Preasfintitul Ioachim Bacauanul la manastirea Neamt

In ziua de serbare a Sfantului Ioan Iacob, Preasfintitul Ioachim Bacauanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, va face parte din soborul de ierarhi ce vor sluji Sfanta Liturghie la manastirea Neamt. Dupa cum se stie, pentru crestinii ortodocsi, pelerini pe la locurile sfinte, sau iubitori ai valorilor spirituale romanesti ziua de joi, 5 august, este una deosebita: ziua de praznuire a Sfantului Ioan Iacob Hozevitul. S-a nascut la 23 iulie 1913 in satul Crainiceni, pe malul Prutului. Din botez i s-a dat numele de Ilie. Dupa sase luni, mama Sfantului, Ecaterina, s-a imbolnavit si a murit, grija pentru prunc revenind bunicii, Maria Iacob.

In anul 1916, tatal, Maxim Iacob, s-a recasatorit, insa, dupa doi ani, a fost trimis pe front. In timpul luptelor pentru eliberarea tarii, el a fost impuscat. Din septembrie 1920, Ilie Iacob a inceput sa urmeze scoala primara la Crainiceni. In anul 1924, in viata lui s-a petrecut o noua nenorocire, prin moartea bunicii sale. Ramas singur pe lume, a fost luat in casa unchiului sau, care i-a purtat de grija pana la intrarea in manastire. A fost trimis sa invete, mai intai la Gimnaziul "Mihail Kogalniceanu" din Lipcani, apoi la Liceul "Dimitrie Cantemir" din Cozmeni.

In anul 1932 si-a sustinut examenul de bacalaureat la Cernauti. In 1933, cand a implinit 20 de ani, a intrat in manastirea Neamt. In dorinta unui loc mai linistit, a plecat in Oltenia, la manastirea Turnu. Dupa cateva luni a fost chemat in armata si a fost repartizat sa ingrijeasca bolnavii. Intors la manastirea Neamt, a fost numit bibliotecar, iar la 8 aprilie 1936 a fost uns in monahism si a primit numele de Ioan. In noiembrie 1936 a plecat sa se inchine la Locurile Sfinte si a ramas la manastirea Sfantul Sava, situata pe malul Iordanului. Acolo, cuviosul Ioan a trait opt ani, dupa care a fost numit egumen al schitului romanesc de la Iordan. A pastorit schitul timp de 5 ani, pana in 1952, cand, fiind bolnav, a renuntat la staretie si s-a retras la manastirea Sfantul Gheorghe Hozevitul, situata la apus de Ierihon, pe Valea paraului Horat, in preajma caruia a trait si Sfantul Prooroc Ilie. Doritor de liniste, cuviosul Ioan Iacob si-a mutat locuinta intr-o pestera, in care s-a nevoit timp de opt ani. La 5 august 1960, la doar 47 de ani, cuviosul Ioan Iacob s-a mutat la Domnul. Dupa 20 de ani, trupul sau, ramas in pestera, a fost gasit intreg si neatins de nici o stricaciune. La 20 iunie 1992, Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane l-a trecut in randul sfintilor.

Sursa:epr.ro

.

05 August 2010

Vizualizari: 386

Voteaza:

Preasfintitul Ioachim Bacauanul la manastirea Neamt 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE