Procesiuni religioase pentru ploaie, in Dobrogea


In dupa-amiaza zilei de 2 iunie, moastele sfintilor martiri de la Niculitel: Zotic, Atal, Camasie si Filip, aflate in patru racle depuse la Manastirea Cocosu, au plecat in cea mai impresionanta procesiune - 22 km, spre Noviodunum, orasul Isaccea de astazi.


Ca si in anii anteriori, numerosi preoti, diaconi, monahi si monahii, credinciosi, oaspeti veniti din toata tara sa participe la aceasta mare sarbatoare, au fost alaturi de sfintii martiri, parcurgand acest traseu in carute frumos impodobite conform traditiei locale.

 

Slujba vecerniei s-a savarsit la noul sediu al Primariei din Isaccea, unde sfintele moaste au fost depuse spre inchinare, localnicilor. Cu aceasta ocazie, s-a savarsit si slujba de sfintire a noii cladiri a Primariei Isaccea.

 

Procesiunea a continuat apoi pana la Biserica Cuvioasei Parascheva din Niculitel, unde raclele au ramas peste noapte si unde credinciosii au participat la rugaciunile slujbelor de priveghere.A doua zi, in dimineata zilei de 3 iunie, Inalt Prea Sfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, insotit de un sobor de preoti si diaconi, au adus sfintele racle la Bazilica din Niculitel, si le-au asezat spre inchinare intr-un baldachin frumos amenajat in apropierea podiumului pe care s-a savarsit Sfanta Liturghie, din Duminica Tuturor Sfintilor.

 

Dupa-amiaza, vecernia sarbatorii sfintilor mucenici s-a prelungit cu slujbele de priveghere si cu Sfanta Liturghie care a inceput la miezul noptii, in Biserica Cuvioasei Parascheva din Niculitel.

Peste noapte, raclele cu moastele sfintilor mucenici, au fost introduse in Cripta Martirica din incinta Bazilicii, locul unde au fost descoperite in anul 1971.

 

La Liturghia hramului, Inalt Prea Sfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a slujit impreuna cu Prea Sfintitul Damaschin Coravu, Episcopul Sloboziei si Calarasilor, Prea Sfintitul Naum de Stabiiskii - Secretar al Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare, Prea Sfintitul Ioan de Sneapol, Episcop Vicar patriarhal, un sobor numeros de preoti si diaconi din intreaga Eparhie a Tomisului.

 

.

05 Iunie 2007

Vizualizari: 1641

Voteaza:

Procesiuni religioase pentru ploaie, in Dobrogea 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE