Politia din Svilainat ii hartuieste pe credinciosii ortodocsi romani


„Asociatia pentru limba, cultura si religia Romanilor de pe Valea Moravei“ - Isacovo, impreuna cu Mirco Paunovici din satul Prostinat s-au adresat saptamana trecuta pentru ajutor Protopopiatului Ortodox Roman Dacia Ripenssis - Malainita.

Reamintim ca Mirco Paunovici este cel care a daruit Protopopiatului o parte din proprietatea sa, teren pe care doreste, ca impreuna cu credinciosii nostri din imprejurimi, sa construiasca o biserica. Pe acel teren a fost asezata si sfintita crucea, la mijlocul lunii noiembrie 2005, eveniment despre care a fost instiintat la timp si SAI din Svilainat, intrunirea religioasa fiind declarata. Intrunirea a avut loc atunci fara nici un fel de incidente, fiind prezenti acolo un numar mare de credinciosi, entuziasmati de aceasta initiativa. 

Si la data de 8 ianuarie, liturghia ar fi trebuit sa fie tinuta de protopopul protopopiatului Dacia Ripenssis, Boian Alexandrovici din Malainita, municipiul Negotin.

Dar, pentru ca vremea nu i-a permis acestuia sa mai ajunga, liturghia a fost slujita de ipodiaconul Iel Buobu Lui din Bigrenita, cleric al Protopopiatului. Si de data aceasta slujba a fost declarata la SAI din Svilainat, la data de 06.01.2006 si inregistrata sub numarul 212-4-2/06. In declaratie se mentiona ca, daca se considera ca este o masura necesara, politia poate fi prezenta la slujba, cu toate acestea, insa, nici un reprezentant al politiei sarbe nu a fost prezent la slujba din data de 8 ianuarie. In ziua urmatoare, insa, luni, 9 ianuarie, politia s-a infiintat in casa lui Mirco Paunovici supunandu-l pe acesta la un adevarat chestionar in legatura cu modul in care s-a desfasurat slujba. Paunovici a trebuit sa dea socoteala “cati oameni au fost prezenti la intrunire?”, “ce au facut dupa terminarea slujbei?”, “a  fost cumva o intrunire politica?”, “de ce unul dintre oamenii de serviciu a fost din satul Vitejeva?”, “de unde au fost toti credinciosii?”, “cine a tinut liturghia, ce functie ocupa in biserica si carei biserici apartine?”, “cui ii este ierarhic subordonat?”, etc. Totodata, i-au fost cerute numele episcopului Danill (Episcop din Varset al romanilor din Serbia) si sediul-adresa cu numele exact.

Aceasta nu este, de fapt, prima descindere de acest gen acasa la Mirco Paunovici, acesta fiind des vizitat de preoti ai Bisericii Ortodoxe Sarbe dupa prima slujba religioasa (sfintirea crucii), cu ocazia uneia dintre aceste vizite fiindu-i cerut si documentul de sfintire.

Toate acestea ne amintesc de cunoscutele metode de intimidare a credinciosilor nostri si de „prestarea cu regularitate a datoriei“ numai cand este vorba de credinciosii Bisericii Ortodoxe Romane. Propunem politistilor care l-au interogat pe domnul Mirco sa se adreseze pentru sugestii colegilor din SAI Negotin, deoarece la inceput si acolo au existat probleme asemanatoare care sunt acum depasite, iar comportamentul SAI Negotin fata de credinciosi se poate aprecia ca unul foarte bun se arata intr-un comunicat al Protopopiatului Dacia Ripenssis. Totodata, in comunicat se mai cere organelor de stat sarbe sa ia masuri fata de acest gen de actiuni si sa transmita autoritatilor locale avertismente de incetare a amenintarilor si a declaratiilor conform carora nu vor permite niciodata rumanilor sa construiasca biserici. Nu acceptam ca anumiti indivizi cu influenta din autoadministratie sa-si realizeze ideile lor preconcepute si astfel sa impiedice indeplinirea drepturilor cetatenilor, drepturi care sunt garantate prin Constitutie, avertizeaza comunicatul, in care se anunta si apelul catre institutiile internationale. 
 
Malainita, Timoc, Serbia Muntenegru/Romanian Global News     

.

16 Ianuarie 2006

Vizualizari: 1206

Voteaza:

Politia din Svilainat ii hartuieste pe credinciosii ortodocsi romani 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE