Randuiala speciala la Vecernia praznicului imparatesc al Inaltarii Domnului

Vecernia praznicului imparatesc al Inaltarii Domnului contine o randuiala speciala. In timpul slujbei de seara, in timpul interpretarii troparului acestei sarbatori, preotii cadesc si ridica Sfantul Epitaf de pe Sfanta Masa si il pun in locul unde sta de obicei.

In Sfanta si Marea Vineri, in cadrul Vecerniei are loc procesiunea scoaterii din Sfantul Altar a Sfantului Epitaf. Acesta reprezinta mormantul Domnului Iisus Hristos. Preotul scoate Sfantul Epitaf si il aseaza spre inchinare pe o masa in mijlocul bisericii.

Numit si Sfantul Aer, Sfantul Epitaf este o panza de in sau de matase, pe care se afla imprimata, brodata sau zugravita Icoana Punerii in mormant a Mantuitorului. Sfantul Epitaf ramane spre inchinare in mijlocul Bisericii pana la slujba Deniei Prohodului, oficiata in cursul serii. In cadrul acestei slujbe, preotii si credinciosii poarta in procesiune Sfantul Epitaf, in jurul bisericii, actualizand evenimentul inmormantarii Domnului nostru Iisus Hristos. Apoi, Sfantul Epitaf este asezat pe Sfanta Masa, unde ramane pana la Vecernia Inaltarii Mantuitorului.

Randuieli Tipiconale
Sursa: episcopia-ramnicului.ro

.

27 Mai 2009

Vizualizari: 605

Voteaza:

Randuiala speciala la Vecernia praznicului imparatesc al Inaltarii Domnului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE