Pictura restaurata este o chemare la innoirea vietii noastre

Pictura bisericii Parohiei Copacenii de Jos, cu hramul „Sfantul Mare Mucenic Gheorghe“, din Protopopiatul Ilfov Sud, a fost resfintita ieri, 22 septembrie, de catre Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, potrivit Ziarul Lumina. Slujba a avut loc dupa Sfanta Liturghie, savarsita de Preasfintitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor.

Evenimentul de ieri a constituit pentru credinciosii din Copacenii de Jos o binemeritata cununa pentru toate eforturile pe care le-au depus, incepand din anul 2007, pentru curatirea si infrumusetarea vesmantului pictat al lacasului de cult in care isi inalta rugaciunile catre Dumnezeu in fiecare duminica si sarbatoare. Preafericitul Parinte Patriarh Daniel i-a felicitat, cu acest prilej, pe parintele paroh Cristian Toma Lovisteanu si pe membrii comunitatii parohiale, subliniind faptul ca restaurarea picturii unei biserici nu este un simplu act tehnic, ci este o lucrare cu profunde implicatii duhovnicesti: „Frumusetea picturii ne arata ca, in biserica, cerul, Dumnezeu cu sfintii Sai, coboara pe pamant, ca pe noi pamantenii sa ne ridice la ceruri duhovniceste. Aici, in biserica, ne intalnim cu Preasfanta Treime, cu Maica Domnului, cu Sfintii Prooroci, Sfintii Apostoli, Sfintii Cuviosi, Sfintii Mucenici si cu sfintii din toate timpurile si din toate locurile uniti in aceeasi credinta ortodoxa si in acelasi har al Sfantului Duh. Este un prilej de mare bucurie cand se zideste o biserica, dar si cand se restaureaza si cand se curateste pictura ei. Pictura curatita de fum, de praf si de zgura este o chemare la innoirea si infrumusetarea vietii noastre. Trebuie, foarte adesea, sa curatim prin Pocainta si prin Impartasanie sufletul si trupul de rugina, de praful si de fumul pacatelor si atunci redevenim biserica sfintita, redevenim chip al lui Dumnezeu, in care se vede frumusetea Lui in oamenii evlaviosi si smeriti, harnici si darnici“.

La sfarsitul slujbei de sfintire, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane l-a hirotesit intru iconom pe parintele paroh Cristian Toma Lovisteanu si i-a acordat Ordinul „Sfintii Imparati Constantin si Elena“ pentru clerici fostului paroh al bisericii din Copacenii de Jos, parintelui Lica Lepadatu, in prezent paroh al Bisericii „Sfantul Gheorghe“ - Grivita din Protopopiatul I Capitala. De asemenea, Preafericirea Sa a acordat mai multe distinctii celor care au sprijinit lucrarile de restaurare a picturii si de infrumusetare a bisericii. Astfel, Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus“ pentru mireni a fost acordat domnului Marin Ionut, primarul comunei Copaceni, judetul, Ilfov; domnului Cornel Ene si doamnei Valerica Grigore. Diploma omagiala „Sfintii Imparati Constantin si Elena“ a fost acordata urmatoarelor persoane: Dumitru Badescu, Ion Vasile, Nicolae Berceanu, Ion Dragusin, Ionel Tanasuica, Calin F. Ion Cioiu, Viorel Brenciuc, Marin Mihalache, Eugeniu Mihai, Marian Stoian si Tania-Monica Pop. Tot cu acest prilej, Roxana Horju, pictorul-restaurator al picturii bisericii parohiale, a primit Diploma de vrednicie cu chipul Maicii Domnului. Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a mai daruit un Antimis nou, o Evanghelie, o cruce de binecuvantare si mai multe carti liturgice pentru altarul bisericii, iar pentru biblioteca parohiala a daruit un set de carti teologice. De asemenea, Preafericirea Sa a primit din partea comunitatii parohiale o icoana cu chipul Sfantului Prooroc Daniel, iar Preasfintitul Varsanufie Prahoveanul a primit o icoana cu Sfintii Trei Ierarhi.

Tot ieri, Patriarhul Bisericii noastre a mai vizitat si biserica Parohiei „Sfantul Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de mir“ – Copaceni Manastirea din Protopopiatul Ilfov Sud, unde i-a binecuvantat pe credinciosii pastoriti de parintele Gheorghe Anghel si a daruit mai multe carti liturgice si teologice spre folosul sufletesc al enoriasilor.
Biserica lui Hristos este corabia mantuirii

In Biserica Ortodoxa s-a citit ieri Sfanta Evanghelie despre pescuirea minunata, in care se relateaza cum Mantuitorul, dupa ce a predicat din corabie multimilor adunate pe malurile lacului Ghenizaret, i-a indemnat pe ucenici sa mearga in larg pentru a pescui. Desi ucenicii se aflau la capatul puterilor si nu mai sperau ca vor putea pescui ceva, printr-o minune a Mantuitorului Hristos, acestia au scos din lac o multime neasteptata si nefireasca de pesti. In cuvantul de invatatura rostit in biserica Parohiei Copacenii de Jos din Ilfov, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a explicat ca Evanghelia despre pescuirea minunata este foarte semnificativa pentru viata noastra spirituala si, mai ales, pentru intelesul tainei Bisericii in lume. „Hristos Domnul a intrat in corabia lui Simon Petru si, la cativa metri de tarm, a inceput sa predice din corabie Evanghelia Imparatiei cerurilor. Vedem, asadar, ca aceasta corabie, folosita pentru calatoria pe apa si mai ales pentru pescuit, devine amvon sau loc de predica pentru Domnul Iisus Hristos. Prin aceasta, Hristos Domnul preinchipuia taina Bisericii in care El predica Evanghelia prin slujitorii Sai care o citesc si o talcuiesc. (...) Toate minunile pe care Mantuitorul Hristos le-a savarsit, in corabie stand sau spre corabie venind, sunt capitole de teologie, de invatatura sfanta despre Taina Bisericii, invatatura pe care El le-o da ucenicilor Sai pornind de la situatii practice. Invatatura cea dintai pe care o daruieste ucenicilor este ca in Biserica se predica de pe amvon Evanghelia mantuirii, dupa cum a facut Iisus la tarmul lacului; stand in corabie si dupa ce ascultam Evanghelia si implinim poruncile Lui, asemenea lui Petru, atunci incepem sa simtim lucrarea si puterea lui Dumnezeu in viata noastra. Numai daca ascultam Evanghelia si implinim poruncile Lui incepem sa vedem lucrarea minunata de schimbare a noastra pe care Hristos Domnul, prin Duhul Sfant, o realizeaza in Biserica Sa. Sfantul Apostol Petru si ceilalti ucenici au mai invatat din aceasta minune a pescuirii neasteptat de roditoare si ca in Biserica succesul nu este rezultatul ostenelii slujitorilor, ci este lucrarea harului lui Dumnezeu. Cuvintele ucenicilor: «Toata noaptea ne-am trudit si nu am prins nimic!» inseamna un efort foarte mare depus de niste profesionisti si, totusi, rezultatul a fost nul. Aici Apostolii au invatat ca nu este suficient profesionalismul lor, ci mai este necesar si ajutorul lui Dumnezeu. De aceea, crestinul adevarat, cand incepe orice lucrare, spune: «Doamne ajuta!», iar in popor se spune: «Totdeauna lucrul tau sa-l incepi cu Dumnezeu!»“, a explicat Intaistatatorul Bisericii noastre.

Sursa: basilica.ro

23 Septembrie 2013

Vizualizari: 322

Voteaza:

Pictura restaurata este o chemare la innoirea vietii noastre 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE