Parintele Nicolae Steinhardt evocat in Episcopia Maramuresului si Satmarului

Marele monah si scriitor Nicolae Steinhardt este evocat in fiecare an, in a doua parte a lunii iulie, la manastirile Rohia si Rohita unde se organizeaza manifestari religioase, culturale si artistice, sub egida "Zilele culturale N. Steinhardt”, in care este evocata personalitatea monahului, ii sunt lansate scrieri, iar pictori din toata tara se reunesc pentru a picta icoane pe sticla si lemn.

La Manastirea Rohita, pana pe 29 iulie, se desfasoara Scoala de vara de iconografie bizantina a Grupului "Sfantul Ioan Damaschin”, coordonata de iconograful Sorin Albu. Anul acesta participa peste 40 de pictori din Cluj, Bistrita, Baia Mare, Satu Mare, Salaj, care vor lucra icoane pe lemn si sticla. De asemenea, ei vor participa la toate slujbele oficiate la manastire, raspunsurile fiind date de membrii Grupului psaltic "Sfantul Ioan Damaschin”. Unii dintre ei sunt deja pictori consacrati, iar altii absolventi ai Universitatii de Arte si ai Sectiei arta sacra, care se initiaza in tainele pictarii icoanelor. Icoanele vor fi lucrate in atelierul de la Manastirea Rohita. Lucrarile vor fi vernisate pe 30 iulie la Catedrala episcopala "Sfanta Treime” din Baia Mare.

Vineri, 29 iulie, la Manastirea Rohia, unde se afla mormantul parintelui Nicolae, se va oficia Parastasul monahului, urmat de o masa rotunda despre opera acestuia.

Pe 30 iulie, vor fi lansate cele mai noi trei volume din Integrala Steinhardt, "Eseuri iudaice, Escala in timp si spatiu si Geo Bogza”, cu participarea unor membri ai Fundatiei „N. Steinhardt”, cat si monahii din eparhie, oameni de cultura din marile orase si reprezentanti ai Editurii Polirom din Iasi, cu care se colaboreaza in editarea integralei.

Multe carti ale parintelui Nicolae au aparut in timpul vietii sale, dar cateva au ramas numai manuscrise si au fost tiparite dupa trecerea sa la Domnul. Manastirea Rohia, intre anii 2006 si 2008, a alcatuit un grup de intelectuali din mai multe orase din tara, care au inceput sa adune toate cartile monahului si mai ales corespondenta, spre publicare.

S-a incheiat o colaborare cu Editura Polirom din Iasi, unde va fi publicata integrala ce cuprinde 22 de volume. Pana acum au fost editate primele 10 volume, fiecare avand un coordonator care se ocupa de partea critica. Pentru a fi mai bine inteleasa opera parintelui de catre cei care o citesc, fiecare editie are si un aparat critic.

Sursa: Radio Reintregirea
 

28 Iulie 2011

Vizualizari: 471

Voteaza:

Parintele Nicolae Steinhardt evocat in Episcopia Maramuresului si Satmarului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE