Procesiune cu icoane la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului

În contextul anului 2017, proclamat de Patriarhia Română drept Anul omagial al Sfintelor icoane, al iconarilor şi pictorilor bisericeşti, sâmbătă, 04 martie, începând cu orele 18.00, la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului se va oficia slujba Vecerniei unită cu Litia, în cadrul căreia va avea loc o procesiune cu icoana Maicii Domnului Prodromiţa, cea mai importantă icoană a Paraclisului, dar şi cu alte icoane, în jurul sfântului lăcaș aflat în vecinătatea Catedralei Mântuirii Neamului.

Icoana Maicii Domnului „Prodromița” a fost rânduită ca ocrotitoare încă de la sfinţirea locaşului de cult.

„Icoana Maicii Domnului – Prodromița este o copie după icoana originală aflată la Schitul Prodromu din Sfântul Munte Athos. Acestă icoană a fost adusă la Paraclisul catedralei Mântuirii Neamului, la iniţiativa şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în anul 2011, chiar la slujba de sfinţire a paraclisului. De atunci, această icoană a Maicii Domnului, împreună cu moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur care fac parte din tezaurul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului ne sunt de ajutor, atât clericilor slujitori, cât şi credincioşilor”.

Procesiunea cu sfintele icoane se încadrează în manifestările tradiţionale ale Bisericii Ortodoxe, dedicate Duminicii Ortodoxiei, sărbătoare instituită încă din anul 843 în vremea împărătesei bizantine Teodora, ca pomenire a biruinţei Ortodoxiei asupra luptei împotriva sfintelor icoane şi asupra tuturor ereziilor din primele opt secole.

Într-o lume în care predomină imagini de tot felul, icoana este o imagine sfântă purtând cu ea mesajul mântuirii, al sfinţeniei vieţii şi al bucuriei.

Sfintele icoane ortodoxe ne cheamă la rugăciune, ne cheamă să-L urmăm pe Hristos-Domnul Care a făgăduit: „Eu sunt cu voi în toate zilele până la sfâşitul veacurilor“ (Matei 28, 20).

Icoanele ne ajută să biruim ispitele şi păcatele, dacă ne rugăm cu evlavie şi credinţă în faţa sfinţilor reprezentaţi pe ele.

Articol semnat de Arhim. Paisie Teodorescu, Vicar Patriarhal.

Sursa: basilica.ro

03 Martie 2017

Vizualizari: 1870

Voteaza:

Procesiune cu icoane la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE