Parintele Paisie Aghioritul a fost trecut in randul sfintilor

Cuviosul Paisie Aghioritul a fost trecut in randul sfintilor. Sfantul Sinod, sub presedinția Sanctitații Sale, intrunit in sedința ordinara marți, 13 ianuarie 2015, a aprobat in unanimitate referatul Comisiei Canonice pentru trecerea in randul Sfintilor Bisericii Ortodoxe pe monahul Paisie Aghioritul.



Parintele Paisie Aghioritul s-a nascut pe 25 iulie 1924, la Farasa, la cateva sute de kilometri de Cezareea. A trecut la cele vesnice pe 12 iulie 1994. Potrivit dorintei sale, a fost inmormantat la Sfanta Manastire a Sfantului Ioan Teologul de la Suroti (Tesalonic).

"Sfântul Arsenie Capadocianul i-a proorocit atât numele, cât şi faptul că va îmbrăţişa chipul îngeresc al călugăriei. Încă din anii copilăriei, micul Arsenie a învăţat de la mama sa cugetarea smerită (prin sfatul de a pierde intenţionat la unele jocuri cu prietenii, pentru a-şi învinge mândria), cât şi înfrânarea, simplitatea şi comportarea deosebită faţă de semeni. La vârsta de numai 15 ani, în urma unei rugăciuni stăruitoare, viitorul monah Paisie îl vede pe Mântuitorul Hristos, Care-l încredinţează că El este cu adevărat Dumnezeu şi Om. După îndeplinirea serviciului militar, Arsenie se călugăreşte la Sfântul Munte Athos, unde este făcut rasofor, primind apoi schima mică şi numele de Paisie. De-a lungul vieţii, Cuviosul a întemeiat trei mănăstiri şi a restaurant un lăcaş de cult, punând în acelaşi timp şi temeliile duhovniceşti ale ucenicilor care veneau din toată Grecia şi nu numai să-i ceară sfat şi binecuvântare. În ziua de 12 iulie 1944, în urma unei tumori canceroase, Cuviosul Paisie moare şi este înmormântat fără ca nimeni să ştie la sfânta mănăstire de maici a Sfântului Ioan Teologul de la Suroti (Tesalonic). După aflarea veştii trecerii la Domnul a Cuviosului, mii de oameni au luat cu asalt Mănăstirea de la Suroti, pentru a se închina la mormântul celui ce întreaga viaţă şi-a dedicat-o slujirii aproapelui". pr. Petru Sidoreac

Parintele Paisie Aghioritul a fost om de rugaciune si astfel, un mare teolog. De regula noi ii numim teologi doar pe cei care au studii teologice. Dar Parintele Paisie este teolog in sensul patristic, pentru ca el a fost om al rugaciunii. Parintele Pavel Florensky spunea ca multe se scriu si multe s-au scris, dar putine ajung la sufletele oamenilor. Toate cartile lasate de Parintele Paisie au ajuns la sufletele credinciosilor. Cartile sale nu sunt carti care se citesc doar acum si doar o singura data. Cartile Parintelui Paisie sunt carti care se citesc si se recitesc.

Parintele Paisie a fost un om simplu, dar in acelasi timp un om harismatic, un om care a adunat in el chipul apostolului, al teologului, al omului duhovnicesc, a adunat in el chipul parintelui.

A spus ca cel mai mare dusman al lui a fost numele lui. La un moment dat, cand a venit cineva si a incercat sa-i spuna cat de mare este el in lume si cat de mult il apreciaza oamenii, el a spus: " Venind spre coliba mea, ati trecut pe langa o gramada de gunoi. Si acolo ati vazut si niste cutii de conserve goale. Si cand v-ati apropiat de ele ati vazut ca straluceau in lumina soarelui.

Ei bine, sa stiti ca eu nu sunt altceva decat acele cutii de conserve goale."

.
Pe aceeaşi temă

14 Ianuarie 2015

Vizualizari: 1193

Voteaza:

Parintele Paisie Aghioritul a fost trecut in randul sfintilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE