Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, a trecut la Domnul joi, 21 octombrie 2021, în urma îmbolnăvirii de Covid-19.
Episcopul Devei și Hunedoarei fusese internat la Spitalul Județean de Urgență din Deva din data de 8 octombrie, iar starea lui s-a agravat în urmă cu două zile și a fost intubat. Sâmbătă, de la ora 09:00, la Catedrala Episcopală din Deva va fi oficiată Sfânta Liturghie. Slujba înmormântării va fi savarsita la ora 12:00.
Biografie
PS Gurie (Grigorie Georgiu) ar fi împlinit la finalul acestui an vârsta de 53 de ani. S-a născut în ziua de 31 decembrie 1968, în localitatea Huţa – Chiuieşti, județul Cluj, din părinţii Teodor şi Maria Georgiu.
A urmat Şcoala generală cu clasele I-IV din satul natal şi clasele V-VIII la Liceul Pedagogic „Gheorghe Lazăr” din Cluj-Napoca (1976-1984), apoi Liceul „Traian Vuia” din Cluj-Napoca (1984-1988), Seminarul Teologic din Craiova (1988-1992) și Facultatea de Teologie din Craiova (1992-1996, cu licenţă).
A urmat cursuri de specializare la Facultatea de Teologie Catolică din Padova-Italia, secţia de Teologie Sistematică (1996-1997), cursuri de doctorat la Institutul de Teologie Pastoral-Misionară din Padova (1997-2001).
Când a fost admis la Seminarul Teologic din Craiova era frate la Mănăstirea Lainici (1988-1989), apoi a devenit secretar de cabinet al mitropolitului Nestor Vornicescu (1989-1996) și a fost tuns în monahism cu numele Gurie.
A fost hirotonit ierodiacon (februarie 1990) şi ieromonah (1992); a fost eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Craiova în perioada 1992-1996, a fost hirotesit protosinghel în 1996, apoi arhimandrit, în 2001. A fost vicar administrativ al Arhiepiscopiei Craiovei în perioada martie 2000 – august 2001.
În luna iulie a anului 2001 a fost ales Episcop vicar al Arhiepiscopiei Craiovei, iar câteva săptămâni mai târziu, hirotonit arhiereu cu titlul „Strehăianul”.
În urma înfiinţării Episcopiei Devei şi Hunedoarei, în 29 octombrie 2009, a fost ales episcop titular al eparhiei şi înscăunat la Deva pe 29 noiembrie acelaşi an (2009).
Cât a fost la studii în Italia, a înfiinţat comunităţile ortodoxe române din Padova, Pordenone, Treviso şi Verona, a editat publicaţia lunară, Lumină Lină, a parohiei din Padova, a publicat diferite articole în presa religioasă din Italia (Oriente Cristiano, Difesa del popolo, II Gazzettino, Portavoce, ş.a.) dar şi în reviste din ţară.
A fost coautor la volumele „Meditaţii duhovniceşti la sfârşit de modernitate” (1999) şi „ Despre mântuirea sufletului în era postindustrială” (2001), a ţinut conferinţe pe teme de spiritualitate ortodoxă în ţară şi străinătate. Din 2011 predă în calitate de profesor suplinitor la Facultatea de Teologie din Alba Iulia.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis joi o telegramă de condoleanțe adresată Preasfințitului Părinte Nestor Hunedoreanul, Arhiereul Vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, și Membrilor Consiliului Eparhial și ai Adunării Eparhiale.
Telegramă de condoleanțe
Cu profundă durere în suflet, am aflat de trecerea neașteptată din această viață a Preasfințitului Părinte Gurie, primul Episcop al nou înființatei Episcopii a Devei și Hunedoarei (2009), arhipăstor misionar și harnic, care s-a remarcat prin vocația sa spre dialog și comuniune, prin bunătatea și dărnicia părintească, exprimate adeseori atât față de clerici, cât și de credincioșii păstoriți.
Împreună cu ierarhii Sfântului Sinod, cu preoții, monahii și credincioșii îndoliatei Episcopii a Devei și Hunedoarei, înălțăm în aceste zile rugăciuni pentru odihna sufletului său în lumina, pacea și iubirea Preasfintei Treimi.
Veșnica lui pomenire din neam în neam!
Cu părintești condoleanțe pentru eparhia îndoliată,
† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Sursa: basilica.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.