Proiectul "Alege scoala!” lansat la Timisoara

Marti, 15 iulie a.c., in sala de festivitati a Centrului eparhial din Timisoara a avut loc lansarea oficiala a proiectului „Alege Scoala in regiunile de dezvoltare Vest, Sud-Vest Oltenia si Nord-Vest!”, care va fi derulat de catre Patriarhia Romana, in parteneriat cu Fundatia World Vision Romania.

La eveniment au luat parte preoti implicati in programele catehetice derulate la nivelul parohiilor Mitropoliei Banatului, profesori de religie si reprezentanti ai Inspectoratelor Scolare Judetene din Timis, Arad si Caras-Severin. „Ne-am bucurat de lansarea proiectului «Alege Scoala in regiunile de dezvoltare Vest, Sud-Vest Oltenia si Nord-Vest!» la nivelul Mitropoliei Banatului, intrucat la acest eveniment, pe langa reprezentantii eparhiei noastre, au participat delegati ai Arhiepiscopiei Aradului, ai Episcopiei Caransebesului si ai Episcopiei Devei si Hunedoarei.

În regiunea de vest a tarii noastre se vor infiinta in cadrul proiectului 20 de centre catehetice inovative «Alege scoala!», in fiecare centru fiind cate 25 de copii, la care se vor adauga si copiii cuprinsi in programul «A doua sansa in educatie». În Arhiepiscopia Timisoarei vom avea sase centre educationale, iar activitatile vor fi desfasurate in parteneriatul Biserica si școala, respectiv preot si profesor”, a precizat pr. Sorin Lungoci, consilier eparhial in cadrul Sectorului Invatamant si activitati cu tineretul al Arhiepiscopiei Timisoarei.


În deschidere, pr. prof. dr. Constantin Patuleanu, formator pentru regiunea Sud-Vest Oltenia, a transmis mesajul Patriarhiei Romane cu prilejul lansarii noului proiect. Au urmat luari de cuvant din partea reprezentantilor Fundatiei World Vision si ai Arhiepiscopiei Timisoarei, iar apoi, a fost prezentata o retrospectiva a proiectelor „Alege scoala!” desfasurate de-a lungul anilor in parohiile din Patriarhia Romana. In continuare, pr. dr. Constantin Naclad, managerul proiectului, a facut cunoscute celor de fața obiectivele propuse de proiectul „Alege Scoala in regiunile de dezvoltare Vest, Sud-Vest Oltenia si Nord-Vest!”, aratand ca principalul scop al acestuia este dezvoltarea unor comportamente si a unor atitudini pozitive fata de scoala, pentru copiii din mediul rural si urban, bazate pe iubirea fata de Dumnezeu si fața de semeni. În finalul intalnirii, a fost urmarit un film retrospectiv cu marturii ale beneficiarilor proiectului „Alege scoala!”, iar apoi, au avut loc discutii pe tema derularii proiectului la nivelul regiunii de Vest.

Prevenirea abandonului scolar

La fel ca si primele doua proiecte „Alege Scoala!”, initiate in 2009, respectiv in 2010,de catre Patriarhia Romana si World Vision Romania, si finalizate in anul 2013, acest nou proiect isi propune prevenirea si combaterea fenomenului de parasire timpurie a scolii, prin elaborarea si implementarea unui plan de actiune si a unor masuri inovative, la nivel multiregional, mentinerea in sistemul de educatie a persoanelor expuse acestui risc, precum si dezvoltarea unor actiuni remedial corective, pentru persoane care au parasit timpuriu scoala, din regiunile Vest, Sud-Vest Oltenia si Nord-Vest.

Principalele activitati ale proiectului se refera la: formarea specifica a 53 de preoti si a 53 de cadre didactice implicate in prevenirea fenomenului abandonului scolar, in vederea furnizarii programelor de preventie si corectie; elaborarea unui Toolkit educational si dezvolatarea unei platforme educationale virtuale; organizarea de activitati tip „Scoala de Duminica” si „Scoala dupa scoala” pentru aproximativ 1.643 de copii si tineri din mediul rural si urban si pentru 1.314 de parinti ai acestora; organizarea a 12 sesiuni de tabere de creatie si a unui concurs cu premii - pe teme religioase. Proiectul „Alege Scoala in regiunile de dezvoltare Vest, Sud-Vest Oltenia si Nord-Vest!” se va desfasura pe parcursul a 18 luni (aprilie 2014 - octombrie 2015) si este cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa Prioritara 2, Domeniul Major de Interventie 2.2.

Sursa: mitropolia-banatului.ro

 

.

16 Iulie 2014

Vizualizari: 196

Voteaza:

Proiectul "Alege scoala!” lansat la Timisoara 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE