Pomenirea parintilor de la Sinodul al VI-lea ecumenic

Biserica ortodoxa ii pomeneste la 23 ianuarie pe Sfintii Parinti de la Sinodul al VI-lea Ecumenic. Sinodul s-a tinut la Constantinopol in anii 680-681, fiind convocat de Sfantul Imparat Constantin cel Nou. Cunoscut si ca al treilea Sinod de la Constantinopol, acesta a condamnat erezia monotelita.

"La un secol aproape dupa Sinodul de la Calcedon, datorita faptului ca populatia care nu a imbratisat hotararile si a ramas monofizita era la extremitatile imperiului, Imparatul Heraclius s-a confruntat cu infidelitatea acestor populatii fata de Imperiul Bizantin, persii patrunzand practic in interiorul imperiului si cucerind toate teritoriile ocupate de populatia aceasta monofizita. Atunci el a gasit o solutie de compromis pentru a-i uni pe monofiziti cu ortodocsii imbratisand o invatatura gresita din Egipt, numita monotelita, care arata ca in Persoana Mantuitorului Iisus Hristos ar exista o singura vointa, o singura lucrare", a spus Pr.

Dr. Adrian Gabor, Profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti, potrivit TRINITAS TV.

La Sinodul al VI-lea au participat 170 de episcopi dar si preoti si monahi luminati. Printre acestia s-a aflat si Sfantul Cuvios Maxim Marturisitorul.

"Pe parcursul timpului, pana in anul 689 cand imparatul Constantin al IV-lea Pogonatul a avut intelepciunea sa convoace un sinod ecumenic pentru a inlatura aceasta erezie au avut loc foarte multe dezbateri, foarte multe activitati de aparare a invataturii corecte din partea unor Sfinti Parinti printre care s-a evidentiat in mod cu totul deosebit Sfantul Maxim Marturisitorul. Imparatii bizantini optau pentru acest compromis pentru a pastra plinatatea Bisericii si unitatea imperiului. Numai ca intelepciunea de care a dat dovada Imparatul Constantin al IV-lea, supranumit si Pogonatul, a fost spre binele Bisericii. Acesta a convocat al VI-lea Sinod Ecumenic in Sala Boltita a Palatului Imperial Trulan, drept pentru care s-a numit Sinodul I Trulan la 9 noiembrie 680. Lucrarile s-au desfasurat pe parcursul a 18 sedinte pana la 16 septembrie 681 si s-au evidentiat in special aparatorii Ortodoxiei, Patriarhul Gheorghe al Constantinopolului cu suita sa de episcopi, dar si episcopul Romei Papa Agaton care a actionat prin intermediul unor preoti pe care i-a delegat. Au participat 174 de parinti episcopi si invatatura de credinta care s-a formulat a fost aceea ca in Persoana Mantuitorului Iisus Hristos exista doua vointe sau energii: vointa omeneasca, vointa dumnezeiasca. Vointa omeneasca si lucrarea omeneasca urmand intru totul vointei si lucrarii dumnezeiesti", a mai spus Pr. Prof. Dr. Adrian Gabor.

Pomenirea Sfintilor Parinti de la al saselea Sinod Ecumenic se mai face si in a noua duminica de dupa sarbatoarea Rusaliilor.

Sursa: basilica.ro

.
Pe aceeaşi temă

22 Ianuarie 2014

Vizualizari: 233

Voteaza:

Pomenirea parintilor de la Sinodul al VI-lea ecumenic 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE