Parintele Teofil Paraian, cel odihnitor de oameni, implineste 80 de ani

Marti, 3 martie 2009, Parintele Teofil Paraian, duhovnicul Manastirii Brancoveanu de la Sambata de Sus, din judetul Brasov, implineste 80 de ani. S-a nascut in anul 1929, intr-o familie de plugari din satul Toparcea, din apropierea Sibiului. Fiind fara vedere, urmeaza cursurile unei scoli primare pentru nevazatori la Cluj-Napoca intre anii 1935 - 1940. Cursurile sunt continuate la o scoala de nevazatori din Timisoara intre 1942 - 1943. Intre 1943-1948, a urmat cursurile Liceului "Constantin Diaconovici Loga“ din Timisoara. In aceasta perioada il cunoaste pe Parintele Arsenie Boca. Este una dintre intalnirile si persoanele care i-au marcat cursul vietii. "Parintele Arsenie mi-a pus in atentie rugaciunea cu care se mantuiesc calugarii, cum numea el Rugaciunea Doamne Iisuse Hristoase. Parintele nu a facut o teorie cu mine despre rugaciune, ci mi-a spus practic ce sa fac, cum sa zic“.

Urmeaza cursurile Facultatii de Teologie din Sibiu intre anii 1948 - 1952, iar la 1 aprilie 1953 intra in obstea manastirii Brancoveanu de la Sambata de Sus. Este calugarit in ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului. Primeste numele de Teofil ("iubitor de Dumnezeu"). Dupa 7 ani de la calugarie, tot pe 15 august, este hirotonit diacon de Mitropolitul Nicolae Colan, iar la 13 mai 1983, este hirotonit preot de IPS Antonie Plamadeala. Tot atunci primeste si hirotesirea intru duhovnic. In 1986 este hirotesit protosinghel, iar in 1988 arhimandrit.

IPS Teofan afirma despre Parintele Teofil Paraian: "Traim intr-o lume obosita de atata neliniste, framantare si trufie luciferica. Oriunde intorci capul, intalnesti chipuri obosite launtric si fizic; stres, plictiseala, angoasa, intr-un cuvant - oboseala. Intalnirea cu Parintele Teofil surprinde prin diferenta fata de ceea ce-ti ofera, in general, intalnirile cu oamenii. Cuvantul lui, binecuvantarea lui, mustrarea sau iertarea lui odihnesc fiinta launtrica a interlocutorului. Obositi de greutatea zilei si a noptii, incarcati de probleme nerezolvate, chinuiti de framantari launtrice, zdrobiti adesea in sufletul lor de neintelegerea celor din jur, tinerii alearga la intalnirea cu Parintele Teofil ca la un izvor de odihna, usurare, alinare si reconfort sufletesc."

Parintele Teofil este unul din cei mai cunoscuti duhovnici din Romania. Iata ce spune sfintia sa despre rolul duhovnicului: "Un duhovnic trebuie sa aiba inima de parinte, inima de frate, inima de prieten. Sa nu fie indiferent, sa nu stea in fata penitentului dezinteresat de cel care a facut nu stiu ce pacate. Important este sa-l pui pe om pe cale buna, sa simti ca vrea sa nu mai fie pacatos, sa aiba interesul acesta de a se depasi pe sine insusi, sa vezi ca-s convertiti. Oameni informati sunt multi, dar oameni care cred in ceea ce stiu sunt putini“.

La multi ani Parinte Teofil.

03 Martie 2009

Vizualizari: 367

Voteaza:

Parintele Teofil Paraian, cel odihnitor de oameni, implineste 80 de ani 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE