Preasfintitul Parinte Ambrozie, episcopul Giurgiului, implineste 41 de ani

Astazi, 20 aprilie, Intaistatatorul eparhiei noastre, Preasfintitul Parinte Dr. Ambrozie aniverseaza implinirea varstei de 41 de ani.

Preasfintitul Parinte s-a nascut in ziua de 20 aprilie a anului 1969, in localitatea Scorteni, judetul Prahova,ca fiu al lui Gabriel si Aurica Meleaca, primind numele de botez Valentin. A urmat cursurile Liceului nr. 1 din Campina (1983-1987) si a satisfacut stagiul militar intre anii 1987-1989.



In anul 1990 intra in obstea Schitului Crasna, unul dintre cele mai cunoscute vetre monahale prahovene. Aici, in anul 1991, este tuns in monahism, primind numele Ambrozie. Datorita dragostei pentru slujirea Sfantului Altar, este hirotonit ierodiacon apoi ieromonah in anul 1992.

Pentru a-si desavarsi formatia duhovniceasca si teologica, Preasfintitul Parinte Ambrozie urmeaza intre anii 1992 – 1996 cursurile Facultatii de Teologie Ortodoxa „Justinian Patriarhul" din Bucuresti. In anul 1996, Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane de atunci, vrednicul de pomenire Parinte Patriarh Teoctist il numeste prin decizie patriarhala staret al Schitului Darvari, redeschis dupa o lunga si trista perioada de tacere. In tot acest rastimp, Preasfintia Sa a desfasurat o intensa activitate duhovniceasca si administrativa, intarind obstea monahilor, creand o comunitate de credinciosi bine inchegata, construind un paraclis, staretia, arhondaricul, trapeza si chiliile si restaurand vechea incinta. In paralel cu aceasta truda, Preasfintia Sa si-a continuat studiile, umrmand cursurile de masterat ale aceleiasi facultati, la sectia „Doctrina si cultura". Lucrarea de dizertatie, Palamism si secularizare a fost redactata sub indrumarea Pr. Acad. Dumitru Popescu.

Pentru meritele deosebite depuse in slujba Bisericii, Preasfintia Sa primeste in anul 1999 rangul de Protosinghel, in acelasi an fiind admis si la cursurile de doctorat ale Facultatii de Teologie Ortodoxa din Salonic, cu un proiect despre problema uniatiei transilvanene. Munca de cercetare va fi incununata prin sustinerea lucrarii cu titlul Considerarea istorica a cauzelor si consecintelor unirii Bisericii Ortodoxe din Transilvania cu Biserica Romano-Catolica , sub indrumarea stiintifica a Prof. Dr. Apostolos Glavinas, sustinuta pe 3 martie 2005. Comisia, formata din opt prestigiosi profesori greci va acorda acestei lucrari calificativul Arista (exceptional) propunand publicarea ei.

In ziua de 4 octombrie 2000, la propunerea vrednicului de pomenire Parinte Patriarh Teoctist, a fost ales in functia de episcop vicar patriarhal, cu titulatura „Sinaitul", de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, hirotonia avand loc la data de 15 octombrie 2000. In aceasta calitate, a coordonat si indrumat, conform deciziei patriarhale, urmatoarele sectoare: Relatii Externe Bisericesti, Comunitati Externe, Invatamant, Biserica si Societatea, Diaconia, Biroul de Presa si Biroul de Pelerinaje. Incepand din septembrie 2002, a primit spre coordonare Sectorul Comunitati Externe, Sectorul Patrimoniu National Bisericesc, Asociatia Diaconia, Asezamantul social „Patriarhul Justinian Marina", Biroul de Pelerinaje al Patriarhiei Romane cu Agentia de turism „Pelerinul", Centrul de Servicii al Patriarhiei, precum si indrumarea activitatii Schitului Darvari din Bucuresti.

In ziua de 8 februarie 2006, a fost ales in demnitatea de Episcop al Giurgiului de catre Colegiul Electoral Bisericesc, intrunit sub presedintia vrednicului de pomenire Parinte Patriarh Teoctist si intronizat in ziua de 9 aprilie in Catedrala Episcopala „Adormirea Macii Domnului" din Giurgiu.


In demnitatea de Episcop al Giurgiului, Preasfintia Sa desfasoara o activitate deosebita in plan pastoral, cultural si social-filantropic, slujind „cu timp si fara timp" lui Dumnezeu si oamenilor, avand in minte si in inima, bucuria slujirii, bucurie care izvoraste din iubire pentru Domnul nostru Iisus Hristos, care a adus in lume lumina, viata si bucuria impacarii omului cu Dumnezeu prin slavita Sa Inviere.

INTRU MULTI SI FERICITI ANI, PREASFINTIA VOASTRA!

.

20 Aprilie 2010

Vizualizari: 426

Voteaza:

Preasfintitul Parinte Ambrozie, episcopul Giurgiului, implineste 41 de ani 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE