Prima zi din Postul Mare in care se savarseste Liturghia Darurilor inainte sfintite

Astazi, 13 martie 2019, este prima zi din Postul Mare in care se savarseste Liturghia Darurilor inainte sfinţite. Aceasta Liturghie se poate oficia de luni pana vineri in Postul Mare, cu exceptia zilelor aliturgice, luni si marţi din prima saptamana si vineri in Saptamana Patimilor, cand nu se savarseste nici o Liturghie din cele trei ale cultului crestin ortodox.

Aceasta slujba care se oficiaza in Postul Mare, este o imbinare dintre slujba Vecerniei si Liturghie, iar in timpul savarsirii ei lipseste momentul sfintirii Darurilor, pentru ca ele au fost sfintite in cadrul Liturghiei oficiate in duminica anterioara.

Potrivit traditiei, autorul Liturghiei Darurilor mai inainte sfintite este Sfantul Grigorie Dialogul sau cel Mare, Episcopul Romei. Nu se poate afirma cu siguranta ca el a infiintat intreg oficiu liturgic al acestei Liturghii, dar cu siguranta el a contribuit la imbogatirea si la sistematizarea acesteia pe vremea cat a stat la Constantinopol.

La inceput, Liturghia Darurilor era savarsita seara, la vremea obisnuita a vecerniei. In felul acesta, credinciosii ajunau in ziua respectiva, iar Liturghia era o priveghere sau o slujba nocturna. Astazi, in multe biserici, Liturghia Darurilor se savarseste dimineata.

 

Pe aceeaşi temă

13 Martie 2019

Vizualizari: 146

Voteaza:

Prima zi din Postul Mare in care se savarseste Liturghia Darurilor inainte sfintite 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE