Sfantul Atanasie Patelarie

Sfantul Atanasie Patelarie Mareste imaginea.

Sfantul Atanasie Patelarie, patriarhul Constantinopolului, s-a nascut in anul 1560, intr-o localitate din insula Creta, si a trecut la cele vesnice in ziua de 2 mai (5 aprilie) 1654, a treia zi a Sfintelor Pasti, in Manastirea Schimbarea la Fata, din orasul Lubensk, in Ucraina. El a adormit in Domnul stand in genunchi, cu Sfanta Evanghelie in maini, rostind cu ultimele puteri: "Doamne, primeste sufletul meu!"

Sfantul Atanasie Patelarie, patriarhul Constantinopolului

Alexie, dupa numele sau de mirean, s-a nascut in anul 1580 (1560?), in localitatea Rethimno, din insula Creta. Copilul a tanjit dupa viata duhovniceasca inca de mic; a citit mult din vietile sfintilor si s-a aprins de dorinta de a urma nevointele lor sfinte.

Invatand la scolile din insula, infiintate si indrumate de venetieni, Alexie s-a dovedit a fi un talentat orator, precum si un bun cunoscator al teologiei, al matematicii, al retoricii, al gramaticii, al stiintelor practice, al astronomiei si al artelor.

Indata ce a ramas orfan de tata, tanarul Alexie a imbratisat viata monahala, fie in metocul sinaitic din Heracleea, fie in Manastirea Sfanta Ecaterina, din Muntele Sinai, primind numele Anania. Dupa ce a petrecut o vreme intr-o manastire din Tesalonic (se crede ca este vorba de Manastirea Sfantul Atanasie), unde a fost hirotonit intru ierodiacon, dorind o viata monahala mult mai inalta, vrednicul Anania a pornit spre Sfantul Munte Athos, unde s-a asezat in Manastirea Esfigmenu sau Manastirea Xiropotamu.

Sfantul Atanasie Patelarie - Patriarhul Constantinopolului

Cata vreme a trait in Sfantul Munte, desi slujea in trapeza manastirii, el s-a hranit doar cu paine si apa, la un ceas tarziu al zilei, iar noptile si le-a petrecut in rugaciune si nevointe duhovnicesti. Dormea foarte putin, intinzandu-se pe pamantul gol.

Dupa o vreme, sfantul a plecat sa se inchine Locurilor Sfinte din Tara Sfanta si in Muntele Sinai. In cele din urma, el a revenit in Sfantul Munte si s-a asezat intr-o chilie modesta din Careia. A continuat viata duhovniceasca, in rugaciune si nevointe ascetice. Acum, el a fost hirotonit ieromonah, sub numele de Atanasie.

Potrivit unei vechi insemnari grecesti, in anul 1626, Sfantul Atanasie Patelarie s-a aflat in Tara Romaneasca, in postul de dascal. In aceasta perioada, el a tradus in limba greaca populara “Psaltirea". Un exemplar din aceasta lucrare se gaseste inca si astazi, in Manastirea Iviron, din Sfantul Munte Athos, iar cópii ale acesteia se afla in Manastirea Sfantului Apostol Ioan, din insula Patmos, si in Biblioteca Nationala din Atena.

Nu dupa multa vreme, Sfantul Atanasie s-a intors in insula Creta, unde a slujit ca preot. Afland despre credinta si darurile duhovnicesti ale vrednicului preot cretan, Sfantul Chiril Lucaris, patriarhul Constantinopolului, l-a chemat pe acesta la sine, spre a intari credinta ortodoxa in vechea cetate.

In anul 1631, Sfantul Atanasie Patelarie a fost hirotonit episcop, pe seama scaunului mitropolitan din Tesalonic. Cu mai multe intreruperi, el a fost mitropolit al orasului pana in anul 1642.

Pe atunci, Mitropolia din Tesalonic avea mari datorii banesti. Pentru aceasta, noul mitropolit a intocmit si a trimis cel putin doua scrisori catre tarul rus Mihail Feodorovici, una in anul 1631, iar alta in anul 1641. In pofida darurilor trimise tarului, prima data, ajutorul s-a imputinat pe drum, iar a doua oara, ajutorul a fost insuficient.

Sfantul Atanasie Patelarie - Patriarhul Constantinopolului

In vara anului 1643, pe cand se afla in orasul Galati, din Tara Romaneasca, sub purtarea de grija a voievodului Vasile Lupu, Sfantul Atanasie Patelarie a intocmit o noua scrisoare catre tarul rus.

In scrisoarea sa, Sfantul Atanasie scria astfel: "Deschide, asadar, usile milostivirii tale, prea puternice tar! Grabeste cu mila ta intru ajutor slavitului scaun al Tesalonicului, care piere pana la sfarsit din cauza necredinciosilor agareni (turci). Rascumpara din mainile lor sfintele vase si odajdii pe care le tin la dansii amanet, spre batjocura legii crestinesti. Uita-te la noi, sfinte tar, pentru ca, fara mila ta cea bogata si fara ajutorul tau, eu nu mai pot sa ma intorc inapoi si sa scap de pieire, iar mitropolia noastra se va scufunda pana la sfarsit sub greutatea datoriilor."

Scrisoarea, intarita si de o insemnare a voievodului Vasile Lupu, a fost inmanata tarului de catre arhimandritul Ignatie, staretul Manastirii Sfantul Dimitrie, din Tesalonic. De aceasta data, ajutorul primit a fost mai mare, dar inca insuficient pentru a acoperi datoriile imense ale Mitropoliei.

In data de 6 martie 1634, cand Sfantul Chiril Lucaris, patriarhul ecumenic, a fost exilat in Tenedos, in locul sau a fost ales Sfantul Atanasie Patelarie, care era mitropolit al Tesalonicului. El a pastorit Biserica din Constantinopol vreme de doar 40 de zile.

Din pricina datoriilor, turcii l-au aruncat in temnita pe Sfantul Atanasie, unde acesta a avut de suferit o multime de umilinte si chinuri. In cele din urma, sfantul a luat drumul pribegiei, a calatorit in Italia, prin Ancona si Venetia, si a dorit sa ceara ajutor papei de la Roma. Acesta din urma, in schimbul ajutorului pe care urma sa i-l dea, i-a cerut sa semneze marturisirea de credinta catolica. Dezamagirea sfantului a fost profunda. La fel si ancorarea sa in dreapta credinta ortodoxa.

Sfantul Atanasie a plecat spre Moldova, condusa inca de voievodul Vasile Lupu. Despre aceasta perioada, sfantul va scrie urmatorul lucru, intr-o scrisoare catre tarul rus: "Cumplite si nesuferite nenorociri ne silesc sa umblam din tara in tara, ca sa gasim ajutor si odihna la batranete. Nu pot sa-mi aflu odihna, din pricina nesuferitelor datorii si sufar multe strambatati, nenorociri si prigoniri, ba chiar sedere la inchisoare, care ma ameninta cu moartea. Nemaifiind in stare sa sufar, am pribegit cu mare nadejde la binecredinciosul si de Dumnezeu pazitul domn al Moldovei, Ioan Vasile voievod... la indurarea si milostivirea sa."

Sfantul Atanasie Patelarie - Patriarhul Constantinopolului

In anul 1642, din mila voievodului moldovean, Sfantul Atanasie Patelarie a fost randuit la carma Manastirii Sfantul Nicolae, din Galati, unde a ramas vreme de aproape doisprezece ani, pana in anul 1653, cand a dorit sa plece in Rusia, spre a strange ajutoare. Mai inainte, in septembrie 1647, se crede ca Sfantul Atanasie Patelarie a sfintit Biserica Precista, din Galati.

In cele din urma, Sfantul Atanasie a ajuns in Sfantul Munte Athos, unde a cumparat o veche manastire din Careia. Pe locul ei, sfantul a construit Chilia Sfantul Antonie cel Mare, unde a dorit sa ramana pana la sfarsitul vietii sale. Insa, nu dupa multa vreme, el s-a retras in Rusia, iar pe locul chiliei sale, in anul 1768, patriarhul ecumenic Serafim al II-lea a construit Chilia Serai, care se afla si astazi in centrul Schitului Sfantul Apostol Andrei.

In data de 16 aprilie 1651, patriarhul ecumenic Partenie al II-lea a fost sugrumat de catre turci. In vara anului 1652, cu ajutorul lui Vasile Lupu, Sfantul Atanasie Patelarie a fost ales pentru a doua oara pe tronul Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol.

In urma unei predici intemeiate pe cuvintele Mantuitorului: "Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica Mea si portile iadului nu o vor birui" (Matei 16, 18), catolicii din cetate s-au pornit cu o ura salbatica impotriva lui. Pentru amenintarile turcilor, dupa numai doua saptamani de la numirea sa in scaunul ecumenic, sfantul a semnat o scrisoare de retragere din scaun.

Sfantul Atanasie s-a retras o vreme in Sfantul Munte Athos, iar apoi in Manastirea Sfantul Nicolae, din Galati. In cele din urma, sfantul a pornit spre Rusia, unde, in data de 22 aprilie 1653, s-a intalnit cu tarul. In toamna aceluiasi an, sfantul a savarsit Sfanta Liturghie in palatul tarului. Incarcat cu daruri, Sfantul Atanasie a pornit spre manastirea sa din Galati.

La finele anului 1653, din pricina multimii anilor si a bolilor, Sfantul Atanasie Patelarie a poposit in Manastirea Schimbarea la Fata, din orasul Lubensk, in Ucraina. Si-a cunoscut mai dinainte adormirea in Domnul, drept pentru care si-a marturisit dorinta de a fi inmormantat in acea manastire. Darurile primite de la tar le-a impartit bisericilor, manastirilor si celor care i-au slujit.

Sfantul Atanasie Patelarie a trecut la cele vesnice in ziua de 5 aprilie 1654, in a treia zi a Sfintelor Pasti, in Manastirea Schimbarea la Fata, din orasul Lubensk, in Ucraina. El a adormit in Domnul stand in genunchi, cu Sfanta Evanghelie in maini, rostind cu ultimele puteri: “Doamne, primeste sufletul meu!"

Sfantul Atanasie Patelarie - Patriarhul Constantinopolului

Sfantul Atanasie Patelarie a fost inmormantat in fata Sfantului Altar, sub solee. Dupa opt ani, in manastire a venit mitropolitul grec Paisie Ligaridis al Gazei, care a primit de la Dumnezeu o minunata descoperire. El a vazut in vedenie locul si trupul neputrezit al Sfantului Atanasie.

Cu binecuvantarea mitropolitului din Kiev, mormantul a fost deschis, iar cinstitele Moaste au fost scoase spre inchinare. Vestmintele si tronul arhieresc erau putrezite, insa trupul era neatins de stricaciune. In ziua de 1 februarie 1662, cinstitele sale Moaste au fost asezate in biserica manastirii, iar pomenirea sa a fost hotarata in ziua de 2 mai, cand este praznuit Sfantul Atanasie cel Mare. Moastele sale au trecut neatinse prin doua incendii, in anii 1736 si 1773.

In anul 1922, din cauza schimbarilor poruncite de autoritati, racla cu cinstitele Moaste a fost confiscata si dusa in Harkov. Apoi, prin acelasi lucru au trecut si Sfintele Moaste. Din pricina grecilor, ateii nu au indraznit sa le arda, ci le-au asezat in Muzeul din Harkov.

Catedrala Buna Vestire, din orasul Harkov, a fost redeschisa in anul 1943. Dupa cinci ani, in anul 1948, Moastele Sfantului Atanasie Patelarie si ale Sfantului Meletie, arhiepiscopul din Harkov, au fost asezate in interiorul acesteia, unde ele se afla si astazi.

In ziua de 26 octombrie 2004, o particica din Moastele sale a fost adusa si asezata in Biserica Sfantul Nicolae, din Galati. Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in sedinta din 6 martie 2008, a hotarat inscrierea in calendarul Bisericii Ortodoxe Romane a Sfantului Ierarh Atanasie, patriarhul Constantinopolului, cu praznuirea la 2 mai.

Teodor Danalache

Sfantul Atanasie Patelarie - Patriarhul Constantinopolului

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

05 Septembrie 2013

Vizualizari: 2927

Voteaza:

Sfantul Atanasie Patelarie 5.00 / 5 din 1 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Radu AlexandruPostat la 2019-08-21 15:01

    Slujba sfântului a fost compusă de Arhimandritul Chiril Kogherákis, astăzi Mitropolit de Rhodos, fiind pentru prima oară cântată pe 21 august 1997. Sfântul Athanasie patellarios este prăznuit în zilele de 2 mai la Harkov, în Ucraina, și 21 august la Axó Mylopotámou, în Creta.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE