la Govora”.

Este singurul preot ortodox care a primit din partea statului Israel titlul „Drept Intre popoare". In 2004 a primit Ordinul „Meritul Cultural" In grad de „Cavaler", categoria E (Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 1.177/13 dec. 2004).

Miercuri, 30 iunie 2010, in cadrul sedintei ordinare a Consiliului Judetean Valcea parintele cercetator Petre Gheorghe Govora a primit titlul de cetatean de onoare al judetului Valcea, alesii judeteni fiind de acord in unanimitate.

Sursa: arhiram.ro
 

.

05 Martie 2012

Vizualizari: 883

Voteaza:

Parintele Gheorghe Petre Govora a trecut la Domnul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE