Proclamarea Anului Omagial al Sfantului Maslu si al ingrijirii bolnavilor

Dupa savarsirea Sfintei Liturghii si a slujbei de Te Deum, la 1 ianuarie 2012, in Catedrala Patriarhala din Bucuresti, Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane a proclamat in mod oficial Anul 2012 ca An omagial al Sfantului Maslu si al ingrijirii bolnavilor in Patriarhia Romana.

Actul oficial a fost citit de catre parintele consilier patriarhal Nicolae Dima, directorul postului de televiziune TRINITAS TV al Patriarhiei Romane.

La final, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a rostit un cuvant de invațatura in care subliniat importanta Anului Omagial al Sfantului Maslu si al ingrijirii bolnavilor: „Aceasta proclamare a Anului Omagial 2012 ca fiind Anul Omagial al Sfantului Maslu si al ingrijirii bolnavilor este pentru noi un moment de mare insemnatate misionara. In fiecare an adancim duhovniceste, teologic si faptic una din temele pe care Biserica le fixeaza pentru a ne concentra mai mult. Anul trecut am avut in centrul preocuparilor noastre pastorale, misionare si cultural-crestine, familia crestina, adica Taina Sfantului Botez si Taina Sfintei Cununii. Anul acesta avem in centrul atentiei noastre Taina Sfantului Maslu sau Taina ungerii bolnavilor spre tamaduire [...] Anul 2012 este Anul Tainei vindecarii sufletului de boala pacatului, caci aceasta este cea mai grea boala si vindecarii trupului, deoarece, adesea, bolile trupului sunt urmarea bolilor sufletului. Nu intotdeauna boala trupeasca este urmarea pacatului, uneori fiind chiar o intelepciune a lui Dumnezeu pentru a preveni pacatul. Insa, Mantuitorul Iisus Hristos ne arata ca trebuie sa avem compasiune fata de orice om care sufera, atat sufleteste, cat si trupeste. De aceea, Sfintii Parinti ai Bisericii au invatat foarte repede ca Mantuitorul Iisus Hristos nu i-a trimis pe Apostoli doar sa propovaduiasca Evanghelia, ci sa si savarseasca Sfintele Taine si sa vindece pe cei bolnavi”.

Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane a aratat, in continuare, ca Biserica a aplicat in practica evanghelia iubirii lui Hristos prin infiintarea de infirmerii, farmacii si spitale: „Sfintii care au inteles bine Evanghelia milostivirii lui Hristos au indemnat intotdeauna la cercetarea bolnavilor si a ajutorarii lor. Biserica a infiintat in Tarile Romane primele bolnite, adica primele infirmerii in manastiri, primele farmacii, primele spitale, aplicand in practica Evanghelia iubirii lui Hristos. Astazi, in tara noastra sunt o multime de oameni bolnavi, atat sufleteste, cat si trupeste. Este multa suferinta si este nevoie de multa vindecare sufleteasca si trupeasca. Medicamentele au devenit din ce in ce mai scumpe, spitalele mai greu de intretinut, oamenii foarte saraci si singuri. Cand ei mai sunt si bolnavi suferinta creste mai mult. De aceea, Biserica incearca sa infiinteze unitati medicale. Avem mai multe dispensare in eparhii, chiar si in unele parohii. Avem cabinete medicale in care medicii crestini ofera consultatii gratuite. Adesea, aceste cabinete medicale se afla organizate in parohii. Avem mai multe dispensare ale Bisericii si avem si un spital pe care l-am infiintat in anul 2000 la Iasi, numit Providenta, adica pronia sau purtarea de grija a lui Dumnezeu, care acum are peste 120 de medici, asistenti si asistente medicale. De asemenea, in apropierea noii Catedrale este prevazuta construirea unui centru de diagnostic si tratament, pentru ca pelerinii bolnavi care vin la Bucuresti sa fie consultati gratuit, sa se stabileasca diagnosticul lor, iar celor care au nevoie de ingrijiri imediate sa li se ofere”.

In incheiere, Preafericirea Sa a felicitat preotii din spitale, personalul medical, precum si pe toti credinciosii care ajuta persoanele bolnave: „Dorim tuturor celor bolnavi sanatate, ajutor de la Dumnezeu si alinarea suferintei. Felicitam pe toti preotii din spitale, din asezaminte sau unitati medicale pentru grija pe care o au fata de bolnavi prin savarsirea Sfantului Maslu si citirea rugaciunilor de alinare a suferintei bolnavilor. Felicitam intreg personalul medical din unitatile medicale si din caminele de batrani si de copii si pe toti credinciosii si credincioasele care viziteaza bolnavii si ii ajuta dupa putinta. Rugam pe Hristos Domnul sa ne daruiasca bucuria vindecarii si sa ne daruiasca bucuria de a fi mainile iubirii Sale milostive care alina suferinta celor bolnavi, aduc speranta si intaresc credinta lor”.

Sursa: basilica.ro
 

01 Ianuarie 2012

Vizualizari: 393

Voteaza:

Proclamarea Anului Omagial al Sfantului Maslu si al ingrijirii bolnavilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE