Deniile din Saptamana Patimilor

Deniile din Saptamana Patimilor Mareste imaginea.

Deniile se savarsesc incepand cu seara Floriilor, pana in Vinerea Mare, cand se canta Prohodul Domnului. Cuvantul "denie" vine de la slavonescul "vdenie" si inseamna priveghere sau slujba nocturna. In Transilvania, intalnim cuvantul "straste" pentru denii. Acest termen are semnificatia de "patima". Expresia "a merge in strasti" insemna "a merge la denii".

Deniile se savarsesc numai in doua saptamani din timpul unui an bisericesc si anume: in saptamana a cincea si a saptea din Postul Sfintelor Pasti. S-a pastrat denumirea de Denie pentru Utreniile din Saptamana Patimilor, pentru ca ele se savarsesc seara, potrivit troparului: "Iata, Mirele vine in miezul noptii...".

Chiar daca Denia este o Priveghere, ea difera de ceea ce Tipicul indica prin Priveghere. Denia este doar Utrenia simpla a zilelor de rand, in vreme ce Privegherea presupunea Utrenia unita cu Vecernia si Litia. Dar si ca Utrenie simpla, Denia nu se aseamana cu Utrenia din zilele de rand, pentru ca ea cuprinde cantari si rugaciuni specifice doar perioadei Sfintelor Pasti (troparul "Iata, Mirele vine...", luminanda "Camara Ta, Mantuitorule", troparul "Cand slaviti ucenici...").

Specificul Saptamanii Patimilor - slujbe si randuieli

Luni, marti si miercuri se oficiaza Liturghia darurilor mai inainte sfintite. In Joia Mare se oficiaza Liturghia Sfantului Vasile Cel Mare unita cu Vecernia. Joia Patimilor este ziua in care, pe langa Sfantul Agnet, care se foloseste la Sfanta Liturghie, se mai scoate inca un agnet, care se sfinteste odata cu celalalt, fara sa se rosteasca de doua ori rugaciunile epiclezei si fara sa se binecuvanteze fiecare separat. Sunt asezate pe acelasi disc si impreuna sunt aduse pe Sfanta Masa la Vohodul mare. Al doilea Agnet este pastrat pana in Martea Luminata cand este uscat si sfaramat dupa o randuiala speciala. Dupa ce a fost sfaramat, este pus intr-un chivot pe Sfanta Masa din Altar. Din acest Agnet, preotul impartaseste in cursul intregului an, pe cei care din motive bine intemeiate nu pot ajunge la biserica. Tot din acest Agnet sunt impartasiti si pruncii nou botezati.

In unele manastiri, in Joia Patimilor are loc ritualul spalarii picioarelor, care aminteste de gestul de smerenie facut de Hristos inainte de Cina cea de Taina - spala picioarele ucenicilor. In manastiri, staretul este cel care spala picioarele monahilor.

Vinerea Mare este o zi aliturgica, nu se savarseste Sfanta Liturghie. In dimineata acestei zile, se scoate Epitaful din Sfantul Altar si se asaza pe o masa  in mijlocul bisericii. Aceasta Masa are in fata Sfanta Cruce scoasa din Joia Mare. Seara se oficiaza slujba Prohodului Domnului, in timpul careia se inconjoara biserica cu Sfantul Epitaf (o panza care reprezinta scena punerii in mormant a Mantuitorului). Dupa aceasta procesiune, preotii vor aseza Epitaful pe Sfanta Masa din Altar, unde va ramane pana in miercurea din ajunul Inaltarii Domnului.

Semnificatia Deniilor din Saptamana Patimilor

Luni, in Saptamana Sfintelor Patimiri, Biserica ne aduce aminte de Patriarhul Iosif care a fost vandut de fratii sai in Egipt. El este o preinchipuire a lui Hristos, vandut de Iuda.

Tot in timpul deniei de luni se face pomenirea smochinului neroditor, blestemat de Hristos sa se usuce pentru ca nu avea rod. E o pilda data omului, din care trebuie sa retina, ca Dumnezeu este atat iubire cat si dreptate. Deci, la judecata de apoi, El nu doar va rasplati, ci va si pedepsi pe cei ce nu au rodit.

Marti se face pomenirea celor zece fecioare. Din pilda retinem ca cinci fecioare au avut doar candela fara ulei, iar celelalte cinci au avut si candela si ulei. Candela fara ulei reprezinta realizarea de sine in totala nepasare de ceilalti. Candela cu ulei reprezinta evlavia insotita de milostenie.

In Miercurea Saptamanii Sfintelor Patimiri se face pomenirea femeii pacatoase care a spalat cu lacrimi si a uns cu mir picioarele Mantuitorului, inainte de Patima Sa, ca simbol al pocaintei si indreptarii omului pacatos. Miercuri este ziua in care Iuda L-a vandut pe Hristos fariserilor, pe treizeci de arginti.

Joia Patimilor este inchinata amintirii a patru evenimente deosebite din viata Mantuitorului: spalarea picioarelor ucenicilor, ca pilda de smerenie, Cina cea de Taina la care Mantuitorul a instituit Taina Sfintei Euharistii, rugaciunea arhiereasca si inceputul patimilor prin vinderea Domnului.

Specific deniei de joi seara sunt citirea celor 12 Evanghelii si scoaterea solemna a Sfintei Cruci in naosul bisericii. Exista obiceiul ca atunci cand preotul citeste din Sfintele Evanghelii, credinciosii sa aprinda lumanari si sa se aseze in genunchi.

In Vinerea Mare se face pomenirea sfintelor, infricosatoarelor si mantuitoarelor Patimi ale Mantuitorului si marturisirea talharului celui recunoscator care a dobandit raiul.

In Sfanta si Marea Sambata praznuim ingroparea lui Hristos cu trupul si pogorarea la iad cu sufletul, pentru a ridica din stricaciune pe cei din veac adormiti.

Sambata seara, incepe slujba Invierii. Ajunsi in ziua Sfintei Invieri, Biserica ne cere:

"In Ziua Invierii sa ne luminam cu praznuirea si unii pe altii sa ne imbratisam, si sa le zicem frati si celor ce ne urasc pe noi si asa sa strigam: Hristos a inviat din morti cu moartea pe moarte calcand si celor din morminte viata daruindu-le".

Adrian Cocosila

Pe aceeaşi temă

04 Aprilie 2023

Vizualizari: 147925

Voteaza:

Deniile din Saptamana Patimilor 4.69 / 5 din 13 voturi. 11 review utilizatori.

Comentarii (11)

  • costel popescu Postat la 2017-04-06 15:16

    Frumos spus: "Denia, ca slujbă de dimineață săvârșită seara, are ca scop transformarea întunericului serii în lumină liturgică"

  • dani cosmaPostat la 2013-04-29 20:25

    Domul sa fie cu toti cei care fac aceste articole minunate .Paste fericit la toata lumea

  • andrei gabrielaaPostat la 2013-04-28 17:47

    Doamne ajuta-ne !

  • vlad veroniaPostat la 2012-02-20 11:14

    multumesc dl.Cristian-Petru Maidan

  • craciun ionel-iulianPostat la 2011-04-27 12:48

    Va multumim ca existati si ne umpleti inima de bucurii.Domnul sa va aiba in paza.

  • Cristian-Petru Maidan Postat la 2011-04-19 02:01

    pt Vlad Veronia, răspuns: Explicarea pe larg a hotărârii celor doua date de prăznuire ar putea face obiectul unui articol mai amplu, dar, pe scurt, la Sinodul I Ecumenic de la Niceea s-au fixat cele doua date; 25 decembrie sa fie pentru Naşterea Domnului (necunoscându-se cu exactitate data), iar pentru Sf. Paşti se calculează în funcție de fazele lunii: în prima Duminica după luna plină, după echinocțiul de primăvară. Sărbători fericite, la cei ce scriu sau citesc, cei ce ne iubesc sau ne urăsc, la tot clerul şi poporul!

  • Petrescu Eremia Postat la 2011-04-18 12:27

    Cu adevarat invatator acest site. Dispun de un Ceaslov vechi cu litere kirilice unde am gasit, la Pavecernita, o frumoasa si arhaica rugaciune "Pre cei ce ne urasc si ne fac strambatate, iarta-i Doamne; celor ce ne fac bine, fa-le bine;fratilor si rubedeniilor noastre, daruieste-le cererile cele catre mantuire si viata vesnica;pre cei ce sunt in neputinte, cerceteaza-i; cu calatori,impreuna calatoreste;imparatului, ajutor in oaste; celor ce ne slujesc si ne miluiesc pre noi, ietare pacatelor daruieste-le; pre cei ce ne-au poruncit noua nevrednicilor sa ne rugam pentru dansii, miluieste-i dupa mare mila Ta; pomeneste Doamne pre cei mai inainte raposati parinti si frati ai nostri si le fa odihna lor unde cerceteaza lumina Fetei Tale; pomenete Doamne pre fratii nostri cei robiti si izbaveste-i pre ei de toata primejdia; pomeneste Doamne pre cei ce aduc roduri si fac bine intru Sfintele Tale Biserici si le da lor cererile cele catre mantuire si viata vesnica; pomeneste-ne Doamne si pre noi smeritii si pacatosii si nevrednicii robii Tai si lumineaza mintea noastra cu lumina cunostintei Tale si ne indrepteaza pre noi in calea poruncilor Tale; pentru rugaciunile prea curatei stapana noastra Nascatoarei de Dumnezeu si pururea Fecioarei Maria si ale tuturor sfintilor Tai, ca bine esti cuvantat in vecii vecilor. Anmin

  • CORINA GEORGIUPostat la 2011-04-18 09:19

    Datorita acestui site, am invatat multe! Multe, pe care trebuia sa le stiu pana acum la 40 de ani, dar....indiferenta si "intunericul" in care am trait, m-am complacut, m-au facut indiferenta! Va m-mesc ca existati! Sarbatori fericite tuturor si, sa ne-jute bunul D-zeu sa le ducem pe toate crestineste, dupa bunul Sau plac! Doamne-ajuta!

  • vlad veroniaPostat la 2011-04-18 08:40

    as dori o explicatie;de ce craciunul se sarbatoreste la aceesi data iar pastele la data diferita.Paste Fericit si Doamne ajuta-nesi ne iarta

  • Ciprian RaducanuPostat la 2010-03-31 10:38

    Inca o data, ca si de multe ori, site-ul “crestinortodox.ro”, da dovada ca fiind cel mai bine informat si chiar un invatatel pentru noi cei logati. Felicitari din partea mea, cred ca si din partea tuturor celor logati si chiar si a celor care viziteaza ocazional acest site! DOAMNE AJUTA!

  • Yildirim Weronika RonyPostat la 2010-03-30 22:35

    Nu stiam aceste lucruri foarte frumos

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE