Programul slujbelor din Saptamana Patimilor la catedrala Arhiepiscopala din Tomis
In dimineata zilei de luni, 29 aprilie, incepand cu ora 9.00, Inaltpreasfintitul Teodosie va oficia Taina Sfantului Maslu la biserica "Schimbarea la fata” (Biserica greaca) din Constanta.
In seara aceleiasi zile, incepand cu ora 17.00, la Catedrala "Sfintii Apostoli Petru si Pavel”, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba deniei.
Denia de luni seara aminteste Pilda celor zece fecioare. Acestea trebuiau sa il astepte pe mire cu candelele aprinse. Doar cinci au fost prevazatoare si si-au luat untdelemn. In momentul in care mirele a venit, doar fecioarele care aveau candelele aprinse au intrat in camera de nunta. Prin aceasta, Mantuitorul ne avertizeaza ca, pentru a ne mantui, trebuie sa fim permanent pregatiti pentru ziua judecatii.
Marti, 30 aprilie, incepand cu ora 17.00, la Catedrala "Sfintii Apostoli Petru si Pavel”, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba deniei.
Denia de marti seara (Utrenia Miercurii Sfintelor Patimi) - Biserica ne aminteste de femeia pacatoasa care a spalat cu lacrimi si a uns cu mir de mare pret picioarele Mantuitorului, fapt petrecut cu putin timp inainte de Patimi.
Gestul sau simbolizeaza cainta si indreptarea.
Miercuri, 1 mai, incepand cu ora 17.00, la Catedrala "Sfintii Apostoli Petru si Pavel”, IPS Teodosie va oficia slujba deniei.
Denia de miercuri seara (Utrenia zilei de Joi a Sfintelor Patimi) este inchinata a patru evenimente: spalarea picioarelor Apostolilor, Cina cea de taina, rugaciunea din Gradina Ghetsimani si vanzarea Domnului.
In Joia Patimilor, 2 mai, Ierarhul Tomisului va savarsi Sfanta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopala, incepand cu ora 8.30.
Seara, incepand cu ora 17.00, la Catedrala "Sfintii Apostoli Petru si Pavel”, Inaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba deniei.
Deniile din Joia si Vinerea Patimilor au o randuiala mai dezvoltata, cuprinzand rituri si cantari in legatura cu Patimile Domnului. Denia de Joi seara (Utrenia Vinerii Sfintelor Patimi) numita si "Slujba Infricosatoarelor Patimi”, cuprinde douasprezece fragmente din Sfanta Evanghelie in care sunt rememorate Patimile Domnului. Dupa cea de-a cincea Evanghelie, preotul scoate din altar, in mijlocul bisericii, Sfanta Cruce. Acest ritual, in care preotul poarta in spate Crucea, aminteste si simbolizeaza purtarea Crucii de catre Mantuitorul, de la locul judecatii la Golgota, inainte de rastignire.
Vinerea din Saptamana Patimilor, 3 mai, la ora 10.00, in cadrul Vecerniei, va avea loc procesiunea scoaterii Sfantului Epitaf din Sfantul Altar. Inaltpreasfintitul Teodosie va oficia aceasta slujba la Catedrala Arhiepiscopala "Sfintii Apostoli Petru si Pavel” din Constanta.
Sfantul Epitaf este o icoana ce infatiseaza punerea in mormant a Domnului. Este scoasa in procesiune in Vinerea cea Mare si asezata pe masa, in mijlocul bisericii, si simbolizeaza Trupul mort al Domnului, iar masa, mormantul Mantuitorului. Prohodirea Epitafului si procesiunea cu trupul Domnului sunt o reprezentare simbolica a ingroparii lui Hristos.
Incepand cu ora 17.00, la Catedrala "Sfintii Apostoli Petru si Pavel”, Inaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba deniei.
Denia de Vineri seara (Utrenia Sambetei celei Mari) este slujba inmormantarii Domnului si, de aceea, are un caracter profund funebru. Prohodul Domnului este cantat de catre preot si credinciosi, adunati in jurul Sfantului Epitaf din mijlocul bisericii. Dupa cantarea Prohodului este inconjurata biserica de catre cler si credinciosi, cu Sfantul Epitaf. Acest ritual simbolizeaza ducerea la groapa si inmormantarea trupului Domnului. Un alt moment important este acela al asezarii Sfantului Epitaf pe Sfanta Masa din altar si citirea lecturilor biblice. Aceste lecturi constituie un indiciu al vechimii slujbei - secolele XI-XII.
Denia Prohodului constituie una dintre cele mai impresionante slujbe ale cultului divin, fiind socotita de catre unii teologi ca "punctul culminant al creatiei liturgice ortodoxe” (S. Bulgakoff).
Sambata, 4 mai, incepand cu ora 8.30, Ierarhul Tomisului va savarsi Sfanta Liturghie la Capela "Sfantul Ierarh Nicolae” a Penitenciarului Poarta Alba, in prezenta persoanelor private de libertate.
Biroul de Comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului
-
Deniile din Saptamana Patimilor
Publicat in : Datini, obiceiuri si superstitii -
Saptamana Patimilor - JOIA MARE
Publicat in : Saptamana Patimilor -
Procesiuni din Saptamana Patimilor
Publicat in : Saptamana Patimilor -
Saptamana Patimilor
Publicat in : Saptamana Patimilor -
Invitatie la a fi lumina, in Saptamana Patimilor
Publicat in : Saptamana Patimilor
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.