Parintele Marius Daniel Profir, noul proiereu al Protopopiatului Iasi 2

Hirotesia noului protoiereu al Protopopiatului Iași 2 a avut loc la finalul Sfintei Liturghii oficiată azi la Centrul de Conferinţe Providenţa din Iaşi de Înalpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

La finalul slujbei, în cuvântul rostit, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei i-a mulţumit mai întâi părintelui Vilie Doroşincă pentru activitatea derulată la conducerea Protoieriei Iaşi 2 timp de 18 ani: „Prin această Dumnezeiască Liturghie, am ținut să-I mulțumim lui Dumnezeu pentru toată lucrarea de 18 ani pe care părintele Vilie Doroșincă a depus-o ca mersul lucrurilor în această parte de eparhie să se desfășoare în conformitate, pe cât posibil, cu voia lui Dumnezeu. Perioada în care părintele Vilie a activat ca protopop a fost una lungă, în care s-au construit foarte multe biserici, în care s-au înființat multe parohii și în care arhiereii Mitropoliei au hirotonit întru diacon și preot pe mulți dintre actualii slujitori ai sfintelor altare din acest protopopiat. Părintele Vilie Doroșincă a fost nevoit de-a lungul timpului să arate multe răbdare, fiindcă nu este ușor să lucrezi în administrația unei eparhii și nu mai puțin ușor este să lucrezi cu preoții. Am constatat însă la părintele Vilie o abilitate de a îmbina o anumită cumințenie cu o anumită autoritate, o anumită îngăduință cu o anumită fermitate, și cred că în orice slujire această balanță este absolut necesară”. În semn de recunoştinţă pentru activitatea derulată, IPS Părinte Teofan i-a oferit părintelui Vilie Doroşincă distincţia onorifică Crucea patriarhală, acordată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

În continuare, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a adresat câteva gânduri referitoare la alegerea noului protopop al Protoieriei Iași 2, părintele Marius Daniel Profir: „M-am orientat asupra părintelui Marius Daniel, pe care preoții din protopopiat îl cunosc foarte bine în calitatea sa de secretar, bazându-mă pe cumințenia sa - are o anumită decență, o anumită stare de răbdare, o anumită stare de așteptare în fața lucrurilor. M-am bizuit apoi pe pregătirea sa teologică, pe experiența întru cele ale teologiei, în numele căreia părintele ar trebui să împlinească lucrarea sa. M-am bazat apoi pe ceea ce consider că este foarte important în viață - continuitatea. E important să activezi într-un mediu în care te-ai obișnuit cu ceilalți membri, în care cunoști mersul administrativ al lucrurilor și în care ai o percepție corectă asupra realităților cu care urmează să te confrunți”.

La final, au fost rostite alocutiuni de către părintele Vilie Doroşincă, părintele Marius Daniel Profir, precum şi de alţi preoţi ai Protoieriei Iași 2. Din partea Protopopiatului Iași 2, IPS Părinte Teofan a primit un panou înrămat cu toți preoții din generația actuală a protoieriei.

Cine este părintele Marius Daniel Profir
Părintele Marius Daniel Profir, născut în anul 1979, a urmat Școala cu clasele I-VIII „I.Gh. Duca” - Osoi din Comuna Comarna, după care, în perioada 1994-1998, a frecventat cursurile Liceului Internat „Costachi Negruzzi” din Iași. Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași - Secția pastorală a absolvit-o în anul 2003, după care a urmat cursurile de master ale aceleiași facultăți, la Secția Istorică-practică. Din anul 2010, părintele Marius Daniel Profir este doctor în Teologie, cu teza „Drepturile omului după cărțile Vechiului Testament”, alcătuită sub îndrumarea pr. prof. dr. Petre Semen.

În ceea ce privește experiența profesională a noului protopop al Protoieriei Iași 2, acesta a fost profesor de Religie în perioada 2003 - 2004, preot paroh la Parohia „Nașterea Maicii Domnului”- Curături în perioada 1 mai 2004- 1 mai 2011 și preot coslujitor la Parohia „Învierea Domnului” - Cimitir „Buna Vestire” - Iași, din data de 1 mai 2011 până în prezent. În anul 2009, cu ocazia sfințirii Bisericii „Nașterea Maicii Domnului” - Curături, a fost hirotesit iconom stavrofor. De pe data de 1 octombrie 2007, părintele Marius Daniel Profir a activat în funcția de secretar al Protopopiatului Iași 2.

Sursa: doxologia.ro

15 Decembrie 2015

Vizualizari: 191

Voteaza:

Parintele Marius Daniel Profir, noul proiereu al Protopopiatului Iasi 2 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE