PS Corneliu, Episcopul Husilor, la 11 ani de arhierie

Evenimentul va fi marcat la Catedrala episcopala din Husi prin oficierea Sfintei Liturghii de catre PS Corneliu impreuna cu Preasfintitul Ciprian Campineanul, Episcop-vicar Patriarhal, inconjurati de un sobor de preoti si diaconi. Din soborul de slujitori vor face parte clericii din Administratia Eparhiala, parintii protoierei din cele cinci protopopiate ale eparhiei, stareti si duhovnici ai manastirilor din judetul Vaslui, slujitori ai Catedralei episcopale si alti invitati.

Sfintirea noii Resedinte episcopale si a paraclisului

Manifestarile prilejuite de aniversarea a 11 ani de arhierie a Preasfintitului Parinte Corneliu vor debuta cu sfintirea noii Resedinte episcopale si a Paraclisului “Sfintii Sfintiti Mucenici Corneliu Sutasul si Ciprian al Cartaginei” aflat in aceasta cladire. Lucrarile la noua resedinta episcopala au inceput in luna septembrie a anului 2009, la initiativa Preasfintitului Parinte Corneliu, fiind de o necesitate urgenta, mai ales ca Episcopia Husilor nu mai dispunea, dupa reinfiintarea ei din anul 1996, de o resedinta adecvata destinata ierarhului. Dupa Sfanta Liturghie, PS Corneliu va lansa Calendarul crestin-ortodox pentru anul 2011, editat de Centrul Eparhial Husi, precum si Cartea de rugaciuni si invataturi de credinta, aparuta in aceasta luna in conditii grafice de exceptie, prin purtarea de grija a Ierarhului de la Husi.

PS Corneliu, repere biografice

Preasfintitul Parinte Corneliu a fost hirotonit arhiereu la data de 21 noiembrie 1999, cu titulatura de Barladeanul, de catre Preafericitul Parinte Daniel, Patriarul Bisericii Ortodoxe Romane, pe vremea arhipastoririi ca Mitropolit al Moldovei si Bucovinei. La evenimentul de acum 11 ani au mai participat IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos, PS Sofronie, Episcopul Oradiei si vrednicul de pomenire episcop Ioachim Mares, fost Episcop al Husilor in perioada 1996-2009. Din soborul de slujitori prezenti la acel eveniment au mai facut parte si arhimandritul Sebastian Pascanu, actualul Episcop al Slatinei si Romanatilor, dar si arhidiaconul Ciprian Spiridon, actualmente Episcop-vicar Patriarhal. Hirotonia Preasfintiei Sale in treapta arhieriei s-a desfasurat in Catedrala episcopala din Husi, dupa ce cu o seara inainte, in aceeasi catedrala, s-a savarsit slujba ipopsifierii sau chemarii la arhierie de catre IPS Teodosie, IPS Casian si vrednicul de pomenire episcop Ioachim Mares. Preasfintitul Parinte Corneliu a fost tuns in monahism in Catedrala Episcopiei Husilor in data de 21 noiembrie 1997, a doua zi a fost hirotonit ierodiacon, iar in 23 noiembrie ieromonah. La 25 decembrie 1997 a fost hirotesit protosinghel.

In Eparhia Husilor a activat mai intai ca profesor de seminar si consilier cultural la Centrul eparhial. In anul 1998 a fost numit de catre PS Episcop Ioachim al Husilor vicar administrativ al Eparhiei, si tot la propunerea PS Ioachim, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane i-a acordat rangul de arhimandrit pe data de 26 iunie 1999. La 27 octombrie 1999 a fost ales arhiereu-vicar al Episcopiei Husilor, cu titulatura de Barladeanul. In urma trecerii la cele vesnice a vrednicul de pomenire episcop Ioachim Mares, pe 24 aprilie 2009, ierarhii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane au ales, prin vot secret, la data de 18 iunie 2009, pe Preasfintitul Arhiereu-vicar Corneliu Barladeanul ca Episcop al Husilor. Slujba de intronizare a Preasfintitului Corneliu, ca Episcop al Husilor, a fost oficiata de catre IPS Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, in data de 29 iunie 2009, de hramul Catedralei episcopale, in prezenta unui sobor impresionant de ierarhi, preoti si credinciosi.

Sarbatoarea oficiala a Preasfintitului Parinte Corneliu este in ziua de 29 iunie, data intronizarii in demnitatea de eparhiot al Episcopiei Husilor. Preasfintia Sa a preluat scaunul chiriarhal al Episcopiei Husilor cu dorinta fierbinte de continuare a misiunii in spiritul apostolic al inaintasilor Preasfintiei Sale, care stralucesc prin viata si faptele lor si care au marcat o pagina luminoasa in istoria Bisericii noastre. Pe langa implicarea personala in slujirea celor saraci, dorinta Preasfintiei Sale este de a innoi si castiga sufletele celor peste 450.000 de locuitori ai acestor tinuturi pentru imparatia cerurilor. La popas aniversar, colaboratorii din cadrul Centrului eparhial, preotii, monahii si credinciosii din judetul Vaslui ii dorim din toata inima ani indelungati de arhierie in slujirea Bisericii Mantuitorului Iisus Hristos! (pr. Marin Tudorica)

Sursa: mmb.ro

19 Noiembrie 2010

Vizualizari: 1014

Voteaza:

PS Corneliu, Episcopul Husilor, la 11 ani de arhierie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE