Renovare inceputa la Bisericuta de la Proieni


Renovare inceputa la Bisericuta de la Proieni


Bisericuta de la Proieni - Valcea, in care, asa cum se mentioneaza in scrierile vechi, s-a cununat Mihai Viteazu cu doamna Stanca a intrat in proces de renovare. Lacasul de cult, aflat la doar cativa metri de soseaua principala (Drumul European 81) nu este cunoscuta aproape de nimeni si mai este frecventata astazi doar de cativa batrani din catunul Proieni, care locuiesc in cele cateva casute din jur. Sub un strat gros de fum de la lumanarile care au ars in bisericuta in ultimele cateva sute de ani se ascund numeroase mistere, nedezlegate pana acum.

Renovarea a inceput in altar

De-a lungul ultimilor ani, bisericuta de la Proieni a inceput sa capete o fata noua, si asta mai mult cu fonduri de la localnici. Prin stradania preotului Daniel Serban, care nu s-a lasat pana nu a renovat bisericuta uitata de lume unde primise parohie, acum lacasul de cult are un acoperis nou, prin care nu mai ploua, ba chiar a scapat si de ciuperca denumita cancerul lemnului, care incepuse sa se intinda pe toata pardoseala si distrugea tot lemnul din interior."Primul pas a fost sa scoatem toata podeaua de aici, pentru ca afecta structura bisericii si tot ce era in interior, putea ajunge si la icoane. Am facut un sant de drenaj in jurul ei, pentru ca toata apa din cimitir se strangea in ziduri, si de aceea a aparut acest cancer, dupa care am refacut acoperisul si apoi turnul clopotnitei. Acum am inceput restaurarea picturii, din altar." - spune preotul Serban.

Din cauza lipsei banilor, restaurarea a fost inceputa pe bucatele, prin curatarea picturii din altar, de catre o echipa de restauratori care au lucrat si la majoritatea bisericilor din Moldova. Acum, pictura din altar arata cu totul altfel decat cea din restul bisericutei, iar unele dintre icoane sunt chiar opere de arta. In rest insa pictura este atat de innegrita din cauza fumului incat abia se mai distinge.

Pentru altar, pictorii au incasat aproximativ 350 de lei pe metrul patrat anul trecut, dar altarul era totusi una dintre cele mai curate zone din biserica, unde nu se aprinsesera prea multe lumanari. Desi a batut pe la toate usile, preotul Serban nu a reusit sa obtina sprijin decat de la conducerea PNL Valcea, fiindu-i alocate pentru restaurarea picturii 80.000 de lei. "A fost o perioada cand am umblat pe la toti cu jalba in protap, in incercarea de a face ceva pentru aceasta bisericuta, dar nimeni nu m-a ajutat. Toti ridicau din umeri, chiar si atunci cand am avut cancerul lemnului, care putea distruge toata bisericuta, care este monument istoric.

Banii pe care i-am primit acum ii pot folosi pentru a continua restaurarea picturii, macar in naos, pentru ca acolo mi-e teama ca ma va costa mult mai mult, deoarece fumul a acoperit aproape complet icoanele pictate. Restauratorii au descoperit chiar si picturi mai vechi sub cele aflate deasupra, in fostul pridvor al bisericii." - mai spune preotul.

Intre zidurile bisericii de la Proieni, care are o vechime de cateva sute de ani se ascund mistere pe care istoricii din ziua de astazi nu s-au mai obosit sa incerce sa le descopere. "Eu cred ca biserica a fost construita in anii 1701 - 1702, desi cei de la Muzeul de Istorie au spus ca ei nu au auzit de ala ceva. In biserica exista o inscriptie in slavona pe care mi-a interpretat-o cineva si a reiesit acest an. Biserica a fost construita pe bucati, iar pe ultima parte, fostul pridvor scrie ca acesta a fost realizat de Constantin Davidescu in 1798, ca amvonul ar fi fost facut in 1817 si zugravit de Nicolae Popescu in 1875. Scaunul arhieresc din biserica dateaza din 1895, si se afla acum la muzeul Episcopiei.

Clopotul dateaza din 1725, fiind donat de Iosif I, episcop al Argesului, care era nascut pe meleagurile acestea si a donat icoane, usile imparatesti si alte odoare. Am gasit in altar si caramizi brancovenesti, iar arhitectura altarului este asemanatoare constructiilor brancovenesti." - mai spune preotul. Din pacate, aproape toate odoarele si lucrurile valoroase din biserica au fost furate intre timp si vandute cel mai probabil in strainatate, pentru ca nu au fost gasite pana acum.

A ramas insa pictura, care ascunde si ea multe mistere. Daca cea din altar si din naos este realizata intr-un fel deosebit, fiind infatisati chiar si niste sfinti pe care nu ii mai picteaza nimeni in zilele noastre, cum sunt de exemplu Sfantul Nestor, Sfantul Artemie, Sfantul Platon, Sfantul Eustachie, etc, in fostul pridvor, care a devenit acum parte din biserica pictura este naiva, iar ultimii ctitori, care au ajutat probabil la restaurarea locasului sunt infatisati langa usa, in straie taranesti.

Cetele de sfinti de pe bolta naosului sunt pictate ca si cele din manastirile moldovenesti. Migala si atentia cu care sunt pictati sfintii si toate detaliile din icoane fac din acestea adevarate opere de arta. Catapeteasma are insa influente catolice, fiind probabil pictata de altcineva decat restul bisericutei, ceea ce aduce inca un argument teoriei constructiei inainte de 1800, an cand au inceput sa apara catolicii in zona Brezoiului, catolici care lucrau la fabrica de lemn. In jurul bisericutei circula destule legende, dar cea care este confirmata de scrierile vechi se refera la faptul ca acesta este cel mai probabil locul unde Mihai Viteazu s-a cununat cu Doamna Stanca.

Banii dati pana acum nu ajung decat pentru pictura din interior

Preotul de la Proieni viseaza sa readuca lacasul de cult la starea in care se afla acum zeci de ani. "Dupa ce terminam pictura cred ca trebuie sa facem in asa fel incat sa scoatem soba care a fost improvizata in interiorul bisericii, pentru ca nu prea are ce cauta acolo, si eventual sa facem o centrala termica, pentru ca altfel toata munca si toti banii stransi cu atata truda pentru restaurarea picturii sunt dati cam in zadar, pentru ca soba va afuma din nou pictura.

Pentru a termina pictura de curatat si a baga caldura in biserica cred ca vor mai trebui circa 200.000 de lei. Voi incerca sa fac si un proiect pentru accesarea de fonduri europene, daca ma va ajuta cineva, pentru ca este aproape imposibil sa strang atatia bani de la localnici. Aici, la Proieni mai sunt doar vreo 50 de familii, majoritatea batrani, dar bisericuta ar putea intra in circuitul turistic daca ar fi amenajata asa cum trebuie." - crede preotul.

 

Sursa: ziaruldevalcea.ro

.

27 Ianuarie 2008

Vizualizari: 479

Voteaza:

Renovare inceputa la Bisericuta de la Proieni 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE