In ziua de pomenire a Sfantului Ierarh Grigore Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului, biserica mare a Manastirii Vladimiresti din localitatea Tudor Vladimirescu, judetul Galati, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“ a fost resfintita.
Dupa slujba de sfintire, Inaltpreasfintul Parinte Arhiepiscop Casian al Dunarii de Jos, inconjurat de un sobor format din preoti din administratia eparhiala, staretii si ieromonahii manastirilor din eparhie a oficiat slujba Sf. Liturghii, la finalul careia a fost savarsita slujba parastasului pentru ctitori, slujitori si maici trecuti la Domnul.
La evenimentul liturgic si misionar au participat foarte multi credinciosi din parohiile invecinate si batranii stefanieni din comuna Piscu, care, alaturi de maicile manastirii au oferit raspunsurile liturgice intr-o frumoasa cantare omofona.
Pentru intreaga activitate duhovniceasca si administrativ-gospodareasca din cadrul manastirii, maica stavrofora Daniela Nedelcu, stareta asezamantului monahal a primit din partea Chiriarhului Dunarii de Jos un „Act de pretuire“.
La finalul Sfintei Liturghii, staretii si staretele manastirilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Dunarii de Jos s-au intrunit in sinaxa monahala, sub presedintia Inaltpreasfintitului Parinte Arhiepiscop Casian. In cuvantul adresat acestora, Inaltpreasfintia Sa a precizat ca „primirea Sf. Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului ca ocrotitor al aceste manastiri, arata stabilirea unei legaturi si mai duhovnicesti intre vietuitorii manastirilor din Eparhia noastra, intre stareti, starete si responsabilii din administratia bisericeasca.
Manastirile din Arhiepiscopia noastra vor rezista doar prin comuniune, prin dragoste frateasca si prin ajutorare. Sa ajute Hristos Domnul sa ne vindecam sufleteste si trupeste prin inmultirea rugaciunii, prin unirea ei cu lucrarea in folosul obstesc al fratimii din manastiri, dar si spre ajutorul crestinilor care adesea vin aici ca la un spital sufletesc de vindecare!”.
***
Manastirea a fost infiintata in anul 1938, constructia bisericii finalizandu-se in anul 1943, cand a fost si pictata in stil neo-bizantin, de catre pictorul Stan Hermeneanu.
In data de 15 august a aceluiasi an, biserica a fost sfintita de Arhiereul-vicar Ilarion Bacaoanul, delegatul Episcopului Lucian al Episcopiei Romanului. In imprejurarile anilor grei de suferinta pentru tot neamul romanesc, manastirea a fost desfiintata.
In conditiile de libertate, incepand cu anul 1990 manastirea s-a deschis cu binecuvantarea Arhiepiscopiului Antim Nica si a Preasfintitului Arhiereu-vicar Casian Galateanul, prin Hotararea Sfantului Sinod nr.3416/1990.
Biserica a fost repusa in slujire, s-a restaurat pictura initiala, iar la exterior s-au amplasat imagini in mozaic reprezentand sfintii romani si pe Maica Domnului in 40 de ipostaze, lucrare a maestrului Gheorghe Raducanu.
Totodata s-au refacut din temelie cetatea manastirii, cladirile gospodariei si spatiile pentru activitatile social-filantropice, bolnita si cabinetele medicale.
Incepand cu anul 2005 s-au continuat lucrarile de intretinere a chiliilor, de dotare a spatiilor sociale, de pietruirea a incintei, de restaurare a paraclisului de vara.
Sursa: edj.ro.
-
Manastirea Vladimiresti
Publicat in : Mitropolia Munteniei si Dobrogei
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.