Pelerinajul de Florii

In protopopiatele din Arhiepiscopia Iasilor se va organiza astazi pelerinajul de Florii. Credinciosii sunt asteptati sa rememoreze drumul parcurs de Mantuitorul Hristos, de la mormantul lui Lazar, din Betania, spre Ierusalim.

Iesenii sunt asteptati si anul acesta sa se alature procesiunii dedicate sarbatorii Intrarii Domnului in Ierusalim. Dupa cum a relatat pentru Radio TRINITAS, pr. Constantin Andrei, protopop al Protopopiatului Iasi 1, incepand cu ora 15:30, la Biserica „Sfintii Apostoli Petru si Pavel“ - Barboi se va oficia slujba Vecerniei, iar de la ora 17:00 va avea loc pelerinajul propriu-zis pe str. Costache Negri, prima oprire fiind in dreptul Bisericii „Sfantul Sava“. Apoi, soborul de preoti din Protopopiatele Iasi 1 si Iasi 2 si credinciosii se vor opri in dreptul Manastirii „Sfintii Trei Ierarhi“, unde se va rosti, de asemenea, o ectenie. De pe Bulevardul „Stefan cel Mare si Sfant“ procesiunea va continua spre Catedrala mitropolitana din Iasi. Sarbatoarea Floriilor la Iasi va continua maine la Biserica „Intrarea Domnului in Ierusalim“ din cartierul iesean Tatarasi, ce apartine de Protopopiatul Iasi 2. Dupa cum ne-a spus pr. Vilie Dorosinca, protopop al Protopopiatului Iasi 2, Sfanta Liturghie va fi oficiata de Inalt Preasfintitul Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei.

Preotii si credinciosii din cele cinci parohii din Pascani se vor indrepta astazi de la ora 11:30 catre Piata „Mihail Sadoveanu“ a municipiului Pascani, unde se va oficia o slujba religioasa si se vor rosti rugaciuni de binecuvantare a pelerinilor. La pelerinaj vor participa si membrii Asociatiei Tinerilor Ortodocsi Romani (ATOR) - filiala Pascani, coordonati de pr. Marius Tabarcea si de pr. Dumitru Rusu. Manifestarile dedicate acestei sarbatori vor continua la Casa de Cultura „Mihail Sadoveanu“ din Pascani, unde va avea loc o intalnire duhovniceasca.

Pelerinajul de Florii se va organiza in Protopopiatul Harlau in trei locatii. De la ora 14:00, procesiunea va incepe in parohia Parcovaci si va continua spre Biserica „Sfantul Vasile cel Mare“ a cimitirului orasului Harlau, spre Biserica „Sfantul Dumitru“, Biserica „Sfantul Nicolae“ si Biserica „Sfantul Gheorghe“. Dupa cum ne-a declarat pr. Nicolae Craciun, protopop al Protopopiatului Harlau, in comuna Belcesti va avea loc al doilea pelerinaj dedicat sarbatorii Intrarii Domnului in Ierusalim si va avea urmatorul traseu: parohia Tansa - parohia Valeni - parohia Belcesti - Centru - parohia Rusi - parohia Satu Nou. Al treilea pelerinaj va fi organizat maine de la ora 14:00 in orasul Flamanzi si va incepe de la parohia Nicolae Balcescu II si va continua spre parohiile Cordun, Flamanzi si se va incheia in Biserica „Pogorarea Sfantului Duh“ - Flamanzi - Cordun.

In municipiul Botosani, pelerinajul de Florii va incepe astazi la ora 15:00 la Biserica „Binecredinciosul Voievod Stefan cel Mare si Sfant“, unde preotii vor sfinti ramurile de salcie. Procesiunea va continua pe urmatorul traseu: Biserica „Sfanta Parascheva“ - Biserica „Sfantul Vasile cel Mare“ - Biserica Vovidenia. Parintele Lucian Leonte, protopop al Protopopiatului Botosani, a explicat ca pe parcursul procesiunii, la care sunt asteptati sa participe numerosi credinciosi, vor fi rostite ectenii si se vor intona cantari specifice.

In municipiul Dorohoi, pelerinajul de Florii va incepe la ora 13:00 la parohia „Inaltarea Domnului“ - cimitir, pe traseul str. 1 Decembrie - str. Grigore Ghica - Biserica Vargolici - Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ - Biserica „Sfantul Nicolae“ - Biserica „Invierea Domnului“. „In ultimul lacas mentionat va fi oficiat Acatistul Sfantului Lazar si se va rosti un cuvant de invatatura“, a declarat pr. Stelian Ciurciun, protopop al Protopopiatului Dorohoi.

La Darabani, pelerinajul de Florii va incepe la ora 16:00 la Biserica „Sfantul Nicolae“, unde se va rosti rugaciunea de binecuvantare a salciilor. De aici se va merge catre Primaria Darabani, in vecinatatea careia se afla o troita inchinata eroilor. Aici se vor citi rugaciuni pentru cei care s-au jertfit pe campurile de lupta. Procesiunea va continua spre Biserica „Sfintii Imparati Constantin si Elena“ din Darabani, unde se va oficia slujba Vecerniei.

In orasul Saveni, procesiunea inchinata Intrarii Domnului in Ierusalim va incepe la Biserica „Sfantul Nicolae“ si se va merge spre Biserica „Sfantul Gheorghe“. Dupa cum ne-a precizat pr. Constantin Macuc, protopop al Protopopiatului Saveni, pe parcursul pelerinajului, un grup de copii, coordonati de prof. Ionut Iftime, va intona colinde de Florii. La Biserica „Sfantul Gheorghe“ se va sustine un mic spectacol de copiii de la Gradinita Saveni.

Preotii si credinciosii din Piatra Neamt vor pleca de la Biserica „Sfantul Ioan“ - Maratei spre Biserica „Sfantul Ioan“ - Domnesc. „Procesiunea va fi marcata de rugaciuni, ectenii si cantari interpretate de corurile parohiilor care vor lua parte“, a afirmat pr. Dumitru Ailincai, protopop al Protopopiatului Piatra Neamt.

La Roznov vor fi organizate doua procesiuni de Florii. O parte din preoti si credinciosi vor trece prin dreptul celor 12 troite din parohia „Sfantul Nicolae“, unde se vor citi cate un icos si un condac din Acatistul Sfantului Lazar, iar cealalta parte se va opri in fata celor 12 troite din parohia „Sfintii Apostoli Petru si Pavel“.

Preotii de la bisericile din Targu Neamt se vor aduna, incepand cu ora 16:00, la Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ si „Sfantul Apostol Andrei“ din Targu Neamt. Aici, credinciosii vor participa la slujba Vecerniei unita cu Litia.

In Protopopiatul Ceahlau, pelerinajul de Florii va incepe la ora 15:30 la Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ - Grinties, credinciosii indreptandu-se spre Biserica „Intrarea in Biserica a Maicii Domnului“ - Grintiesu Mare. „Vor participa toti parintii din protopopiat, tinerii si copiii de la scolile acestor parohii“, a declarat pr. Mihai Damian, protopop al Protopopiatului Ceahlau. (Constantin Ciofu)

Sursa: mmb.ro

16 Aprilie 2011

Vizualizari: 1144

Voteaza:

Pelerinajul de Florii 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE