Poetul spiritului romanesc, evocat in Cetatea Baniei

Craiova este în această perioadă capitala mondială a culturii, găzduind ce-a de-a III-a ediție a Festivalului Mondial de Poezie “Mihai Eminescu”. Evenimentul este organizat de Fundația Europeană „Mihai Eminescu” și Academia Internațională „Mihai Eminescu” și desfășurat sub egida „Craiova – Capitală Culturală Europeană 2021”.

Aproape 60 de poeţi din întreaga lume au participat la această manifestare organizată în Bănie din dorinţa de a aduce în atentie rolul culturii şi, în special, al poeziei în contextul provocărilor de azi. În acest sens, preşedintele Academiei Internaţionale “Mihai Eminescu” din Craiova, Ion Deaconescu, a subliniat în cadrul festivităţii de deschidere, găzduită de Sala Oglinzilor a Muzeului de Artă, că poezia este cel mai generos remediu împotriva singurătăţii şi indiferenţei. “În această perioadă extrem de dificilă, când lumea este bântuită, după cum bine ştiţi, de conflicte, de violenţă, de războaie, când istoria şi-a ieşit din matca ei firească şi sute de mii, poate milioane de oameni îşi părăsesc căminele de teamă şi de frică, noi considerăm că poezia, cultura în general, pot să mai salveze prezentul şi viitorul fiinţei. De aceea consider că, după cum bine ştiţi şi dumneavoastră, nu întotdeauna literatura poate să schimbe lumea dar, cu siguranţă că îi provoacă pe oameni să fie mai buni, să fie mai inimoşi, să aibă încredere unii în alţii şi să iubească ”, a spus Ion Deaconescu.

Premiile Academiei Internaționale „Mihai Eminescu”
După alocuţiunile rostite de autorităţi şi reprezentanţi ai instituţiilor culturale din Craiova, a urmat ceremonia de acordare a premiilor anuale ale Academiei Internaţionale „Mihai Eminescu” 2015. Cu acest prilej au fost acordate premiile Academiei Internaționale „Mihai Eminescu“. Astfel, au fost conferite Premiul pentru Poezie — Uladzimir Niakliaeu (Belarus), Premiul pentru Proză — Slavco Almăjan (Serbia), Premiul pentru Critică Literară — Dante Maffia, Premiul pentru Științe Juridice — Ludmila Nosova, Premiul pentru Medicină — Mihai Voiculescu, Premiul pentru Fizică — Valeriu Canțer (Republica Moldova), Premiul pentru Cercetări Financiar-Bancare — Cristi Marcel Spulber, Premiul pentru Prezervarea și Conservarea Artei Moderne — Radu Varia, Premiul pentru Pictură — Constantin Mihalache, Premiul pentru Design — Regina Schrecker, Premiul pentru Management Cultural Internațional — Cristian Berceanu, Premiul ‘Opera Omnia’ pentru Cercetarea și Conservarea Civilizației Populare — Corneliu Ioan Bucur, Premiul ‘Opera Omnia’ pentru Medicină — Andrei Bondari. Poeții din țară și din străinătate prezenți la festival vor participa la recitaluri, colocvii și lansări de carte.

Premiul pentru poezie i-a revenit anul acesta lui Uladzimir Niakliaeu din Belarus.

“Sunt foarte bucuros că am venit. Aici sunt foarte mulţi oameni pe care îi cunosc. Îi ştiu după opera lor, după cărţile lor şi sunt bucuros să mă văd din nou cu ei. Am vizitat oraşul pentru că atunci când vii într-un oraş trebuie să-l vezi.Am căpătat nişte impresii care vor putea deveni versuri. E un spirit special aici. Nu ştiu în ce constă dar l-a simţit ”, a declarat poetul Uladzimir Niakliaeu.

„Sunt profund onorat să particip, împreună cu dumneavoastră, la deschiderea unui eveniment important și să vă adresez un «Bun venit!» în județul Dolj și în municipiul Craiova. Sunteți pe meleagurile Olteniei, o zonă care întotdeauna a respectat cultura, a ocrotit și prețuit artiștii, educația și creația. Mă bucur să revăd pe mulți dintre dumneavoastră, personalități remarcabile ale poeziei mondiale, care ne-au mai vizitat și în trecut, devenindu-ne astfel prieteni”, a declarat și președintele Consiliului Județean Dolj Ion Prioteasa.

Prezent la evenimentul de deschidere a Festivalului Mondial de Poezie „Mihai Eminescu” poetul Nicolae Dabija a ţinut să sublinieze importanţa culturii în viaţa unui popor. “Nu este mai tare ţara care are mai multe tancuri ci ţara care are mai multe biblioteci. Nu este mai puternică ţara care are mai mulţi generali ci ţara cu mai mulţi poeţi. Nu este mai tare ţara care are mai mulţi soldaţi ci ţara cu mai mulţi cititori”, a subliniat poetul Nicolae Dabija.

Programul Festivalului Mondial de Poezie „Mihai Eminescu” a fost completat la finele săptămânii trecute cu recitaluri poetice, lansări de cărţi, vizite ale obiectivelor cultural – turistice din Craiova şi Târgu Jiu precum şi cu Apelul poeţilor participanţi pentru susţinerea Craiovei la titlul de „Capitală Culturală Europeană în 2021”.

Gabriela Firu

Sursa: mitropoliaolteniei.ro

Pe aceeaşi temă

22 Septembrie 2015

Vizualizari: 302

Voteaza:

Poetul spiritului romanesc, evocat in Cetatea Baniei 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

mihai eminescu

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE