Statutul pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Romane prevede ca Patriarhul se alege dintre Mitropolitii, Arhiepiscopii sau Episcopii in functie. Propunerile pentru alegerea Patriarhului se fac de catre Sfantul Sinod. Patriarhul este ales de catre Colegiul Electoral Bisericesc, alcatuit mai bine de jumatate din laici, prin vot secret, dintre doi sau trei candidati desemnati de Sfantul Sinod. In cazuri exceptionale, se poate admite si un singur candidat. Numele candidatilor, insotite de un curriculum vitae, le sunt comunicate confidential membrilor Colegiului Electoral Bisericesc o data cu convocarea pentru alegerea respectiva.
Locotenenta patriarhala ii revine de drept ierarhului cu cea mai mare vechime de la hirotonie. In acest caz, persoana care indeplineste aceste conditii este IPS Nicolae, Mitropolitul Banatului. In cazul in care acesta va refuza, locotenenta va fi asigurata de ierarhul cu cea mai mare vechime dintre cei ramasi.
Dupa 41 de zile de vacantare, se convoca Sinodul pentru desemnarea candidatilor pentru scaunul de Patriarh. Alegerea noului Patriarh se va face in aceeasi zi in care au fost desemnati candidatii. Sedinta Colegiului Electoral Bisericesc este prezidata de Mitropolitul, Arhiepiscopul sau Episcopul cu cea mai mare vechime in hirotonie, persoana care nu poate candida pentru ocuparea scaunului. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane devine candidatul care a obtinut majoritatea absoluta, adica jumatate plus unu din numarul voturilor valabil exprimate. Daca nici unul dintre candidati nu obtine aceasta majoritate, se organizeaza o noua votare, la care participa primii doi candidati care au intrunit cel mai mare numar de voturi. Devine ales cel care a intrunit majoritatea absoluta. In caz de paritate, decid sortii.
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.