Patriarhul Romaniei va tarnosi biserica mare a Manastirii Caraiman

Mănăstirea prahoveană „Sfânta Cruce” - Caraiman va îmbrăca duminică, 14 septembrie 2014, haine de sărbătoare cu prilejul hramului, dar şi cu prilejul târnosirii bisericii mari a aşezământului monahal. Bucuria duhovnicească va fi sporită de prezenţa Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel care va oficia slujba târnosirii, dar şi slujba Sfintei Liturghii.

„În ziua de 14 septembrie, de sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, Mănăstirea Caraiman își serbează hramul și cu acest prilej Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de ierarhi și de stareții care participă la această sinaxă și alți preoți, va oficia slujba hramului și târnosirea bisericii mari a Mănăstirii Caraiman care a îmbrăcat o haină frumoasă de sărbătoare, fiind finalizate lucrările de construire și de pictură, acum slujba de târnosire fiind cununa aşezată pe fruntea acestei noi biserici”, a declarat pentru TRINITAS TV Arhim.

Teofil Anăstăsoaie, Exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureștilor.

Mănăstirea a fost înfiinţată, în anul 1998, la iniţiativa vrednicului de pomenire protosinghel Gherontie Puiu. La 29 iunie 2000, în ziua de prăznuire a Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, fericitul întru pomenire Patriarh Teoctist aprobă înfiinţarea Schitului Caraiman cu hramul «Înălţarea Sfintei Cruci». Sfinţirea locului a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, pe atunci Episcop-vicar patriarhal.

A urmat apoi construirea bisericii de lemn cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului“, un agheasmatar, precum şi un corp de chilii. La 21 octombrie 2001, biserica de lemn a fost sfinţită de către Preasfinţitul Sebastian Ilfoveanul, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Tot atunci a fost pusă piatra de temelie pentru începerea construirii unei noi biserici, de zid, cu hramul „Înălţarea Sfintei Cruci“, biserică ce va fi sfinţită în această duminică.

Între anii 2002 şi 2007 s-au construit biserica mare, clopotniţa, trapeza şi unul din corpurile arhondaricului. În anul 2007 a început construcţia chiliilor, iar până în 2011 au mai fost construite încă două corpuri de clădire, respectiv corpul de chilii şi arhondaricul corp B.

La 1 iulie 2008, Permanenţa Consiliului eparhial a aprobat ridicarea Schitului Caraiman - cu hramul „Înălţarea Sfintei Cruci“ la rangul de mănăstire. Începând cu luna iulie 2010 Mănăstirea Caraiman a primit un nou stareţ in persoana Părintelui David Petrovici, venit de la Mănăstirea Crasna, jud. Prahova.

În vara anului 2012 a fost amenajat în clopotniţa mănăstirii un paraclis chiriarhal cu hramurile „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul şi Schimbarea la Faţă“. La 20 Iulie 2012, cu ocazia praznuirii Sf. Proroc Ilie a fost sfintit Paraclisul chiriarhal si Centrul Social-Pastoral ”Sf. Cruce”. Slujba a fost savarsita de catre Preafericitul Părinte Patriarh Daniel inconjurat de un sobor de preoti si diaconi. Tot în anul 2012 a început şi pictarea bisericii mari, ce va fi sfinţită în această duminică.

Sursa: basilica.ro

.
Pe aceeaşi temă

11 Septembrie 2014

Vizualizari: 586

Voteaza:

Patriarhul Romaniei va tarnosi biserica mare a Manastirii Caraiman 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE