Programul Arhiepiscopiei Iasilor pentru ajutorarea sinistratilor

Pentru a sprijini persoanele care au avut de suferit de pe urma inundatiilor din vara acestui an (in special din judetele Botosani si Neamt), Arhiepiscopia Iasilor a initiat o colecta in toate manastirile si parohiile din eparhie. Sumele colectate (233.048 lei) au fost inaintate, pe baza de proces-verbal, protopopiatelor, iar acestea, dupa ce au centralizat toate sumele, le-au virat Centrului Eparhial Iasi intr-un cont special deschis in acest sens.

De asemenea au fost primite si sume din colecta organizata de catre Patriarhia Romana (100.000 lei) si de catre eparhii din tara si din strainatate: Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului (672.

385 lei), Arhiepiscopia Alba Iuliei (110.000 lei), Arhiepiscopia Timisoarei (70.000 lei), Mitropolia Ortodoxa Romana a Germaniei, Europei Centrale si de Nord (14.495 euro), Episcopia Romana a Italiei (5.000 euro). La acestea s-au mai adaugat si donatii ale unor institutii si persoane fizice (29.924 lei).

Sumele colectate au fost depuse in contul in lei: RO 19 BACX 00 00 00 30 10 57 80 14, deschis la UniCredit Tiriac Bank – Iasi, cont deschis de catre Mitropolia Moldovei si Bucovinei special pentru ajutorarea sinistratilor. Totalul sumelor colectate la data de 25 august 2010 in acest cont era de 1.215.357 lei si 19.495 euro.

Interventia in regim de urgenta (post-calamitate)

Imediat dupa ce s-au produs revarsarile de ape, echipe de asistenti sociali si lucratori sociali din cadrul Biroului de Asistenta Sociala Diaconia al Centrului Eparhial Iasi, insotiti de preoti responsabili cu coordonarea activitatilor de asistenta sociala, s-au deplasat in zonele sinistrate pentru a face o prima evaluare a situatiei. Aceste echipe au purtat discutii cu fiecare familie afectata de inundatii, efectuand si ancheta sociala la fata locului, constatand nevoile urgente ale acestor oameni. In zilele urmatoare echipele s-au reintors in zonele sinistrate si au oferit familiilor identificate ajutoare de urgenta constand in apa, paine si alimente neperisabile, lenjerie, paturi, perne, pilote etc.
A doua etapa a interventiei s-a concretizat prin identificarea si selectarea cazurilor care prezentau un risc social crescut (familii cu membri decedati, familii cu multi copii, batrani singuri si bolnavi, persoane neajutorate). Acestor familii li s-au oferit aragazuri cu butelii, masini de spalat, hidrofoare, frigidere, paturi, in functie de nevoile exprimate cand s-a efectuat ancheta sociala. Toate aceste bunuri au fost achizitionate din fonduri puse la dispozitie de Arhiepiscopia Iasilor, care a alocat suma de 70.000 lei (50.000 lei pentru 77 de familii sinistrate din Protopopiatul Dorohoi si 20.000 lei pentru 20 de familii sinistrate din localitatea Bicaz, Protopopiatul Piatra Neamt).

In zilele urmatoare s-au primit mesaje de solidaritate atat de la parohiile si protopopiatele Arhiepiscopiei Iasilor, cat si din partea altor eparhii din Patriarhia Romana, concretizate in zeci de transporturi cu ajutoare (bunuri materiale si alimentare) destinate persoanelor afectate de inundatii. Distribuirea acestor ajutoare s-a facut sub directa indrumare a Biroului de asistenta sociala Diaconia al Centrului Eparhial Iasi in colaborare cu Parintii Protopopi si cu preotii care au avut in parohiile lor familii afectate de revarsarea nemiloasa a apelor.

Din sumele colectate la nivelul Arhiepiscopiei Iasilor prin cele 12 protopopiate, s-a stabilit utilizarea imediata a sumei de 89.000 lei pentru repararea unor cladiri afectate de inundatii din judetul Botosani (in special din zona orasului Dorohoi).

Contributii la construirea si dotarea caselor pentru sinistrati

Permanenta Consiliului Eparhial Iasi a hotarat pe 25 august a.c. utilizarea fondului ramas disponibil pentru ajutorarea persoanelor sinistrate (aproximativ 1.100.000 lei) dupa cum urmeaza:

Sprijin financiar pentru construirea a 74 de case in 14 parohii din mediul rural de pe raza protopopiatului Dorohoi (judetul Botosani) si din parohiile Soci si Contesti din Protopopiatul Pascani (judetul Iasi). Suma totala alocata este de 592.000 lei, fiind alocati pentru manopera lucrarilor de constructie cate 8.000 lei de familie. Sumele vor fi impartite in 3 transe si acordate pe masura ce se efectueaza lucrarile de constructie, pe baza unei situatii constatata la fata locului de o comisie delegata de Centrul Eparhial Iasi.

Sprijin financiar pentru construirea a 10 case in parohia Mogosesti Siret (Protopopiatul Pascani). Suma totala alocata este de 60.000 lei, fiind alocati pentru manopera lucrarilor de constructie cate 6.000 lei de familie. Aceste familii au primit si suprafata de pamant necesara pentru construirea casei din partea parohiei, in baza evaluarii sociale efectuate de catre Biroul de Asistenta Sociala a Protopopiatului Pascani. Suma de 6.000 lei va fi acordata in 3 transe de cate 2.000 de lei, pe baza unei situatii constatata la fata locului de o comisie delegata de Centrul Eparhial Iasi.

Sprijin financiar pentru construirea integrala a trei case, pentru 3 familii din orasul Dorohoi, utilizand si sprijinul pentru materiale de constructie care va fi primit din partea Guvernului Romaniei.

Sprijin financiar in valoare de 200.000 lei, cate 1.000 lei pentru fiecare din cele 200 de familii din localitatea Dorohoi care au avut locuinta inundata.
Eventualele sume care vor ramane dupa aducerea la indeplinire a celor de mai sus, precum si alte sume care se vor colecta intre timp, vor fi, de asemenea, dirijate catre sinistrati in functie de analiza situatiei la acel moment (fie pentru reparatii sau constructii de case, fie pentru dotarea locuintelor).
***
Tot in sprijinul sinistratilor se desfasoara Campania de solidaritate „Invinge apele!” organizata de Mitropolia Moldovei si Bucovinei in parteneriat cu Episcopia Romano-Catolica de Iasi, impreuna cu Societatea Romana de Televiziune si cu Romtelecom. Aceasta campanie se desfasoara prin difuzarea unor reportaje din zonele sinistrate cu prezentarea dramelor unor familii afectate de revarsarea apelor si cu indemnul de a fi solidari fata de cei afectati de inundatii prin donarea unor sume in cele trei conturi special deschise la CEC Bank Iasi. De asemenea, Romtelecom a pus la dispozitie 3 linii de teledon de 2, 5 si 10 euro. Prin aceasta campanie, la data de 25 august a.c. se colectasera 64.000 lei si 6.000 euro.
Sumele obtinute ca urmare a Campaniei de solidaritate „Invinge apele!” vor fi utilizate, cu acordul partenerilor nostri, tot pentru atingerea obiectivelor mentionate mai sus.

Biroul de presa al Arhiepiscopiei Iasilor

 

.

07 Septembrie 2010

Vizualizari: 531

Voteaza:

Programul Arhiepiscopiei Iasilor pentru ajutorarea sinistratilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE