Pregatiri pentru Reuniunea Tinerilor Ortodocsi la Baia Mare

Peste 3500 de tineri ortodocsi din tara si din strainatate se vor intalni anul acesta la Baia Mare, la cea de-a doua editie a Reuniunii Tinerilor Ortodocsi, organizata de Episcopia Maramuresului si Salajului, cu sprijinul Mitropoliei Clujului, Maramuresului si Salajului si a autoritatilor locale. In acest an, evenimentul va avea o anvergura nationala.

Reuniunea Tinerilor Ortodocsi se va desfasura in acest an in intervalul 3-6 septembrie, iar evenimentul va fi lansat sambata, 12 martie, la Catedrala Ortodoxa „Sfanta Treime“ din Baia Mare.

Proiectul Reuniunii Nationale din acest an a fost discutat in sedinta Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din 13 februarie. Initiativa a debutat anul trecut cu organizarea reuniunii la nivelul Mitropoliei Clujului, Maramuresului si Salajului.Cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, si cu sprijinul Primariei Baia Mare, anul acesta evenimentul va fi organizat la nivel national cu participarea tinerilor ortodocsi care apartin Bisericilor Ortodoxe din diaspora.

Caracter cultural-religios
Continutul cultural al reuniunii este bogat si aduce in atentia participantilor teme care privesc istoria nationala a Romaniei, in special a personalitatii Sfantului domnitor Constantin Brancoveanu si a jertfei martirice a acestuia si a fiilor sai. Vor fi discutate teme precum: Sfintii Brancoveni - modele ale credintei marturisitoare; viata tinerilor ortodocsi practicanti; Tinerii - in lumina Anului Omagial Euharistic; istoria locala a Maramuresului: Pintea Viteazul si curajul de a sta impotriva; constiinta identitatii noastre nationale, culturale si religioase.

Programul este amplu si variat si va fi cuprins in „Caietul Reuniunii“ , care va fi distribuit tuturor participantilor. Activitatile se vor desfasura pe grupe de varsta, urmand ca fiecare zi sa se incheie cu reuniunea plenara a tuturor tinerilor.

In fiecare zi, tinerii se vor ruga impreuna in 12 biserici unde vor sustine cantarile la Sfanta Liturghie, vor dezbate temele propuse in grupuri mici organizate in 12 scoli si vor avea ocazia sa se cunoasca, sa descopere locuri pline de frumusete si farmec ale orasului Baia Mare. Tinerii din diferite asociatii ortodoxe vor avea ocazia sa se consulte si stabileasca actiuni comune, cu aceasta ocazie.

Seara, intre orele 20:00-21:00, tinerii prezenti la Reuniune vor rosti impreuna rugaciunile de seara la Catedrala episcopala si vor asculta cuvintele incurajatoare si pline de invataturi ale ierarhilor.

De la ora 21:00, pe scena din apropierea Catedralei, Reuniunea va fi intregita de bucuria cantecului romanesc. Programul artistic va fi sustinut in mare masura de catre tineri artisti consacrati din Maramures si din tara, in fiecare seara intre orele 21:00-23:00, intr-un spatiu amenajat in zona catedralei.

Intr-una din seri va fi un program artistic de muzica pop si folk, iar in alte seri va fi un program de muzica populara.

„Ca eveniment social, Reuniunea Tinerilor Ortodocsi va reprezenta si un exercitiu de rezistenta in fata transformarilor sociale si spirituale - negative - pe care le parcurge societatea romaneasca in ultimii ani“, a declarat consilierul sectorului Teologic-Educational al Episcopiei Maramuresului si Satmarului, pr. Milan Balan.

Vizitele vor avea un rol important in cadrul celor patru zile, unele dintre acestea fiind in stransa legatura cu continuturile conferintelor publice si ale dezbaterilor: la Muzeul Satului, Pavilionul de Etnografie, (Maramuresul - Etnografie si Spiritualitate Romaneasca), la Muzeul de Arta si la Muzeul de Istorie (Baia Mare - Tezaur de Arta si Istorie), la Muzeul de Mineralogie.

Prin aceste vizite va fi stimulat interesul tinerilor localnici, cat si a celor care vor veni in Baia Mare, pentru frumusetile si valorile autentice ale orasului gazda.


Procesiunea „Bucuria de a fi crestin“ va incheia aceasta manifestare in seara de 5 septembrie, de la ora 19:00, si se va desfasura intre Parcul Tineretului si Catedrala episcopala „Sfanta Treime“. La procesiune vor participa toti credinciosii din municipiul Baia Mare si din imprejurimi.

Inscrieri pentru participarea la Reuniune
Tinerii baimareni si cei din localitatile invecinate se pot inscrie in bisericile parohiale de care apartin sau la institutiile de invatamant, adresandu-se profesorului de religie, iar studentii se pot adresa la filialelor ASCOR.

Tinerii din judetele Maramures, Satu Mare, Cluj, Bistrita-Nasaud si Salaj se inscriu in grupurile protopopiatelor de care apartin, iar tinerii din tara se pot inscrie la centrele lor eparhiale. Toti participantii vor completa fise de inscriere.

Peste 1200 de tineri la prima editie
La prima editie a evenimentului, care a avut loc intre 22-24 august 2013, au participat peste 1200 de tineri din judetele din nord-vestul Transilvaniei. Acestia au fost prezenti la slujbe religioase, la ateliere si dezbateri, precum si la diverse manifestari artistice. La aceasta manifestare de amploare, tinerii s-au bucurat de prezenta ierarhilor, care le-au adresat cuvinte pentru suflet. Astfel, in mijlocul participantilor la Reuniune s-a aflat Inaltpreasfintitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului si Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului, alaturi de Inaltpreasfintitul Arhiepiscop Justinian, al Episcopiei Maramuresului, si de Preasfintitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului.

Alexandra Anderes
Sursa: ziarullumina.ro

.

14 Martie 2014

Vizualizari: 208

Voteaza:

Pregatiri pentru Reuniunea Tinerilor Ortodocsi la Baia Mare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE