Parintele lector doctor Vasile Itineant a trecut la cele vesnice

Permanența Consiliului Eparhial anunță, cu multă durere, faptul că în seara zilei de luni 13 noiembrie 2017, părintele lect. dr. Vasile Itineanț de la Facultatea de Teologie din Timișoara s-a mutat la Domnul, după o scurtă și grea suferință.

S-a născut la 16 august 1956, în localitatea Călan, jud. Hunedoara, tatăl fiind preot, de asemenea și ceilalți doi frați ai părintelui (Petru și Gheorghe).

După absolvirea Seminarului teologic din Caransebeș, urmează cursurile Facultății de Teologie din Sibiu, în perioada 1977-1981, obținând licența în Teologie.

Este hirotonit preot de către mitropolitul Nicolae Corneanu, între anii 1981-1983 funcționând ca preot la parohia Ferendia, jud. Timiş.

În perioada anilor 1983-1996 va ocupa postul de profesor la Seminarul Teologic din Caransebeş.

Timp de un an, în 1995-1996 va funcționa ca profesor asociat la Facultatea de Litere, Istorie şi Filosofie, catedra de Teologie, de la Universitatea de Vest din Timişoara.

Din anul 1996 și până în prezent, a ocupat postul de lector la catedra de Teologie a Facultății de Litere, Istorie și Teologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara, predând următoarele cursuri: Teologie Liturgică (anii I, III-IV), Pastorație specială (anii III-IV), Sacrul liturgic (Master: Religie, cultură, societate, anul II).

Între 1 iulie – 1 noiembrie 1990 efectuează un stagiu de limbă şi civilizaţie franceză la Institutul din Montpellier (Franţa), ca bursier al Consiliului Ecumenic al Bisericilor de la Geneva, la recomandarea Patriarhiei Române. Între 1 august – 1 octombrie 1990 efectuează un stagiu de cercetare la Montpellier (Franţa), specializarea: Arhitectura paleo-creştină şi medievală din Franţa. În paralel, între 1 iulie – 1 septembrie 1994 efectuează un stagiu de cercetare tot la Montpellier (Franţa), specializarea: Arhitectura monastică medievală din sudul Franţei (secolele VIII-XIII).

Între anii 1994-1996, la chemarea episcopului Emilian Birdaș, va ocupa funcția de consilier administrativ bisericesc la Episcopia Caransebeşului.

De asemenea, între anii 1996-2003 va funcționa și ca profesor asociat la clasele de Teologie de la Liceul Pedagogic Eftimie Murgu din Timişoara.

La 1 iulie 2003 este declarat Doctor în Istorie al Universității de Vest din Timișoara, titlul tezei fiind: Viaţa creştină la Dunărea de Jos-sec. IV-VI d. Hr.

A editat în volum: Viaţa creştină la Dunărea de Jos (secolele IV-VI d. Hr.), Editura Universităţii de Vest, Timişoara, 2006, 360 p. și a coordonat lucrările: Tipic bisericesc, Editura Arhiepiscopiei Timişoarei, Timișoara, 2003, 503 p. și Antologhion, Editura Arhiepiscopiei Timişoarei, Timișoara, 1999, 552 p. A publicat numeroase studii, articole și recenzii în reviste teologice românești și străine, a alcătuit slujbele unor sfinți români, a realizat mai multe emisiuni la radio și televiziune, ș.a.

De-a lungul activității sale, a primit următoarele distincții: sachelar, distincție preoțească acordată în anul 1996, de către mitropolitul Nicolae Corneanu al Banatului și iconom stavrofor, distincție preoțească acordată în anul 2003, de către același ierarh.

A fost nominalizat în vol. Teologi și ierarhi. Biserica Ortodoxă Română. Agenția națională de presă, Ed. Rompres, București, 1997, p. 99 – (medalion biografic).

Slujba înmormântării părintelui lect. dr. Vasile Itineanț va avea loc joi 16 noiembrie 2017, de la orele 13, în biserica parohiei Timișoara Calea Martirilor.

Bunul Dumnezeu să îi facă parte de odihnă împreună cu toți sfinții Săi! Pomenirea lui să fie din neam în neam!

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Timișoarei

14 Noiembrie 2017

Vizualizari: 910

Voteaza:

Parintele lector doctor Vasile Itineant a trecut la cele vesnice 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

parintele Vasile Itineant

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE