Pregatiri pentru Sarbatoarea Sfantului Stelian

In numai cateva zile, pe 26 noiembrie, crestinii ortodocsi il vor cinsti pe Sfantul Stelian Paflagonul, ocrotitorul copiilor. In Capitala, un fragment din moastele sale se afla la Biserica „Lucaci”. Credinciosii sunt asteptati aici sa se inchine si sa participe la slujbele dedicate hramului.

„Sfantul Cuvios Stelian a trait in Paflagonia, acolo s-a retras in pustie, a trait in schimnicia aceasta a pustnicilor cu viata de sine, dar izbucnirea in tara sa de bastina a unei molime foarte puternice si care rapea mamelor foarte multi copii a facut ca unele dintre acestea sa mearga in disperare la acest sfant cuvios si sa-l roage sa le ajute. Rugaciunile Sfantului au facut rugaciunea aceasta a tamaduirii nu numai a copiilor mamelor care au mers la el, dar si a tuturor copiilor din tinutul Paflagoniei, motiv pentru care el a intrat in traditia ortodoxiei intr-un mod cu totul deosebit. Este un sfant cuvios imbracat in haine monahale, deoarece a fost calugar, dar care poarta in brate un copil in scutece“, a precizat pentru TRINITAS TV Pr. Paroh Florin Serbanescu de la Biserica „Sfantul Stelian” Lucaci din Capitala.

Duminica, in ajunul hramului, va fi organizata o procesiune cu sfintele moaste.

„Procesiunea va incepe la orele 16:00 si de aceea adunarea credinciosilor este bine sa se petreaca inainte de aceasta ora. Procesiunea se va desfasura pe strazile de la Biserica Sfantul Stelian-Lucaci, pe strada Romulus, Parfumului, Anton Pann si pana in Bulevardul Unirii si apoi pe Bulevardul Unirii pana la intersectia cu strada Mircea Voda. In continuare, se va merge de pe strada Mircea Voda pana la intersectia cu strada Logofat Udriste si inapoi la biserica. In timpul procesiunii vom canta troparul sfantului si alte cantari duhovnicesti, vom rosti condace si icoase din Acatistul Sfantului Stelian. Racla cu sfintele moaste va fi asezata spre inchinarea credinciosilor in fata bisericii“, a mai explicat Pr. Paroh Florin Serbanescu.

Biserica “Sfantul Stelian” - Lucaci a fost construita in 1736 si il mai are ocrotitor pe Sfantul Ierarh Nicolae. In curtea lacasului se afla si mormantul cunoscutului autor de proverbe si compozitor Anton Pann.

Sursa: basilica.ro

Pe aceeaşi temă

23 Noiembrie 2012

Vizualizari: 588

Voteaza:

Pregatiri pentru Sarbatoarea Sfantului Stelian 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE