Prezentare de carte: Tipar pentru crestinii arabi

Vă invităm joi, 30 martie 2017, ora 18.00 la prezentarea cărţii

TIPAR PENTRU CREŞTINII ARABI.
ANTIM IVIREANUL, ATANASIE DABBĀS ȘI SILVESTRU AL ANTIOHIEI

de Ioana Feodorov, apărută la Editura Istros-Muzeul Brăilei Carol I, studiu prefaţat de dr. Doru Bădară.

Arabii au cunoscut mesajul hristic încă din zorii creş­tinismului. În Noul Testament se spune că, alături de alte neamuri, arabii i-au auzit la Cincizecime pe Sfinţii Apostoli vorbind în limba lor.

Istoria tiparului arab a început în Orient cu lucrarea săvârşită împreună de Atanasie al III lea Dabbās -Mitropolitul Alepului, Patriarh al Antiohiei, aflat între două păsto­riri- şi Antim Ivireanul -cărturar şi tipograf de geniu, care avea să devină Mitropolit al Ungrovla­hiei. La cererea lui Atanasie Dabbā, două cărţi -în greacă şi arabă- au fost tipărite în 1701, la Snagov şi 1702, la Bucureşti, acesta reprezentând primul pas în împlinirea unei vechi aspiraţii a ierarhilor Bisericii Antiohiene: acela de a pune la îndemâna preoţilor din regiunea Levantului cărţi de cult în limba poporului, araba, întocmite după versiuni traduse şi diortosite de mari căr­turari arabi creştini, îndeosebi de diaconul Abdallah Ibn al Fadl şi Epis­copul Meletie Karma.

Continuarea lucrării a fost asumată de Atanasie Dabbās, care, primind în dar la întoarce­rea sa la Alep, în 1705, uneltele folosite în realizarea acestor două cărţi în Ţara Românească, şi-a continuat acolo, într-o tipar­niţă înfiinţată de el în reşedinţa mitropolitană, lucrarea începută sub oblăduirea Sfântului Antim.

Invitaţi:
Pr. Arhimandrit Policarp Chiţulescu, directorul Bibliotecii Sfântului Sinod

Conf. dr. Ioana Feodorov, Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române

Dr. Gheorghiţă Ciocioi

 

Vă aşteptăm cu drag!

 

Tonia Aanei, PR Manager

21 Martie 2017

Vizualizari: 525

Voteaza:

Prezentare de carte: Tipar pentru crestinii arabi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE