Praznicul Intrarii Maicii Domnului in Biserica, in Mitropolia Olteniei

Praznicul Intrării Maicii Domnului în Biserică, în Mitropolia Olteniei: Sărbătoare aleasă în mănăstirile oltene

Praznicul „Intrării Maicii Domnului în Biserică” va fi cinstit  în chip deosevit de monahii şi monahiile din Mitropolia Olteniei. Între mănăstirile şi schiturile oltene închinate Preacuratei Fecioare se numără: Lainici, Turnu, Iezer, Dobruşa şi Mraconia.Evlavia faţă de Maica Domnului este providenţială în rândul celor ce alcăcuiesc „trupul tainic” al Bisericii lui Hristos. Aşa se face că, toate sărbătorile închinate Sfintei Fecioare au fost rânduite spre prăznuire în cele mai multe biserici şi mănăstiri din Oltenia. Între acestea, la loc de cinste stau mănăstirile oltene Lainici, Turnu, Iezer, Dobruşa şi Mraconia. Ca în fiecare an, la altarul acestor cinstite aşezăminte monahale vor fi înălţate rugăciuni de laudă şi mulţumire pentru Maica poporului ortodox.

Liturghie arhierească în Lavra Sfântului Irodion de la Lainici
Sute de credincioşi din toată ţara sunt aşteptaţi pe 21 octombrie, pentru a lua parte la slujbele rânduite întru cinstirea hramului bisericii vechi a sfântului aşezământ monahal, o construcţie ce datează de la începutul secolului XIX. Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Cu acest prilej, pelerinii se vor putea închina la moaştele Sfântului Cuvios Irodion şi la icoana Maicii Domnului „Grabnic Ascultătoare”.

Praznicul Maicii Domnului în mănăstirile vâlcene
Tot mâine, trei mănăstiri vâlcene o cinstesc pe Maica Domnului. La Mănăstirea Turnu, situată în localitatea Călimăneşti, va fi prezent Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanu, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, care va oficia Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie.

Aşezată la poalele muntelui Cozia, biserica veche a Mănăstirii Turnu a fost construită în anul 1676, de către mitropolitul Varlaam al Ţării Româneşti, fost episcop al Râmnicului, trecut la cele veșnice în anul 1702. Biserica mare, ridicată între anii 1897-1901, de către episcopul Gherasim Timuş, care a refăcut întregul ansamblu monahal, este inchinata Schimbării la Față. Un incendiu a mistuit biserica în anul 1932. Ansamblul monahal a fost refăcut în anul 1933. Mănăstirea are obște de călugări.
Cel de al doilea aşezământ monahal vâlcean închinat Macii Domnului, Mănăstirea Iezer, se află în satul Cheia, din Băile Olăneşti, la 20 de kilometri vest de municipiul Râmnicu Vâlcea. Schitul Iezer este una dintre cele mai izolate sihăstrii din nordul Olteniei. Primii ctitori ai acestui sfânt locaș sunt Radu cel Mare (1377-1383) și fiul său Mircea cel Bătrân (1386-1418). În anul 1559, schitul a fost refăcut de către voievodul Mircea Ciobanu, împreună cu soția sa, doamna Chiajna, fiica voievodului Petru Rareș (1527-1546). Biserica actuală a fost zidită de episcopul Ilarion și de schimonahul Antonie. În anul 1720 biserica a fost pictată de ieromonahul Nicolae. Mai târziu, schimonahul Antonie, ctitorul schitului, a fost canonizat, sub numele de Sfântul Cuvios Antonie de la Iezeru Vâlcii. Vechea biserică a mănăstirii este închinată “Intrării în Biserică a Maicii Domnului”. Mănăstirea are obște de maici.

Schitul Dobruşa se află în satul Dobrușa, comuna Zlătărei, la 7 kilometri de orașul Drăgășani și la 60 de kilometri spre sud de municipiul Râmnicu Vâlcea. Biserica schitului, închinată “Intrării în Biserică a Maicii Domnului”, este una dintre cele mai vechi fundaţii monahale din Oltenia. Este atestată documentar din anii 1500-1520, când se face pomenire despre daniile lui “jupân Radu, jupân Badea, paharnic şi jupâniţa Vlădoaia”, către acest schit. Biserica a fost reparată în anul 1610, de către Radu Buzescu și jupâniţa Stanca. Este închinată Episcopiei Râmnicului, fiind renovată la 2 mai 1675, de către episcopii Ştefan (1673-1693) şi Ilarion (1693-1705). Mănăstirea are obște de călugări.

Mănăstirea Mraconia la ceas de sărbătoare
În Eparhia Severinului şi Strehaiei, praznicul Intrării în Biserică a Maicii Domnului este serbat în mod deosebit la Mănăstirea Mraconia de pe Clisura Dunării. Aici va săvârşi Sfânta Liturghie Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severnului şi Strehaiei. Răspunsurile liturgice vor fi date de grupul psaltic “Sf. Gheorghe” de la Catedrala episcopală din Drobeta Turnu Severin.

Sfânta Mănăstire Mraconia se află pe şoseaua Orşova – Moldova-Nouă, în apropierea comunei Eşelniţa, acolo unde era situată vechea mănăstire “Mrăcuna”. În apropiere sunt “Cazanele”, cea mai frumoasă şi mai fermecătoare porţiune a Dunării, şi chipul lui Decebal sculptat în stâncă. Construirea hidrocentralei de la Porţile de Fier I a făcut ca în 1967 vechiul aşezământ să fie demolat, ruinele sale fiind inundate cu timpul de ape. În anul 1993 se pune piatra de temelie a noii biserici, iar în anul 1995 se reînfiinţează vatra monahală. Din 2008 mănăstirea a fost transformată în mănăstire de maici. În prezent, la Mraconia vieţuiesc câteva monahii, conduse de maica stareţă Teodora Angheluţă.

Diac. Ioniţă Apostolache,
Diac. Gheorghe Cioiu,
Cătălin Cernătescu

Sursa: mitropoliaolteniei.ro

.
Pe aceeaşi temă

21 Noiembrie 2014

Vizualizari: 2469

Voteaza:

Praznicul Intrarii Maicii Domnului in Biserica, in Mitropolia Olteniei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE