Parintele Octavian Stoica a trecut la Domnul

Cu adanca durere, familia indurerata si enoriasii parohiei „Sf. Dumitru Misai” din Iasi anunta mutarea la cele vesnice, la binecuvantata varsta de 101 ani, a parintelui Octavian Stoica, slujitor de profunda vocatie, model sublim de moralitate si demnitate. Slujba inmormantarii va avea loc luni, 25 august, de la ora 11:00, la Biserica „Sf. Dumitru Misai” din Iasi.

Amintim ca in luna noiembrie a anului 2012, Inaltpreasfintitul Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, i-a oferit parintelui Octavian Stoica, la implinirea varstei de 100 de ani, distinctia clericala „Crucea Moldava".

Cu lacrimi in ochi, venerabilul parinte a primit atunci flori si urari de sanatate din partea tuturor celor prezenti.

„Nascut in satul Sendreni din zona Galatiului, parintele Octavian Stoica a urmat cursurile Seminarului Teologic din Ismail, dupa care a fost admis la cursurile Facultatii de Teologie din Cernauti. In anul 1935, a fost hirotonit diacon, slujind timp de doi ani la Manastirea Adam din tinutul Galatiului, apoi ca preot in parohia Salceni, pe care avea sa o pastoreasca aproape o jumatate de veac. Din 1942 pana la 9 mai 1945 a fost preot militar pe frontul de Rasarit, ajungand pana in Crimeea. Odata cu instaurarea regimului comunist in Romania, a fost arestat si inchis in arestul Securitatii din Barlad si Bucuresti, dupa care a fost trimis la munca fortata, la Canal, in doua randuri: la Capul Midia si la PeripravaDin iadul inchisorilor comuniste, in care a stat aproape 20 de ani, cel mai mult l-a marcat nu suferinta proprie, ci incredibila rautate de care erau capabili tortionarii. Observam insa ca multora dintre cei care au scapat din chinurile regimului comunist, din inchisori si din lagare, din taberele de munca fortata si deportare, Dumnezeu, in bunatatea Sa, le-a daruit apoi zile indelungate si binecuvantate, compensand ceasurile, zilele, lunile, anii de inchisoare si de chin. Parintele Octavian este unul dintre acesti oameni carora Dumnezeu le-a daruit o viata indelungata si frumoasa, acoperind astfel toate suferintele indurate”, avea sa spuna la emoționantul moment pr. prof. dr. Ioan C. Tesu, parohul Bisericii „Sfantul Dumitru“ Misai din Iasi.

„Am simtit firescul si dimensiunea launtrica a unui om care, prin credinta, si-a transformat necazurile in nestemate asezate pe coroana vietii”

De asemenea, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei a rostit un scurt cuvant, dupa acordarea distinctiei clericale „Crucea Moldava” parintelui Stoica: „Privindu-l pe parintele Octavian in sfantul altar, avand trupul firav, dar o minte limpede, dovada fiind stapanirea de sine cu care a rostit ecfonisele, nu pot decat sa-i multumesc lui Dumnezeu pentru darul ca-l avem printre noi, deoarece, in zilele in care traim, avem o nevoie imensa de batranii nostri sfinti. Dinamismul si iarmarocul activitatilor zilnice ne cuprind si ne vrajesc ca un cant de sirena si ne dezradacineaza de seva care ar trebui sa curga prin venele noastre. Dar asa cum pleci dintr-un oras zgomotos si plin de praf intr-un colt de padure cu apa limpede, tot asa este si intalnirea cu un om in varsta, cu un om al lui Dumnezeu, cu un om care a fost binecuvantat de cer si de pamant sa razbata vitregiile vremii. Tot asa in aceasta zi, la intalnirea cu parintele Octavian Stoica, am simtit un aer proaspat, am simtit firescul si dimensiunea launtrica a unui om care, prin credinta, si-a transformat necazurile in nestemate asezate pe coroana vietii“.

Mai subliniem ca unul dintre sfaturile pe care parintele Octavian Stoica obisnuia sa-l adreseze credinciosilor era urmatorul: „Fiecare, preot sau simplu crestin, sa descopere si sa-si cultive credinta si vocatia autentica, spre slava lui Dumnezeu, spre intarirea comuniunii de credinta dintre oameni si spre implinirea virtutilor inalte ale sufletului omenesc”.

Dumnezeu sa il ierte pe parintele Octavian si sa ii daruiasca rasplata iubirii Sale vesnice, in lumina Sa cea neapusa!

Tudorel Rusu
Sursa: doxologia.ro
 

.

25 August 2014

Vizualizari: 248

Voteaza:

Parintele Octavian Stoica a trecut la Domnul 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

Parintele Octavian Stoica

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE