La 6 ianuarie credinciosii ortodocsi praznuiesc Botezul Domnului nostru Iisus Hristos, sarbatoare numita si Epifania sau Dumnezeiasca Aratare. Praznicul reprezinta reactualizarea momentului in care Fiul lui Dumnezeu Iisus Hristos, la 30 de ani, vine la Iordan, se boteaza cu botezul pocaintei – a lui Ioan –, El Cel fara de pacat, asumand pacatele intregii omeniri, pe care le va rascumpara prin scump sangele Sau, pe Golgota.
Botezul Domnului Iisus Hristos a fost lucrarea Sfintei Treimi: Tatal a marturisit despre El. „Acesta este Fiul Meu cel iubit, intru Care am binevoit (Mt. 3, 17; Mc. 1, 11; Lc. 3,22); Duhul Sfant S-a pogorat in chip de porumb peste El si Fiul a primit botezul lui Ioan.
Domnul Hristos era fara de pacat si nu avea nevoie de botezul pocaintei, botez cu care boteza Ioan in raul Iordanului. Si totusi, Mantuitorul s-a botezat cu botezul lui Ioan:
1 – ca sa se arate lumii (precum zice Troparul Praznicului) – „iata Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica pacatele lumii (In. 1, 29)
2 – ca sa implineasca toata dreptatea (Mt. 3, 15) si
3 – ca sa sfinteasca firea apelor si intreaga creatie
Daca la Intrupare Domnul Iisus Hristos si-a asumat intreaga omenitate, intreaga natura umana, la Botez El si-a asumat si toate pacatele omenirii, pe care le va curatii prin jertfa Crucii – „Ingropati fiind impreuna cu El prin botez, cu El ati si inviat prin credinta in lucrarea lui Dumnezeu, Cel Ce L-a inviat pe El din morti” (Col. 2, 12)
Botezul Domnului este praznicul Aratarii lui Hristos si inceputul misiunii de mantuire si de recreare a lumii, care se va desavarsi prin trimiterea in lume a Duhului Sfant.
Sf. Grigorie Teologul vorbeste in scrierile sale de mai multe feluri de botez:
1. botezul lui Moise, in Vechiul Testament
2. botezul lui Ioan – un botez al pocaintei spre iertarea pacatelor
3. botezul lui Hristos
4. botezul in Hristos
5. botezul muceniciei sau al sangelui
6. botezul lacrimilor sau al pocaintei (spovedania – numita si al doilea botez)
Ultimele trei feluri de botez sunt botezuri crestine, ale Noului Testament.
Praznicul Botezului Domnului trebuie sa fie si pentru noi un prilej de re-constientizare a propriului botez. Nu trebuie sa uitam ca „toti cati in Hristos Iisus ne-am botezat, intru moartea lui ne-am botezat. Deci ne-am ingropat cu El, in moarte, prin botez, ca precum Hristos a inviat din morti, prin slava Tatalui, asa si noi sa umblam intru innoirea vietii.” (Rm. 6, 3-4)
Botezul nostru reprezinta iertarea pacatului stramosesc si a tuturor pacatelor, este taina renasterii si a recreari noastre, este Pastile si Cincizecimea personala. Botezul fiecarui crestin estre taina prin care omul intra, se integreaza in poporul lui Dumnezeu, este taina trecerii de la omul cel vechi la omul cel nou.
„Hristos se salasluieste in inima noastra de la botez – zice Marcul Ascetul in Filocalie – si se descopera pe masura implinirii poruncilor Lui”.
De aceea noi, crestinii, in care Hristos a luat chip in noi de la botez, trebuie „sa lepadam toata faradelegea si poftele lumii – cum zice Apostolul Praznicului – si in veacul de acum sa traim cu intreaga intelepciune, cu dreptate si cu cucernicie” (Tit 2, 12).
Sursa: Radio Reintregirea
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.