Resfintirea bisericii 'Sfantul Mare Mucenic Gheorghe' din municipiul Braila

În Duminica Samarinencei, credincioşii parohiei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din municipiul Brăila, au participat la resfinţirea bisericii parohiale de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Biserica a fost construită la dorinţa poporului dreptcredincios între anii 1852 - 1857, în timpul păstoririi episcopului Filotei al Buzăului.

Este primul locaş de cult ridicat după eliberarea oraşului de sub stăpânire turcească (1828), un rol imporant în ridicarea acestuia avându-l arhimandritul Hrisantie Penetis, stareţul Mănăstirii Horezu - Vâlcea, filantrop de neam grec, cu strânse legături în oraşul Brăila.



Biserica este şi ctitorie voievodală, domnitorul Țării Româneşti - Barbu Dimitrie Știrbei contribuind substanţial la ridicarea locaşului de cult alături de alţi donatori importanţi.
Piatra de temelie a fost pusă la 6 august 1852. După finalizarea lucrărilor de zidire, biserica a fost sfinţită de Episcopul Filotei al Buzăului la data de 23 aprilie 1857 şi aşezată sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.

Pictura bisericii a fost realizată între anii 1894 - 1895 de către pictorul Dimitrie Teodorescu din Buzău, în timpul slujirii preotului Radu Mihăilescu.

Episcopul Partenie al Dunării de Jos a săvârşit slujba de resfinţire a bisericii, la data de 4 iulie 1895.

Actuala catapeteasmă din lemn de tei sculptat datează din anul 1912, fiind construită prin strădania preotului Titu Ciocârlan şi înfrumuseţată cu icoane pictate de Dimitrie C. Goleanu din Buzău.

Pictura a trecut prin mai multe stadii de restaurare în anii 1910, 1946 şi 1974, iar după ultima intervenţie a fost resfinţită de către Episcopul Antim Angelescu al Buzăului, în timpul slujirii preotului Gogu Sârbu.

Începând cu anul 2001, cu binecuvântarea şi purtarea de grijă a Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, locaşul de cult, afectat de cutremurele din anii 1977 şi 1986, a intrat într-un amplu proces de consolidare şi restaurare.

Totodată, pictura veche a fost restaurată de către pictorul - restaurator Petru Tulei din Tecuci.

Lucrările au fost permanent îndrumate de pc. pr. paroh Dimitrie Damian şi ppcc pr. slujitori Ilie Vlad şi Narcis Gabriel Boabeş, şi realizate cu ajutorul membrilor Consiliului şi Comitetului parohial, prin contribuţia substanţială a jertfelnicilor credincioşi şi cu sprijinul autorităţilor locale, pentru ca, în data de 10 mai 2015, lăcaşul de cult închinat Sfântului Mare Mucenic Gheorghe să primească haina luminoasă a sfinţeniei.

În contextul Anului omagial dedicat misiunii parohiei şi mănăstirii astăzi, şi Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete, Chiriarhul Dunării de Jos a rânduit şi cel de-al doilea hram al bisericii - Sfântul Ioan Gură de Aur, prăznuit în fiecare an la data de 13 noiembrie.

După slujba de resfinţire a bisericii, credincioşii prezenţi au avut bucuria de a trece prin Sfântul Altar, de a se închina şi săruta Sfânta Masă, primind totodată şi binecuvântare arhierească.

Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Chiriarhul Dunării de Jos pe un podium special amenajat în imediata apropiere a bisericii, înconjurat de un ales sobor de preoţi din administraţia eparhială şi din parohiile învecinate, în prezenţa unui impresionant număr de credincioşi din parohie şi din municipiile Brăila şi Galaţi.

De asemenea, copii participanţi la programul catehetic „Hristos împărtăşit copiilor“ şi o parte dintre elevii Liceului Tehnologic „Anghel Saligny“ au oferit răspunsurile liturgice, alături de membrii Corului Trison şi de credincioşii prezenţi, într-o frumoasă cântare omofonă.

Urmare strădaniei şi lucrării jertfelnice din ultimii ani, preotul paroh Damian Dimitrie şi pc pr. Vlad Ilie au fost ridicaţi la rangul de iconom stavrofor, iar pc pr. slujitor Boabeş Narcis Gabriel, transferat la această parohie în urmă cu un an, a primit rangul de iconom.

La final, Chiriarhul Dunării de Jos a oferit copiilor prezenţi la Sfânta Liturghie mici daruri şi arhiereşti binecuvântări.

Evenimentul s-a încheiat cu tradiţionala agapă creştinească, membrii Consiliului şi Comitetului parohial pregătindu-se pachete cu alimente pentru credincioşii prezenţi la Sfânta Liturghie, cât şi persoane bolnave, nedeplasabile, aflate în evidenţele speciale ale parohiei.


Sursa: edj.ro

.

12 Mai 2015

Vizualizari: 972

Voteaza:

Resfintirea bisericii 'Sfantul Mare Mucenic Gheorghe' din municipiul Braila 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact