La Facultatea de Teologie Ortodoxa Justinian Patriarhul din Bucuresti, Parintele Profesor Ene Braniste a fost omagiat, astazi, 10 octombrie 2013, in cadrul unui simpozion organizat la 100 de ani de la nasterea sa, in prezenta Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Romaniei.
Lucrarile au fost deschise de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel care a rostit cu acest prilej un cuvant intitulat Parintele Profesor Ene Braniste - Un mare dascal al teologiei romanesti: „Parintele Ene Braniste era un profesor erudit si un bun liturg, slujind la Sfantul Altar cu evlavie si solemnitate, traind prezenta misterului divin in mijlocul poporului dreptcredincios. Nu a avut copii, dar a format multi ucenici care au devenit ierarhi, profesori sau buni preoti de parohie, stiind sa puna in evidenta profunzimea teologica si frumusetea spirituala pe care le contine viata liturgica ortodoxa. Bun cunoscator al limbilor clasice (greaca si latina) si al catorva limbi moderne (franceza, germana si italiana), Parintele Ene Braniste aduce, prin scrisul sau, o vasta si solida contributie la dezvoltarea disciplinelor teologice Liturgica, Pastorala si Arta crestina. El ramane peste timp un mare dascal al teologiei romanesti”.
In continuare, Inaltpreasfintitul Parinte Laurentiu, Mitropolitul Ardealului a evocat personalitatea Parintelui Profesor Ene Braniște intr-un cuvant intitulat Sfanta Liturghie in preocuparile și viata Parintelui Profesor Doctor Ene Braniște.
„Sensibilitatea fata de sacru il determina sa acorde intotdeauna cinstirea cuvenita oricarui element legat de lucrarea sfintitoare din cadrul Bisericii, de la obiectele liturgice la randuielile liturgice la materiile sfinte si sfintitoare numindu-le pe fiecare dupa valoarea lor: Sfanta Biserica, Sfanta Liturghie, Sfantul Botez, Sfantul Altar, Sfintele Icoane. La implinirea scopului Sfintei Liturghii contribuie un intreit sacerdotiu liturgic: al Mantuitorului, al Duhului Sfant si al preotului liturghisitor. Liturghia, spunea parintele Braniste, reprezinta prin excelenta mediul si forma dupa care Mantuitorul continua sa isi exercite in chip real si sensibil actiunea sa de Unic si Vesnic Mijlocitor intre Dumnezeu si oameni”, a spus IPS Parinte Laurentiu, Mitropolitul Ardealului, potrivit TRINITAS TV.
La randul sau, Inaltpreasfintitul Parinte Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos a adresat cuvinte de apreciere cu privire personalitatea marelui liturgist.
„Pe parintele Braniste il regasesc impreuna cu noi in paraclisul Sfanta Ecaterina, in anul IV, insotindu-ne la orele de practica liturgica, invatandu-ne cum sa respectam sfintele vesminte si retin un amanunt de la parintele profesor Stefan Alexe despre modul in care parintele Braniste nu impaturea vesmintele dupa Sfanta Liturghie, ci le mangaia ca pe sfintele moaste. Asa mangaia vesmintele pentru ca slujise Sfanta Liturghie si le aseza pentru viitoarea Sfanta Liturghie pe care singur si le lua. Slujea cu solemnitate si cu timiditate pentru ca intelegea de ce Sfanta Liturghie este cea mai importanta forma a manifestarii sale ca profesor de liturgica”, a marturisit IPS Parinte Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos.
Parintele Profesor Viorel Sava, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Iași, a sustinut prelegerea ”Opera Parintelui Ene Braniște in contextul cercetarilor liturgice actuale”.
„La primul curs de teologie liturgica parintele profesor a vorbit asa de frumos, cu atata emotie, recunostinta, delicatete si in acelasi timp acuratete despre parintele profesor Ene Braniste incat deodata m-am indragostit de profesorul despre care se facea vorbire si m-am indragostit in acelasi timp si de profesorul care vorbea despre indrumatorul si magistrul pe care l-a avut”, a spus Pr. Prof. Dr. Viorel Sava, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Iași.
In incheierea sesiunii festive de deschidere a lucrarilor simpozionului, Parintele prof. univ. dr. Nicolae D. Necula a rostit un cuvant intitulat Parintele Profesor Ene Braniște - comemorarea unui secol de la naștere.
"Comemorarea in acest an a 100 de ani de la nasterea sa imi ofera placutul prilej ca sa prezint reunite, intr-un fel de buchet care sa alcatuiasca coroana sa de lauri, stradaniile si realizarile sale in campul teologiei ortodoxe Romanesti. Nu facem prin aceasta decat sa aducem un sincer si binemeritat omagiu profesorului care si-a identificat viata cu studiul si slujirea Bisericii si a teologiei si sa infatisam un exemplu de munca, seriozitate, competenta, constinciozitate, cinste care sa serveasca drept pilda de urmat tuturor celor care vor sa contribuie la dezvoltarea si inflorirea teologiei romanesti si a Bisericii stramosesti", a spus Pr. Profesor Nicolae Necula.
Parintele Profesor Ene Braniste s-a nascut pe 12 octombrie 1913 in localitatea argeseana Suseni. A fost profesor de liturgica si pastorala la Facultatea de Teologie din Bucuresti. Este autorul a zeci de volume, studii, recenzii si predici, aparute in revistele teologice de specialitate. A participat la numeroase intruniri ecumenice peste hotare, in Austria, Franta, Germania, Anglia. Ene Braniste trecut la cele vesnice pe 18 martie 1984.
Tot in cadrul simpozionului, Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Laurentiu, a prezentat primul volum din seria ”Studii de teologie liturgica” a Parintelui Ene Braniște, intitulat ”Liturghia. Sufletul etern al Ortodoxiei in rugaciune”. Volumul a aparut la Editura Andreiana.
La eveniment au participat ierarhi, profesori de teologie, ucenici si studenti.
Sursa: basilica.ro
-
Parintele Ene Braniste
Publicat in : Parinti
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.