Patriarhul Daniel a implinit 34 de ani de arhierie

În data de 4 martie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel aniversează 34 de ani de la hirotonia în Arhiereu.

A fost hirotonit Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, cu titulatura de Lugojanul, în prima duminică din Postul Mare a anului 1990, iar trei luni mai târziu devenea Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

Născut în anul 1951, în satul Dobrești, comuna Bara din județul Timiș, Patriarhul Daniel a fost al treilea copil al familiei învățătorului Alexe și Stela Ciobotea.

Intră în monahism la vârsta de 36 de ani, în 1987, la Mănăstirea Sihăstria, avându-l naș de călugărie pe Părintele Cleopa Ilie. Anterior absolvise studiile doctorale de teologie la București, sub coordonarea Părintelui Dumitru Stăniloae, și la Strasbourg.

Ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, a desfășurat numeroase proiecte în plan pastoral, administrativ, academic și social. Dintre acestea, amintim demersurile de consolidare și restaurare a Catedralei Mitropolitane din Iași și înființarea primului spital al Bisericii avizat de Ministerul Sănătății, Centrul de Diagnostic și Tratament Providența.

În luna septembrie a anului 2007 a devenit Patriarhul României.

Construirea Catedralei Naţionale este unul din proiectele de referinţă ale Patriarhului Daniel, proiect pe care şi l-a asumat ca fiind mandat primit de la înaintaşi.

Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la înființarea Patriarhiei Române, se pregătește sfințirea picturii în mozaic de la Catedrala Națională, precum și canonizarea a mai multor sfinți români, mărturisitori în închisorile comuniste și duhovnici renumiți, printre care Duhovnicul Cleopa Ilie și Părintele Dumitru Stăniloae, două dintre figurile formatoare din viața Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Sursa: basilica.ro

04 Martie 2024

Vizualizari: 517

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE