Resfintirea bisericii cu hramul "Cuvioasa Parascheva si Sfantul Nicolae", parohia Gagiulesti, protoieria Slatina I
Duminica, 16 noiembrie 2008, Preasfintitul Parinte Sebastian, Episcopul Slatinei, inconjurat de un sobor de preoti, a savarsit Sfanta Liturghie si a resfintit biserica parohiei Gagiulesti, protoieria Slatina I.
Aceasta parohie a fost afectata de inundatiile catastrofale din lunile iulie si august 2005. Parintele paroh, Iulian Stefanescu, ne-a marturisit ca: "Puhoaiele apelor navaleau din toate partile. Ca sa putem patrunde pe poarta de intrare in curtea bisericii, a trebuit sa ne orientam dupa sfanta cruce aflata pe turla, pentru ca peste tot era o mare de apa." Biserica a necesitat lucrari de mare amploare: s-a refacut acoperisul, a fost izolata pe afara, s-a repictat, s-a pus pardoseala pe jos, efectuandu-se astfel multe reparatii si imbunatatiri.
Slujba sfintirii bisericii
Slujba incepe dupa vecernia de seara cu privegherea de noapte, apoi utrenia, in timpul careia se pregatesc aromatele si se face sfintirea apei mari, dupa care se duc toate in altar, unde episcopul stropeste cu aghiazma cei patru stalpi ai sfintei mese; dupa aceea toarna la colturile mesei in forma crucii aromatele amestecate fierbinti (ceara, tamaie, smirna, aloe si alte aromate - Ies., 30, 34-37) spre intarirea lespezii de deasupra si spre inchipuirea ingroparii Domnului.
Preasfintitul Sebastian a multumit tuturor celor care au participat la aceasta slujba de tarnosire: numerosi credinciosi localnici, oficialitati locale si judetene, parlamentari si senatori din judetul Olt -, si le-a adresat, in predica rostita, in prima duminica a Postului Craciunului, cateva indemnuri:
"Sa facem din viata noastra o viata bineplacuta lui Hristos! Sa o punem in slujba Lui, chiar daca lumea aceasta, de astazi, ne indeamna spre alte moduri de a ne cheltui viata: in distractii, cand Biserica ne indeamna la post si infranare; in destrabalare, cand Biserica ne indeamna la curatenie trupeasca si sufleteasca, sau la fidelitate conjugala, pentru cei casatoriti; ne indeamna lumea la mancaruri si bauturi peste masura, in timp ce Biserica ne vorbeste de post, de infranare si de masura. Iata cum trebuie sa ne dam viata pentru Hristos!"
La final, parintelui Iulian Stefanescu, i s-a conferit rangul de iconom, care se acorda preotilor ce iconomisesc cu ravna si intelepciune averea bisericii, spre a se invrednici de "bucuria celor ce bine au intrebuintat talantii".
Aceasta frumoasa sarbatoare, a comunitatii de credinciosi ai acestei parohii, s-a incheiat cu trecerea prin Sfantul Altar, urmata de o agapa frateasca, la care au fost invitati sa participe toti cei prezenti.
Scurt istoric al bisericii cu hramul "Cuvioasa Parascheva si Sfantul Nicolae" Gagiulesti
Biserica parohiala cu hramul "Cuvioasa Parascheva si Sfantul Nicolae" este asezata in raza comunei Potcoava, satul Sinesti, catunul Gagiulesti judetul Olt, pe soseaua comunala Ciuresti pe partea dreapta si pe malul paraului Plapcea pe partea stanga. Deserveste un numar de 150 de familii.
Biserica parohiala Gagiulesti a fost inceputa din temelie in anul 1898 aprilie 22, asa cum spune pisania:
"Aceasta sfanta biserica s-a inceput din temelie din nou si s-a zidit in anul 1898 aprilie 22 in numele hramului "Cuvioasa Parascheva si Sfantul Nicolae". S-a zidit aceasta sfanta biserica in zilele M.S.R.C.I. (Majestatii Sale Regele Carol I) al Romaniei si sotia Sa Elisabeta Regina si a Inalt Prea Sf. Sale, Parintele Episcop Gherasim Timus al Argesului si s-a terminat in anul 1907 octombrie 15. Aceasta biserica a fost ajutata de Dl Florin Popescu, din comuna Optasi, si acei enoriasi ai comunei Sinesti si Valea Merilor si alte comuni care ne-au ajutat si ne vor ajuta la sfintirea ei."
Biserica actuala este construita alaturi de vechea biserica care a fost construita din lemn datand din anul 1801 si pana in anul 1890 cand s-a naruit. Este zidita din caramida, acoperita cu tabla galvanizata. La construirea ei, asa cum arata si pisania, au fost ajutati de Dl Florin Popescu cu o suma considerabila reprezentand 50% din valoarea lucrari, suma ce in buna parte a fost restituita de obste in termen de mai multi ani, conform intelegerii.
In urma cutremurului din anul 1940, suferind mai multe stricaciuni, au fost nevoie de reparatii care s-au realizat in anul 1943 prin straduinta si munca neobosita a preotului paroh Dumitrache Zamfir, pictura fiind refacuta de catre pictorul Dumitrescu Strejesti.
Redeschiderea s-a facut in acelasi an, Episcop locotenent al Eparhiei Argesului fiind P.S. Emilian Antal, iar Protopop fiind PC. Preot Aurel Popescu.
Pictura biserici este in stil bizantin si este in stare buna, la fel si intregul sfant locas, atat in interior, cat si in si exterior, datorita aceluiasi Preot devotat sfantului locas, Dumitrache Zamfir.
Recomandari:
Predica la Pilda Samarineanului milostiv - PS Sebastian (rostita in duminica resfintirii bisericii cu hramul "Cuvioasa Parascheva si Sfantul Nicolae", parohia Gagiulesti, protoieria Slatina I)
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.