Pr. Nikolai Ozolin va conferentia la Constanta

Facultatea de Teologie Ortodoxa „Sf. Apostol Andrei” din cadrul Universitatii „Ovidius” Constanta, organizeaza miercuri, 16 mai, ora 18.00, in Aula Magna a Universitatii (bdul. Mamaia, nr. 124) o intalnire de suflet cu preotul, profesor universitar Nikolai Ozolin, cel care va sustine conferinta cu tema: Dimensiunea duhovniceasca a icoanei.

Cavaler al Ordinului Artelor si Literelor din Franta (8 martie 2005), Cavaler al Ordinului National de Merit din Franta (17 noiembrie 2004), Doctor Honoris Causa al Universitatii de Arta si Design „Ion Andreescu” si al Facultatii de Teologie Ortodoxa din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca (8 iunie 2007), Parintele Prof. Univ. Dr. Nikolai Ozolin va primi si suprema recunoastere academica (Doctor Honoris Causa) din partea Facultatii de Teologie Ortodoxa „Sf. Apostol Andrei” din cadrul Universitatii „Ovidius” Constanta, marti, 15 mai, in Sala Senatului Universitatii, incepand cu ora 10.00.

Nascut pe 26 mai 1942 la Brünswick in Germania, intr-o familie de emigranti care a parasit Rusia in anul 1920, stabilindu-se in cele din urma la Berlin, pe atunci centrul emigratiei ruse din Europa, Parintele Nikolai Ozolin a urmat scoala primara si cea secundara in oraselul Füssen pe Lech. In toamna anului 1959 este admis la Institutul teologic Saint-Serge din Paris, urmand in paralel cursurile de iconografie de pe langa Exarhatul Bisericii Ruse din Europa occidentala, precum si cursurile de „Arta si arheologie paleocrestina si bizantina” de la Universitatea Sorbona. In anul 1966 obtine licenta in teologie la Institutul Saint Serge, iar in anul 1985 titlu de doctor al Universitatii Sorbona cu teza intitulata „Iconografia bizantina a Pogorarii Duhului Sfant”.

La 11 februarie 1968, in biserica „Sf. Trei Ierarhi” din Paris, a fost hirotonit preot pentru parohia rusa ortodoxa din La Hayes – Olanda. Vreme de trei ani cat a slujit in aceasta parohie, Parintele Nikolai Ozolin a impletit vocatia sa de slujitor la Bisericii Ortodoxe cu aceea de dascal, fiind totodata si asistent la catedra de „Istorie si arta paleocrestina si bizantina” de la Universitatea de stat din Leyde. Incepand cu anul 1985 este profesor la Institutul teologic Saint Serge din Paris unde in prezent este si indrumator de doctorat.
In articolele, studiile si cartile sale Parintele Profesor Nikolai Ozolin subliniaza faptul ca icoana nu poate fi nici creata, nici inteleasa in afara unor cunostinte teologice, autorul aratand ca pentru Sfintii Parinti ai Bisericii arta sfanta nu a fost niciodata despartita de teologie, acestia nedespartind niciodata imaginea crestina de cadrul liturgic si doctrinar.

Biroul de Comunicare


11 Mai 2012

Vizualizari: 595

Voteaza:

Pr. Nikolai Ozolin va conferentia la Constanta 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

Nikolai Ozolin

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE