Precizari ale Episcopiei Oradiei cu privire la situatia de la Manastirea Voivozi (Bihor)

Pentru grave abateri, inclusiv de la disciplina economico-financiara, stareta Manastirii Voivozi din judetul Bihor, monahia Teodora, pe numele mirenesc Maria Dorohoi, a fost destituita din functie. La propunerea Chiriarhului locului, motivata, Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului a aprobat, in unanimitate, schimbarea statutului Manastirii Voivozi din manastire de calugarite in manastire de calugari, la fel cum a functionat in cursul evului mediu.

Comisia speciala de predare-primire, alcatuita din delegati de la Centrul Eparhial, Protopopiatul Marghita si Manastirea Izbuc, cea mai veche manastire de calugari din Eparhie, care se ingrijeste de reorganizarea vietii monahale la Manastirea Voivozi, a fost impiedicata sa isi exercite atributiile, prin complicitatea dintre fosta stareta a Manastirii Voivozi si fostul duhovnic, singurii vietuitori ramasi in obste, dupa ce fosta stareta alungase, de multa vreme, pe celelalte vietuitoare.

Fostul duhovnic a parasit manastirea fara binecuvantare, inainte de sosirea comisiei, iar fosta stareta a refuzat sa predea cheile de la biserica. In cele din urma, dupa mai multe somatii, fosta stareta a predat cheile, iar comisia a constatat, cu stupoare, lipsa mai multor bunuri din inventarul manastirii.

De la biserica de lemn, monument istoric, au disparut mai multe odoare, intre care doua icoane mari, imbracate in intregime in argint masiv si placate cu aur si pietre pretioase de mari dimensiuni, si racla cu sfinte moaste; din chilii au disparut icoane si tablouri de pe pereti, donate de credinciosi, precum si toata lenjeria si obiectele din dulapuri; din camari au disparut proviziile pentru iarna, iar din gospodarie toate animalele.

Oricine indrazneste sa instraineze bunuri din averea unei manastiri, incalca grav sfintele canoane si randuielile vietii calugaresti, cazand sub incidenta blestemului ctitoricesc. Rugaciunea de dezlegare poate fi facuta, cu folos, numai dupa inapoierea tuturor bunurilor furate. Cine are cunostinta de locul sau locurile in care sunt ascunse bunurile furate de la Manastirea Voivozi, este indatorat sa ia toate masurile ce se impun pentru ca acestea sa se intoarca la proprietarul de drept, Sfanta Manastire Voivozi din judetul Bihor.

Situatia canonica a celor implicati in furtul bunurilor bisericesti este in atentia Consistoriului Monahal Eparhial, spre competenta rezolvare.

Biroul de Presa al Episcopiei Oradiei

.

23 Noiembrie 2012

Vizualizari: 645

Voteaza:

Precizari ale Episcopiei Oradiei cu privire la situatia de la Manastirea Voivozi (Bihor) 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

manastirea voivozi

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE