Parintele Visarion Ghibilic de la Schitul Sihla al Manastirii Sihastria din judetul Neamt a plecat in lumea vesniciei la mijlocul acestei saptamani, dupa o suferinta de cateva zile. Monahul Visarion a implinit pe 20 octombrie 2010 un secol de viata, fiind aniversat de obstea in care a vietuit timp de 30 de ani. A cunoscut vitregiile celor doua razboaie mondiale, greutatile familiei si apoi incercarile din viata monahala. Pentru toti, parintele Visarion ramane un model de „traire interioara deosebita“.
Statea in prima strana de langa sfantul altar, smerit, bland, cu fata luminoasa si privirea plecata. Toata slujba o asculta in picioare, ostenindu-se, smerindu-si trupul si inaltandu-si sufletul. Asa si-l amintesc cei care l-au cunoscut pe monahul Visarion Ghibilic chiar si numai de la sfintele slujbe.
Protosinghelul Pahomie Catana, egumenul Schitului Sihla, l-a cunoscut pe parintele Visarion Ghibilic acum 21 de ani. Isi aminteste de fostul monah plecat acum in lumea vesniciei ca fiind un parinte foarte ascultator, cu ravna mare, care participa la toata randuiala manastireasca. „Venea in fiecare zi la biserica. Participa la Sfanta Liturghie, la Vecernie, dar si la privegherile de la miezul noptii, exceptand perioadele in care era bolnav si nu se putea deplasa. A avut ca ascultare, in ultimul timp, primirea pomelnicelor la biserica, iar aceasta ii oferea posibilitatea sa stea de vorba cu pelerinii si sa le ofere cate un sfat din adancul inimii lui. Parca il vad cum venea la masa de obste: smerit, bland; nu certa pe nimeni si nu tinea minte raul. A fost un model pentru noi. Un model prin fapte. Tacea si facea. Tot timpul se ruga“, a marturisit protos. Pahomie Catana.
Asa a inteles parintele Visarion ca poate sa traiasca imparatia cerurilor inca de pe pamant, „cu postul, cu privegherea, cerestile daruri luand“, dupa cum spune troparul Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla, sub obladuirea careia s-a aflat.
„Aveam impresia ca „Monahul Visarion a fost un chip luminos si bland, un om al rugaciunii, mai ales ca era nelipsit de la sfanta biserica. Cand il vedeam, aveam impresia ca il am in fata pe parintele Paisie Olaru. A avut o traire interioara deosebita, iar acest lucru l-a ajutat sa fie aproape de Dumnezeu. Statea nemiscat la slujbe, in picioare, rezemat in strana. De multe ori, vietuitorii din schit mergeau sa ia binecuvantare de la parintele Visarion, cu toate ca nu a fost hirotonit“, isi aminteste egumenul Schitului Sihla.
Slujba Inmormantarii pentru monahi a parintelui Visarion va avea loc sambata, 21 mai 2011, dupa Sfanta Liturghie si va fi sarvarsita de un sobor de preoti si diaconi in Biserica „Schimbarea la fata“ a Schitului Sihla.
Parintele Visarion Ghibilic s-a nascut in Targu Ocna, pe 20 octombrie 1910, din parintii Dragan si Gherghina. La varsta de sase ani le era de mare ajutor soldatilor romani in timpul Primului Razboi Mondial, pe care ii aproviziona cu grenade.
A facut patru clase primare, iar la varsta majoratului a fost inrolat in armata. Dupa satisfacerea stagiului militar s-a casatorit cu Maria. A avut patru copii, dintre care unul a murit. Doi dintre copiii ramasi in viata au imbratisat viata monahala.
A participat si la cel de-al Doilea Razboi Mondial, in 1941 ajungand sa lupte aproape de Odesa. A venit apoi la Schitul Sihla in anul 1991, dupa ce sotia sa s-a calugarit la Manastirea Agapia, primind numele Melitina. (Constantin Ciofu)
Sursa: mmb.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.